Σκέψεις για ομάδα αστυνομικών για την ευημερία των ζώων

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τη δημιουργία ολιγομελούς ομάδας αστυνομικών, η οποία θα φροντίζει για τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφέρει ότι εξ αφορμής των αναφορών που γίνονται κατά καιρούς μέσω ανακοινώσεων στα ΜΜΕ

για το θέμα της δημιουργίας αστυνομίας των ζώων, το Υπουργείο ενημερώνει ότι το σύστημα που εφαρμόζεται από το 2014, με την τοποθέτηση δύο αξιωματικών της Αστυνομίας σε κάθε επαρχία, που έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και διερεύνησης υποθέσεων κακοποίησης ή / και κακομεταχείρισης ζώων, αλλά και την εμπλοκή της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, του Αστυνομικού της Γειτονιάς, σε όλη αυτή την προσπάθεια, αποδίδει και έχει θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, από το 2014 υπήρξαν συνολικά 117 υποθέσεις τις οποίες διερεύνησε, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου οι υποθέσεις που προωθούνταν για διερεύνηση ήταν ελάχιστες. Συγκεκριμένα, αναφέρει, κατά το 2014 έχουν διερευνηθεί 31 υποθέσεις κακοποίησης ή κακομεταχείρισης ζώων, το 2015, 50 υποθέσεις, το 2016, 32 υποθέσεις, και για τους πρώτους δύο μήνες του 2017 μέχρι σήμερα, 4 υποθέσεις. Σημειώνεται ότι κάποιες από αυτές υπήρξαν καταδίκες, κάποιες βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ για κάποιες η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται η καταχώρησή τους στο δικαστήριο.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση και τροποποίηση του περί Σκύλων Νόμου, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης, παραμέλησης και κακοποίησης σκύλων που παρατηρούνται σήμερα. Το νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει νέες ρυθμιστικές διατάξεις που καθιστούν την εφαρμογή του από τις Τοπικές Αρχές, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την Αστυνομία πιο αποτελεσματική, και επιλύοντας το ζήτημα έλλειψης επαρκών ποινών, ώστε αυτές να επισύρουν το σεβασμό και την επιβολή του Νόμου, την εγγραφή και σήμανση των σκύλων, αλλά και την ευημερία των ζώων, ευρύτερα, έχει κατατεθεί πρόσφατα αναθεωρημένο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Αν και σε συνδυασμό με τη συνεργασία μεταξύ των 11 αξιωματικών που έχουν οριστεί σε όλες επαρχίες και των 75 Αστυνομικών της Γειτονιάς, που στα πλαίσια της Κοινοτικής Αστυνόμευσης καλύπτουν 129 Δήμους και Κοινότητες παγκύπρια, τα υφιστάμενα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται να έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αξιολογεί τους τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων κακοποίησης των ζώων στον τόπο μας και υπό το πρίσμα της νέας νομοθεσίας που προωθείται, εξετάζει τη δημιουργία ολιγομελούς ομάδας αστυνομικών, η οποία θα μεριμνά για τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων, ανταποκρινόμενοι σε κάθε περιστατικό κακομεταχείρισης, κακών συνθηκών διαβίωσης ή / κακοποίησης ζώου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα