Σκόπια:Η ώρα του ονόματος-Ιδού τι έπεσε στο τραπέζι ως τώρα

Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη των συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιου Βασιλάκη και του Σκοπιανού ομολόγου του Βάσκο Ναουμόφσκι.

Παρών θα είναι και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Οι συνομιλίες ξεκινούν στις 17.00 ώρα Κύπρου. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ

εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί λύση «που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα». Μάλιστα, σημείωσε πως «αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια, το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οπότε ο όρος «Μακεδονία» περιλαμβάνεται στο όνομα».

H προσπάθεια αναβάπτισης της ΠΓΔΜ με ένα όνομα που να ικανοποιεί την Αθήνα και τα Σκόπια, θυμίζει απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου. Πολλοί το επιχείρησαν, αλλά κανείς δεν το πέτυχε μέχρι στιγμής.

Πόσα ονόματα έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι; Τουλάχιστον 15: «Άνω Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» «Σλαβική Μακεδονία», «Ορεινή Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη» ακόμη και «Βαρδασλαβία» ή «Δαρδανσλαβία», εισηγήθηκαν κάποιοι υποψήφιοι ανάδοχοι Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες.

Στα έντεκα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα ο Νικολά Γκρούεφσκι, από το 2005-2016, η διαπραγμάτευση για το όνομα πάγωσε. Και αυτό διότι η αδιαλλαξία του Γκρούεφσκι δεν άφηνε κανένα περιθώριο για συζήτηση.

Με πληροφορίες από news247.gr / ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα