Σιζόπουλος: Βεβιασμένη η απόφαση Λιλλήκα για προεδρικές

Βεβιασμένη θεωρεί ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος την απόφαση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές και επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του θεωρεί πως ο ενδιάμεσος χώρος πρέπει να κατέλθει με ένα μόνο υποψήφιο, ο οποίος να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί.

Σε δηλώσεις στα γραφεία της ΕΔΕΚ

ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΚΑΛΑ, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως η άποψη του Κινήματος του είναι πως πρέπει όλα τα κόμματα τα οποία διαφωνούν με τη σημερινή μορφή διαχείρισης στο Κυπριακό , αλλά και με σημαντικά θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, "οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις και να στηρίξουμε αποφασιστικά μια υποψηφιότητα η οποία να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές".

Νικόλας: Το κέντρο θα έχει υποψήφιο στις επόμενες προεδρικές

ΔΗΚΟ και Συμμαχία "τα είπαν" σε φιλικό κλίμα για Προεδρικές

Αυτές είναι, είπε, πιθανότητες εκλογής, πρότερο έντιμο πολιτικό βίο, και αξιοπιστία στο ότι θα τηρηθεί το όποιο πρόγραμμα διακυβέρνησης θα συμφωνηθεί ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις.

Επίσης, πρόσθεσε, θα ήταν χρήσιμο και σωστό περισσότερο να εξυπηρετήσουμε αυτό το συγκεκριμένο, μεγάλο στόχο, παρά να προσπαθεί ο καθένας από εμάς, μεμονωμένα, να δημιουργήσει πρωθύστερα ή και ενδεχόμενα τετελεσμένα για να εξασφαλίσει το χρίσμα.

“Γι ‘ αυτό και η ΕΔΕΚ μέχρι στιγμής απέφυγε να λάβει μέρος σε οποιεσδήποτε διμερείς συναντήσεις με άλλα κόμματα γιατί αφενός μεν θέλουμε προηγουμένως να μελετήσουμε προσεκτικά ολόκληρο το πεδίο για το πως διαμορφώνεται, να υπάρχουν συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις και δεύτερο γιατί η οποιαδήποτε προσπάθεια δεν πρέπει να προέλθει μέσα και κύρια από τις διμερείς επαφές αλλά μέσα από την κοινή συνάντηση όλων όσων ενδιαφέρονται να υλοποιηθούν οι βασικοί στόχοι όπως τους έχω θέσει από την αρχή”, ανέφερε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι εκ των πραγμάτων και όπως η κατάσταση έχει διαμορφωθεί και επειδή έχουν ζητηθεί κάποιες συναντήσεις, είναι λογικό ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις συναντήσεις αυτές όμως οι θέσεις της ΕΔΕΚ είναι αυτές που έχουν διατυπωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Λιλλήκας ενήργησε βεβιασμένα, όμως “δεν μπορώ να καθορίσω την πολιτική συμπεριφορά κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός κόμματος”.

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε ότι θα προσέλθει σε συναντήσεις αν του ζητηθεί, όμως σε αυτές θα καταθέσει τη θέση του κόμματός του ότι ένας πρέπει να είναι ο υποψήφιος και να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

“Η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινής διαβούλευσης όλων των δυνάμεων που πραγματικά ενδιαφέρονται να υπάρξει αυτή η αλλαγή στη διακυβέρνηση της πατρίδας μας”, ανέφερε.

Συνάντηση έχει ήδη ζητήσει ο κ. Λιλλήκας και το αργότερο αύριο θα ξεκαθαρίσει ο τόπος και χρόνος.

Συμφωνία με νοσηλευτές
---------------------------------------
Για τη συμφωνία Κυβέρνησης -νοσηλευτών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι από τη στιγμή που η πολιτεία προχώρησε σε αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος των νοσηλευτών και μεταφέρθηκε το πρόγραμμα από την ανώτερη στην ανώτατη εκπαίδευση με τετραετή φοίτηση, όφειλε να ικανοποιήσει αυτό το επιστημονικό κριτήριο των νοσηλευτών όπως επίσης και οποιονδήποτε άλλων επαγγελμάτων ανώτατης φοίτησης.

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η αναγνώριση αυτή, πρέπει να γίνεται σε όλους όσους εντάσσονται στην επιστημονική πυραμίδα της δημόσιας διοίκησης και όχι στην τεχνική.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει κάποιες εξηγήσεις. “Γιατί πριν από ένα χρόνο είχε απορρίψει αυτό το αίτημα και είχε οδηγήσει τους νοσηλευτές σε πολυήμερη απεργία και κινητοποιήσεις τις οποίες μόνο η ΕΔΕΚ είχε έμπρακτα στηρίξει και ξαφνικά σήμερα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ικανοποίησης αυτού του αιτήματος”, διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ο λόγος είναι προφανής, “οι επικείμενες προεδρικές εκλογές και το γεγονός ότι το προεδρικό περιβάλλον αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια αυξημένη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι της διακυβέρνησης, τόσο όσον αφορά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης αλλά πολύ περισσότερο όσον αφορά τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του διαχειρίζονται το Κυπριακό”.

Σε παρατήρηση ότι ο Υπουργός Υγείας έλεγε εδώ και καιρό ότι μέσα από την αυτονόμηση θα υπάρξει και αναγνώριση των πτυχίων και κλιμάκων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αυτό έγινε πολύ πρόσφατα. “Να υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση είχε κωφεύσει στα αιτήματα των νοσηλευτών πριν από ένα χρόνο όταν πραγματοποιούσαν τις κινητοποιήσεις τους”, είπε.

Ανέφερε ότι η θέση του Υπουργού τουλάχιστο το τελευταίο χρονικό διάστημα στο οποίο είχε μαζί του συνάντηση, ήταν αυτή “αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εδώ και ένα χρόνο έλεγε για την αυτονόμηση και την αναγνώριση πτυχίων γιατί έχω την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση τότε δεν είχε αποδεχτεί το αίτημα των νοσηλευτών και γι' αυτό έγιναν και οι κινητοποιήσεις”.

Ανέφερε ακόμη ότι αύριο το πρωί θα παραθέσει αναλυτικά τις θέσεις της ΕΔΕΚ για το ζήτημα της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων και της εφαρμογής του ΓεΣΥ ότι μεταξύ άλλων απουσιάζει ολοκληρωμένη και συγκροτημένη οργανική και οργανωτική άποψη για το πως θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σχέδιο και η αυτονόμηση.

“Πρέπει να καταστεί σαφές ότι με την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων το πρόβλημα δεν επιλύεται και χρειάζονται και άλλα σημαντικά και πρακτικά βήματα”, ανέφερε.

Συνάντηση με ΣΥΚΑΛΑ
--------------------------

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΚΑΛΑ, ο οποίος εγκαινίασε νέο κύκλο επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Άδωνις Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως ο διάλογος αυτός εγκαινιάζεται γιατί ο ΣΥΚΑΛΑ θέλει την εξασφάλιση της συνέχισης της στήριξης για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής τα οποία μειώνονται μέρα με τη μέρα.

“Δυστυχώς αυτή τη στιγμή όλοι κρύβονται πίσω από μια νομική γνωμάτευση της Εισαγγελίας η οποία λέει μεταξύ άλλων και για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν μας απαντούν ποιου τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύει αυτή η ενωσιακή νομοθεσία”, ανέφερε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στις επαφές ερωτώνται όλοι οι εν δυνάμει υποψήφιοι Πρόεδροι τι είναι εκείνο το οποίο θα πράξουν για να δώσουν μια πολιτική λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε το 2013 με παραλείψεις και ανυπόστατες αποφάσεις που βαραίνουν περισσότερο από μια κυβέρνηση.

Ανέφερε ότι ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ευθαρσώς ότι δεν θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά διαβεβαίωσε για τη διαχρονική στήριξη της ΕΔΕΚ για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στους πιστωτές.

“Εάν δεν γίνει κάτι στο τέλος της ημέρας μέχρι να τελειώσει αυτή η διαχείριση, δεν θα υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία για να διανεμηθούν στους πιστωτές”, ανέφερε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι οι καταθέτες της Λαϊκής και οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι από τους πλέον βαριά επηρεαζόμενους της οικονομικής κρίσης, δυστυχώς με υπευθυνότητα αυτών που έλαβαν τις πολιτικές αποφάσεις πριν και κατά του κούρεμα.

“Αυτό που η πολιτεία οφείλει είναι να αποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό αυτές τις ομάδες, έχουμε κατ' επανάληψη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν βρει απήχηση παρά το γεγονός ότι βρίσκονται προς μια ρεαλιστικά εφαρμόσιμη κατεύθυνση”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής έτσι ώστε να αποφευχθεί η σταδιακή μείωση της αξίας τους και η τεράστια απώλεια χρημάτων, θα πρέπει να διεκδικηθούν δάνεια τα οποία παραχωρήθηκαν προς διάφορους μεγαλοσχήμονες εντός και εκτός Κύπρου που δεν τα έχουν καταβάλει και στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα αποκατάστασης, όπως συμψηφισμούς δανείων που έχουν είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα πρώτου βαθμού και εταιρείες στις οποίες είναι ενδεχομένως μέτοχοι.

Επίσης, ανέφερε, εάν και εφόσον οι οικονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας το επιτρέπουν, να υπάρχει και μια σταδιακή επιστροφή ενός συμφωνημένου ποσού στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος, αρχίζοντας κυρίως από τις μεγαλύτερες ηλικίες και αυτούς που παρουσιάζουν πρόσθετα προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κίνδυνο της πρώτης κατοικίας ή ενδεχομένως και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

“Η πολιτεία οφείλει να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία και να μετριάσει σε κάποιο βαθμό την αναλγησία την οποία κάποιοι επέδειξαν με τις πολιτικές τους αποφάσεις και είναι σημαντικό ότι εν αναμονή των όποιων πολιτικών αποφάσεων θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια, μέσα και από δικαστική διαδικασία να κατοχυρωθεί το δίκαιο αυτών των ομάδων”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα