Σκληρό παζάρι απόψε για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος

Σκληρό «πάρε-δώσε» αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο αποψινό Eurogroup προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στον πολυπόθητο «οδικό χάρτη» ο οποίος θα οδηγήσει σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στο οποίο επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει απόψε

στις 16:00 ώρα Κύπρου, με τον Έλληνα Υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσέρχεται, έχοντας στον ένα ώμο το μεγάλο βάρος του «συμβιβασμού» και στο άλλο τις κόκκινες γραμμές τις οποίες θα πρέπει να τηρήσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει επίτευξη των στόχων, είναι ασφαλώς οι αμοιβαίες υποχωρήσεις. Από τη μια, η Αθήνα θα πρέπει να κάνει δεκτά τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που της επιβάλλονται από τους δανειστές, όπως οι παρεμβάσεις στη φορολογία, η μείωση του αφορολόγητου, η περικοπή συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι ομαδικές απολύσεις.

Ωστόσο, το δυσκολότερο σημείο της αποψινής συνεδρίασης, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, είναι η απαίτηση των δανειστών για νομοθέτηση «a priori» μέτρων, δηλαδή μέτρων τα οποία θα νομοθετηθούν από σήμερα για το 2018. Αυτό, από μόνο του περιλαμβάνει τον πολυσυζητημένο «αυτόματο κόφτη» σε περίπτωση απόκλισης από τους εκάστοτε στόχους.

Εξάλλου, ο στόχος για την οριστικοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 κι έπειτα, παραμένει καθοριστικός. Αυτή τη στιγμή, ο στόχος παραμένει ψηλά, στο 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να προσδιορίζεται ο ορίζοντας διατήρησής του, με την Αθήνα να πιέζει για κατάργησή του το αργότερο ως το 2021 και το ΔΝΤ να στοχεύει σε μείωση στο 1,5%.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Ελλάδας, δίνει σκληρή μάχη να αποφύγει την ανωτέρω νομοθέτηση, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις ανησυχίες των δανειστών με την απλή καταγραφή των αναγκών και την συμφωνία για τα μέτρα, αποφεύγοντας όμως την ψήφισή τους από την ελληνική Βουλή. Κι όλα αυτά, υπό το δημοσκοπικό βάρος των ημερών, που θέλει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να χάνει έδαφος και εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές να έρχονται συνεχώς από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αντιπρόταση της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η ψήφιση μέτρων από τη Βουλή, περιλαμβάνει μια σειρά απαιτήσεων που έχει να κάνει με μειώσεις φόρων και συντελεστών φορολογίας, κλείδωμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και δέσμευση των δανειστών για άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως και να ‘χει, κομβική παράμετρος είναι η στάση που θα κρατήσει το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφορικά με το θέμα του χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα. Από την άλλη, το ΔΝΤ θα πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις του για τα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Το παιχνίδι αναμένεται να παιχτεί στις επαφές και στις συναντήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών σε αυτή τη δύσκολη διπλωματική παρτίδα, καθώς, πέραν της οικονομικής παραμέτρου, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει περισσότερο από ποτέ και η πολιτική διάσταση. Κομβικής σημασίας θα είναι η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου επί της ουσίας θα αποφασιστεί το μέλλον, ο ρόλος και η εμπλοκή του Ταμείο στο ελληνικό μνημόνιο.

Η πολιτική διάσταση της εν λόγω συνάντησης αναμένεται να κρίνει τις εξελίξεις, δεδομένων των πιέσεων που δέχεται η Άνγκελα Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας, με την άνοδο των ποσοστών του αντιπάλου της για την Καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς και τις σφοδρές επικρίσεις που η ίδια δέχεται για τους χειρισμούς της επί των θεμάτων.

Αντιστοίχως, σε τεχνικό επίπεδο οι συναντήσεις ανάμεσα στους Θεσμούς για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και στις επαφές με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το Γιώργο Χουλιαράκη, αμέσως πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε αισιόδοξος για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «όσο η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο των μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, προβλήματα υπάρχουν όταν σταματούν οι μεταρρυθμίσεις».

Επισημαίνει, δε, πως οι θέσεις της Γερμανίας είναι οι ίδιες με αυτές του ΔΝΤ, αλλά και με του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling. «Ααμένω πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα», είπε.

Επιπλέον, ο Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ότι «όποιος στρέφει την Ευρώπη και τη Γερμανία την μια κατά της άλλης διαπράττει αμάρτημα ως προς το μέλλον της χώρας μας. Δεν είναι συνετό να έρχεται προς συζήτηση συνεχώς το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά κατά εκείνων οι οποίοι διχάζουν την Ευρώπη. Γι’ αυτό και η πρόσφατη φλυαρία για το Grexit είνα επικίνδυνη».

«Σε αυτούς τους καιρούς της παγκόσμιας ανησυχίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Μια λειτουργούσα Ευρώπη στην οποία οι μικροί και οι μεγάλοι συζητούν ως ίσος προς ίσον είναι επίσης η καλύτερη προστασία για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα