Σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου ακόμα και μέσα στο 2018

Ακόμα και εντός του επόμενου έτους ενδέχεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή σταθμού υγροποίησης, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μεταφέρει και να πωλήσει φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μέσω δεξαμενόπλοιων.

Κάτι τέτοιο θα γίνει πράξη, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις για τις ποσότητες που θα εντοπιστούν εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι ενθαρρυντικές, καθιστώντας τα κοιτάσματα εκμεταλλεύσιμα και εμπορεύσιμα.

Αυτά δήλωσε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης,

προσθέτοντας ότι οι γεωτρήσεις συνεχίζονται κανονικά και αντλούνται όλο και περισσότερα δεδομένα που οδηγούν σε πληρέστερες εκτιμήσεις, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η Κύπρος θα ενεργήσει βάσει των ποσοτήτων που θα βρεθούν.

«Όσον αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου, δεν αποκλείουμε καμία εταιρία. Είμαστε ανοιχτοί, μέσω σχετικών διαγωνισμών όπου θα κερδίσει ο καλύτερος, ενώ θα είμαστε ευτυχείς ανάμεσά τους να βρίσκονται και ρωσικές εταιρίες», τόνισε.

Άλλη επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, θα μπορούσε να είναι η κατασκευή αγωγού από την Κύπρο, ο οποίος θα καταλήγει σε εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αίγυπτο.

Δεν παρέλειψε, δε, να επαναλάβει την επιλογή της κατασκευής ενός αγωγού στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Ελλάδας, καθώς οι τρεις ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Εξάλλου, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης είχε δηλώσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στη Μεσόγειο, λόγω της ήδη αναδυόμενης συνεργασίας στην υπεράκτια βιομηχανία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς έχει ήδη χορηγήσει άδειες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου για αρκετές υπεράκτιες μονάδες στη γαλλική Total, την ιταλική Eni και την αμερικανική ExxonMobil.

Ερωτηθείς ο κ. Κασουλίδης πώς θα αντιδράσει η Κύπρος αν η Τουρκία κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, άρα και στην Κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε ότι, αφού αξιολογήσει τις προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πράξει αυτό που δεν είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή θα διατηρήσει την ψυχραιμία της και δεν θα παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας.

«Αυτό κάναμε κατά τη διάρκεια της γεώτρησης της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο. Δεν τους δώσαμε σημασία κι έτσι όλα έγιναν χωρίς περιπλοκές», τόνισε.

Συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτον, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι έχουν υπογραφεί πέντε από τις επτά συμφωνίες που είχαν προγραμματιστεί.

«Δεν έχει υπογραφεί το θέμα της δικαιοσύνης, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ήταν εκεί, ενώ δεν υπεγράφη για τεχνικούς λόγους η συμφωνία για την εκκένωση, καθώς εκκρεμούν κάποια νέα μέτρα», είπε.

Όπως διευκρίνισε ότι τα έγγραφα που υπογράφηκαν περιλάμβαναν «το κοινό πρόγραμμα δράσης για το 2018-2020, συμφωνία για την εμπορική ναυτιλία, συμφωνία για τις διεθνείς οδικές μεταφορές, συμφωνία για την επικοινωνία και την τεχνολογία της πληροφορικής, καθώς και δήλωση μεταξύ των δύο χωρών για συνεργασία στον τομέα του εκσυγχρονισμού της οικονομίας».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν «όλο το φάσμα των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας» και αυτό επέτρεψε στις δύο πλευρές να κατανοήσουν καλύτερα πολλά θέματα και να μπορέσουν να βελτιώσουν περαιτέρω την «παραδοσιακά και ιστορικά καλή σχέση» που διατηρούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα