Στην παρουσία του νέου Γ.Γ. ΟΗΕ η Διάσκεψη για την Κύπρο

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Μάθιου Ράικροφτ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Βρετανός πρέσβης με ανάρτησή του στο τουϊτερ, σημειώνοντας ότι η συνομιλία κάλυψε επίσης τη Συρία, το Νότιο Σουδάν κ.α.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τον Βρετανό πρέσβη για την απόφασή του να συμμετάσχει στη διάσκεψη για την Κύπρο

στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει και η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη. Δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί αν και με ποια ιδιότητα θα μεταβούν στη Γενεύη εκπρόσωποι άλλων μονίμων μελών.

Την παρουσία Γκουτιέρες στη Γενεύη τις 12 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσε και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιάς, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια μας στην Αθήνα, Αριστοτελία Πελώνη.

Η Βρετανία είναι μόνιμο μέλος του Σ.Α. και ταυτόχρονα η χώρα που ετοιμάζει το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το παρουσιάζει στα υπόλοιπα μέλη. Η έκθεση του ΓΓ θα δοθεί στα μέλη του Σ.Α. την Παρασκευή. Διπλωματική πηγή σημείωσε και την ιδιότητα της Βρετανίας ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή ο κ. Γκουτιέρες θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των υπολοίπων δύο εγγυητριών δυνάμεων, της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά. Την συνάντηση Γκουτιέρες – Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φερχάν Χακ.

Χθες αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής προς ανακοίνωση σχέδια για ταξίδι Αμερικανού αξιωματούχου στη Γενεύη. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «Αμερικανοί διπλωμάτες θα παρακολουθήσουν από κοντά τις συνομιλίες στη Γενεύη για την Κύπρο».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα