Στη Δημ. Υπηρεσία θα καταλήξουν οι υπάλληλοι της Επ. Σιτηρών

Στη δημόσια υπηρεσία φαίνεται ότι θα καταλήξουν οι 59 υπάλληλοι (19 νόμιμοι, 40 ωρομίσθιοι) της Επιτροπής Σιτηρών, όταν η επιτροπή τερματίσει τις εργασίες της, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Θεοχάρους.

Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής, ο οποίος εξετάστηκε σήμερα, Δευτέρα, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, προνοεί κονδύλι ύψους €4 εκατομμυρίων, για αποζημιώσεις στους υπαλλήλους που θα επιλέξουν το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης (ΣΕΑ).

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Σιτηρών, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα τερματίσει τις εργασίες της.

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρους το ΣΕΑ καταρτίστηκε στη βάση των αντίστοιχων σχεδίων που είχαν εφαρμοστεί στην Επιτροπή το 2005 και έχει τη συμφωνηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση μετά και από επαφές με τους εργαζόμενους, ο κ. Θεοχάρους είπε πως «απ` ότι διαφαίνεται ίσως να μην παραλάβει κανένας τα σχέδια για πρόωρη αφυπηρέτηση».

«Από την στιγμή που η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει εθελούσια αφυπηρέτηση, έχω την εντύπωση ότι δεν θα παραλάβει κανείς το σχέδιο και θα προτιμήσουν να πάνε στο δημόσιο», είπε.

Ο κ. Θεοχάρους υπενθύμισε πως στη συνεδρία της 5ης Ιανουαρίου 2017, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το νέο ΔΣ θα διοριστεί για θητεία που θα λήγει τον Ιούνιο του 2017. Το νέο ΔΣ θα ετοιμάσει σχέδιο εθελουσίας αφυπηρέτησης, θα προχωρήσει σε διερεύνηση ενδιαφέροντος για εκμίσθωση του Σιλό Λεμεσού και της υπόλοιπης ακίνητης ιδιοκτησίας της Επιτροπής και θα εγκρίνει τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στο Υπ. Γεωργίας, η οποία θα μεριμνά για τη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων.

Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής προβλέπει συνολικές δαπάνες €40,6 εκατομμυρίων (€44 εκατ. το 2016) και έσοδα €32 εκατ. (€40 εκατ. το 2016). Το έλλειμμα των €8,16 εκατ. θα καλυφθεί από το ταμειακό απόθεμα της Επιτροπής, που την 1η Ιανουαρίου 2017 ανερχόταν στα €12,36 εκατ.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα που κατατέθηκε στην επιτροπή Οικονομικών, τα έσοδα της Επιτροπής παρουσιάζουν μείωση €7,7 εκατ. που αφορά κυρίως μείωση στην πρόνοια για μεταπώληση σιτηρών. Επιπρόσθετα, το ταμείο συντάξεων της Επιτροπής παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα €17 εκατ. με έτος αναφοράς το 2015. Όπως δήλωσε ο κ. Θεοχάρους, το έλλειμμα θα καλυφθεί από το αποθεματικό της Επιτροπής αλλά και από ενδεχόμενα έσοδα από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα