Στην Ιρλανδία την ερχόμενη Δευτέρα ο Νίκος Αναστασιάδης

Επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αρχές της επόμενης εβδομάδας, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Έντα Κένι και τον Πρόεδρο της χώρας Μάικλ Χίγκινς, με τους οποίους θα συζητήσει, εκτός από το Κυπριακό, διμερή και διεθνή θέματα καθώς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φθάνει στην Ιρλανδία την προσεχή Δευτέρα και σύμφωνα με

το προκαταρκτικό πρόγραμμα της επίσκεψης, οι επίσημες επαφές ξεκινούν το πρωί της Τρίτης με την επίσημη τελετή υποδοχής στην κατοικία του Προέδρου Χίγκινς. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου σε μνημείο προς τιμή όλων όσοι σκοτώθηκαν κατά τους αγώνες για την ελευθερία της Ιρλανδίας. Αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Βουλή και το βράδυ της Τρίτης θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο προς τιμή του, στην παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων και οικονομικών και άλλων παραγόντων.

Την Τετάρτη, σύμφωνα πάντα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα επαφών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει στη δεξαμενή σκέψης το Ινστιτούτο για Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (The Institute of International and European Affairs, IIEA). Αργότερα θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του Δουβλίνου και ακολούθως θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Έντα Κένι (Enda Kenny).

Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ιρλανδίας στη Λευκωσία Νίκολας Τουϊστ, η απόφαση για αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ και οι επιπτώσεις του Brexit αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ θα συζητηθεί και το προσφυγικό, θέματα οικονομίας μετά την έξοδο και των δύο χωρών από το μνημόνιο, το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις.

“Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει το Brexit και αυτό είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη. Το προσφυγικό, οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική κατάσταση μετά την έξοδό μας από το μνημόνιο θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων,” είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνεργασία και στον τομέα των υπηρεσιών.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Τουϊστ είπε πως ο Πρωθυπουργός Κένι “επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον” για την προσπάθεια που καταβάλλεται για λύση και αναμένεται να επαναλάβει την καλή θέληση του Δουβλίνου για παροχή βοήθειας, ως μέλος της ΕΕ, εάν ζητηθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρέσβης της Ιρλανδίας σημείωσε ότι “κάθε πρόβλημα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και δεν μπορεί κάποιος να μεταφέρει μία κατάσταση σε μια άλλη,” σχολιάζοντας τόσο την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία, που κατέληξε στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998, όσο και την παρούσα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

“Εάν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, δεν θα αλλάξουν τα πάντα από την μια μέρα στην άλλη, ούτε θα πρέπει να αναμένεται ότι όλα θα αλλάξουν από την πρώτη ημέρα,” τόνισε, σημειώνοντας ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής που εκκρεμούν.

Χρειάζεται “αμοιβαίος σεβασμός, αυτή η διαδικασία δεν είναι ένα παιγνίδι που κερδίζει είτε η μια πλευρά είτε η άλλη (zero sum game),” σημείωσε. Υπάρχουν, εκτιμά ο κ. Τουϊστ, “θετικές ενδείξεις και λόγοι να είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι” για την έκβαση της προσπάθειας που καταβάλλεται για επίλυση του Κυπριακού.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τουϊστ σημείωσε ότι Ιρλανδία και Κύπρος, δύο μικρά κράτη στα δύο άκρα της ΕΕ, διατηρούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις ενώ υπενθύμισε ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ το Μάιο 2004 όταν η χώρα του προήδρευε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε ακόμα και στη συμμετοχή Ιρλανδών στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς σε “μακροχρόνιους θετικούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ μας.”

Ο Πρόεδρος και η συνοδεία του την Πέμπτη θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα