Στην ελληνική Βουλή συζητούνται τα προαπαιτούμενα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην ελληνική Βουλή η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της νέα δόσης των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εισήχθη προς διαβούλευση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η συζήτηση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στους οποίους περιλαμβάνονται και θέματα εκτός του προκειμένου νομοσχεδίου, όπως είναι η πορεία της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών

σταθμών μετά την αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα.

Το πολυνομοσχέδιο έγινε τη Δευτέρα δεκτό κατά πλειοψηφία από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Υπέρ ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή). Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται σήμερα το βράδυ.

Το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ένταξη στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, ή αλλιώς Υπερταμείο, έξι Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ. Η ένταξη στο Υπερταμείο των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, που αφορούν στο νερό, έχει προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο με διαδηλώσεις να οργανώνονται ήδη σε διάφορα σημεία της χώρας αλλά και σε κυβερνητικό καθώς έχει προκύψει πρόβλημα με τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο βουλευτές του κυβερνητικού σχήματος που προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι επικαλούμενοι κεντρικές αποφάσεις του κόμματός του εμφανίζονται απρόθυμοι να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη μεταβίβαση.

Η απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων σχετικά με τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο, τονίζει ότι «το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους». Έτσι, τονίζουν ότι «η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό».

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκου Φλαμπουράρη με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, στην οποία θα παραστούν και οι δύο βουλευτές των Οικολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα