Στην Αθήνα η τριμερής Αίγυπτου-Ελλάδας-Κύπρου

Με Τσίπρα, Noble και Τζο Μπάιντεν ολοκληρώνεται η περιοδεία Αναστασιάδη στις ΗΠΑ
Η ημερομηνία της τριμερούς ενδεχομένως να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών την 1η Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη

Οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, η προετοιμασία

της προσεχούς τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου σε επίπεδο αρχηγών κρατών, καθώς επίσης και οι πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Μεσανατολικό ήταν τα θέματα που συζήτησαν στη χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντησή τους οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπτου Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Χαρακτηρίζοντας εξαιρετική τη συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε αναφορικά με τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος:

«Το πρώτο αφορά τα ενεργειακά στην περιοχή μας, μετά και την πρόσφατη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου και πώς είναι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση των δύο Προέδρων ότι μέσα από την ακόμη πιο ισχυρή συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας και μέσα από συνέργειες, θα μπορούν να υπάρξουν οφέλη, τόσο για την περιοχή όσο και για τα δύο κράτη. «Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη ένας διάλογος ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Αναφορικά με την επερχόμενη τριμερή συνάντηση Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας με φόντο τα ενεργειακά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι αναμένεται τριμερής συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. «Η ημερομηνία ενδεχομένως να ανακοινωθεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών την 1η Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Άρα, θα πρέπει να αναμένουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες σύντομα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ικανοποιημένος ο Αλ Σίσι
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος φέρεται, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, να εξέφρασε την ικανοποίησή του αναφορικά με την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη να προσκληθούν ξεχωριστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, καθώς επίσης και για την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αίγυπτο. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το ταξίδι που προγραμματίζει στην Ιορδανία και στην Παλαιστίνη, και ενδεχομένως και σε κάποιες άλλες χώρες της περιοχής», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τις διάφορες ομιλίες του στις αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις, καλούσε σε στήριξη της Κυβέρνησης Σίσι, γεγονός που προκάλεσε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του Αιγύπτιου Προέδρου για τον διαμεσολαβητικό ρόλο που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι σημερινές συναντήσεις
Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει με τη σειρά του συνάντηση το απόγευμα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Εξαιρετικά σημαντικές θεωρούνται πάντως οι σημερινές επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Noble, καθώς επίσης και με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ρωσική στήριξη στο Κυπριακό
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα οικονομίας αλλά και ενέργειας βρέθηκαν επίσης και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Αναστασιάδης, που είχε χθες επαφές και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αναμένεται σήμερα να εκφωνήσει και την ομιλία του στον ΟΗΕ. «Είχαμε όμως την ευκαιρία εκτός από το Κυπριακό, και τη συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει στις συνομιλίες και στην επίλυσή του η Ρωσία, να αγγίξουμε θέματα που αφορούν την οικονομία και την ενέργεια», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες για τη θέση αρχής που μέχρι σήμερα τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 55 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, «Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την επιθυμία, κατόπιν και δικής μας προσκλήσεως, να πραγματοποιήσει σε κάποια στιγμή επίσκεψη στην Κύπρο, ανταποδίδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και εμπράκτως τις ευχαριστίες για τη στάση της Κύπρου, όσον αφορά τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Στη Νέα Υόρκη ο Ακιντζί
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε χθες και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι την 1η Οκτωβρίου, (μέρα ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας) και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στις 2 Οκτωβρίου. Σχετικά με τους φόβους που υπήρχαν για ενδεχόμενη κοινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε την Κυριακή πως δεν ηγέρθη κάτι ανάλογο και δεν ήταν δυνατό να εγερθεί, διότι, όπως είπε, βρισκόμαστε σε πολύ πρόωρο στάδιο για να αναμένει κανείς τέτοια συνάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα