Στηρίζουν την απόφαση Ερντογάν οι "δικοί του"

"Η απόφαση για Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης δεν αφορά την καθημερινή ζωή του λαού μας, αλλά την ταχεία λειτουργία των μηχανισμών του κράτους", δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μέσω του λογαριασμού του στο twitter χθες το βράδυ.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για να πολεμηθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά είπε στη δική του δήλωση "να μην ανησυχεί κανείς, δεν θα επηρεάσει αρνητικά κανένα πολίτη

μας". Ανέφερε ότι η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης θα επιταχύνει το έργο της κυβέρνησης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε στη “Χουριέτ” ότι η λειτουργία της οικονομίας όπως ήταν την περασμένη βδομάδα θα συνεχίσει και την επόμενη. "Θα συνεχιστεί η ρεαλιστική πολιτική", ανέφερε προσθέτοντας ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η αύξηση των καταθέσεων και δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στα κεφάλαια.

Οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν ήδη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP. Ο αντιπρόεδρος του CHP Οζγκιούρ Οζέλ είπε ότι πρόκειται για αχαριστία απέναντι στην Βουλή και πολιτικό πραξικόπημα. Το επίσημο CHP αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα και να καθορίσει τη στάση του. Σήμερα αναμένεται επίσης δήλωση και από το ακροδεξιό ΜΗΡ.

Πηγές από την τουρκική προεδρία ανέφεραν ότι η απόφαση αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή για έγκριση σήμερα. Η εφαρμογή της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης ξεκινά με τη δημοσίευση της στην επίσημη εφημερίδα, η οποία έχει ήδη γίνει χθες το βράδυ. Αναφέρουν, επίσης, ότι σκοπός είναι να επιταχύνει τη νομοθετική διαδικασία. Τα διατάγματα θα εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όλα τα διατάγματα χρειάζονται την έγκριση της Βουλής και κατατίθενται στη Βουλή για να τα εγκρίνει ή να τα απορρίψει. Όταν ένα διάταγμα εκδίδεται μπορεί να απορριφθεί από τη Βουλή, αλλά όταν εγκριθεί από τη Βουλή δεν μπορεί να απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν ότι το ίδιο έχει συμβεί και στην Γαλλία και υποστήριξαν ότι το καθεστώς αυτό δεν περιορίζει τη δημοκρατία και τις ελευθερίες.

Ωστόσο, σε δημοσίευμά της η “Χουριέτ” σήμερα υπό τον τίτλο "Τι θα αλλάξει στη ζωή μας;" αναφέρει ότι μπήκε και πάλι στη ζωή της Τουρκίας η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από 14 χρόνια. Είχε κηρυχθεί ξανά στις 19 Ιουλίου 1987 στην νοτιοανατολική Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ και έληξε στις 30 Νοεμβρίου 2002.

Το χαρακτηριστικό της ήταν ότι περιορίζονταν τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες χωρίς να χρειάζεται νομική ρύθμιση. Η “Χουριέτ” αναφέρει ότι με βάση το Σύνταγμα μπορεί αυτή η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης να παραταθεί.

Μπορεί να επεκταθεί η κράτηση συλληφθέντων. Μπορεί να περιοριστεί η διακίνηση ή να απαγορευτεί. Μπορεί να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις, οι διακινήσεις οχημάτων. Μπορούν να γίνουν σωματικές έρευνες και έλεγχοι ταυτότητας ανά πάσα στιγμή από την αστυνομία. Μπορεί να υποχρεωθούν οι πολίτες να έχουν μαζί τους ταυτότητα. Μπορεί να απαγορευτεί κυκλοφορία συγκεκριμένων βιβλίων, περιοδικών, φυλλαδίων, εφημερίδων, ταινιών. Οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να πυροβολήσουν σε περίπτωση που βρεθούν σε κατάσταση άμυνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα