Στην Κύπρο ομάδα ευρωβουλευτών για συναντήσεις

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, και τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παιδείας και Πολιτισμού και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, είχε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής, Petra Kammerevert.

Η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο επ’ ευκαιρία της ανακήρυξης

της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

Την αντιπροσωπεία δέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που αφορούσαν, αφενός, το θεσμό και τις δραστηριότητες που οργανώνονται στην Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 και, αφετέρου, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην ίδια την καταστροφή, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και κατοχής, αρχαίων μνημείων και πολιτιστικών αγαθών, αποδοκιμάζοντας παράλληλα το παράνομο λαθρεμπόριό τους στο εξωτερικό. Τόνισε δε ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου συνιστά πρωτίστως περιουσία και πολιτισμό ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου, απευθύνοντας έκκληση για τη θετική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον τερματισμό των παράνομων εν λόγω δραστηριοτήτων προς διάσωση των παγκόσμιων αυτών πολιτιστικών αγαθών.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, εξήρε το έργο της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, σημειώνοντας πως η κυπριακή αυτή πόλη έχει αξιοποιήσει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη των υποδομών της.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, η κα Kammerevert, παρότρυνε εξ ονόματος του ΕΚ και της Επιτροπής CULT για συνέχιση των συνομιλιών.

Κάνοντας μνεία στην ανακήρυξη του 2018 σε Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η κα Kammerevert τόνισε επίσης την ανάγκη ευαισθητοποίησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Χθες η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, στην Πάφο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στηρίζει έμπρακτα και με ποικίλους τρόπους το πρόγραμμα του Πάφος 2017. Αναφερόμενος στο θεματικό πρόγραμμα των δράσεων του Πάφος 2017, τόνισε ότι αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις συνέργειες της Παιδείας με τον Πολιτισμό, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο έθεσε ως υπό έμφαση στόχο για τη φετινή σχολική χρονιά την ενδυνάμωση της σχέσης ανάμεσα στην Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το πολιτιστικό πρόγραμμα του Πάφος 2017 αναδεικνύει τη διαπολιτισμική διάσταση του σύγχρονου πολιτισμού της Πάφου, γεγονός που δικαιολογεί και το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς». Σε μια χρονική περίοδο, πρόσθεσε, που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μάστιγα της τρομοκρατίας, γειτονικές μας περιοχές πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, μετανάστες παλεύουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, η Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017, στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα, προάγοντας την ειρήνη διαμέσου της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «ευελπιστούμε στην εξεύρεση μιας λύσης που να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου να μπορούν να συνυπάρχουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τα μέλη της αντιπροσωπείας για τον ρόλο που διαδραματίζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Καδής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία υφίσταται βανδαλισμούς και συλήσεις επιφέροντας καταστροφές που σε πολλές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες. «Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα της Επιτροπής Πολιτισμού είναι σημαντική, ούτως ώστε να γίνουν σεβαστές από όλους οι ρητές συμβατικές διατάξεις που δεσμεύουν τα κράτη και αποσκοπούν στη διαφύλαξη και τη διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

Σήμερα η αντιπροσωπεία είχε κοινή συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης τόνισε την ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές ότι στον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται πρόνοια για προστασία μουσουλμανικών τεμενών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, ενώ οι προσπάθειες για αναστήλωση αρχαίων μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές παρεμποδίζονται από το κατοχικό καθεστώς.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Νίκος Τορναρίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βεβήλωση κοιμητηρίων και ναών στα κατεχόμενα. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα για την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι η όποια λύση του θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Στη συνέχεια, καυτηρίασε τις αξιώσεις της Τουρκίας για διασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο, καθώς και την επιμονή της γείτονος για διατήρηση των εγγυητικών της δικαιωμάτων και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Η επικεφαλής της Επιτροπής CULT επεσήμανε ότι το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, στο οποίο θα πρέπει να εξευρεθεί ευρωπαϊκή λύση.

Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρθηκε στην τελευταία Έκθεση που υιοθετήθηκε το 2015 από τη Συνέλευση και αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιόδους διενέξεων και μεταπολεμικές περιόδους, σημειώνοντας ότι η εν λόγω Έκθεση περιέχει αρκετές αναφορές στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από το 1974 και συνδέει την επιδιόρθωση και αναστήλωση πολιτιστικών μνημείων με την επιστροφή των προσφύγων και εκτοπισθέντων στις συγκεκριμένες περιοχές και την προστασία της ταυτότητας των συγκεκριμένων πολιτιστικών χώρων.

Τα μέλη των δύο Επιτροπών της Κυπριακής Βουλής τόνισαν την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη συνέχιση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ απηύθυναν έκκληση στην ΕΕ για να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στη λύση του Κυπριακού και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, μέσω της άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα