Σιμπέρ-Έρογλου για Crans Montana:Δεν ήταν έκπληξη η αποτυχία

Αντί να κατηγορούμε την απέναντι πλευρά, θα πρέπει να δούμε τις απτές πραγματικότητες που έχουμε ενώπιόν μας και τις διαφορές που υπάρχουν, δήλωσε η Σιμπέλ Σιμπέρ, λέγοντας ότι ποια θα είναι η διέξοδος για την τ/κ πλευρά, θα το ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες ο Μουσταφά Ακιντζί και η διαπραγματευτική του ομάδα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η «πρόεδρος» της «βουλής» είχε το πρωί συνάντηση μισής ώρας με τον Τ/κ ηγέτη για τα γεγονότα στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και σε δηλώσεις της αμέσως μετά, μίλησε για 50 χρόνια διαπραγματεύσεων πάνω σε μια ομοσπονδιακή βάση και πως ο τ/κ «λαός»

- κατά την έκφρασή της – έχει αποδείξει ότι θέλει την επίλυση του προβλήματος, υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο σχέδιο Ανάν.

Δεν υπάρχει ένα απτό δεδομένο ότι ο ε/κ «λαός», συνέχισε η κ. Σιμπέρ, είναι έτοιμος ή θέλει την ομοσπονδία, λέγοντας ότι ένας ηγέτης για να είναι δυνατός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να έχει τη στήριξη του κόσμου στα θέματα που διαπραγματεύεται. Η ίδια πρόσθεσε ότι η «βουλή» έχει λάβει αποφάσεις υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης.

Δεν είναι η ώρα των κατηγοριών

Η ε/κ πλευρά, υποστήριξε, σύμφωνα με τα πρακτικά, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, οι Ε/κ επιδιώκουν ένα «ενιαίο κράτος. Τώρα δεν είναι η ώρα των κατηγοριών, πρέπει να δείξουμε σεβασμό», είπε η Σιμπέρ Σιμπέλ, προσθέτοντας ότι στην ερώτηση «τι θα γίνουμε τώρα», οι Τ/κ θα πρέπει να απαντήσουν «με κοινό νου».

Πρέπει να εργαστούν, συνέχισε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει και θα αναμένουν την έκθεση που θα ετοιμαστεί για τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα.

Στο μεταξύ, ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι ο μόνος λόγος για την μη λύση του Κυπριακού είναι ότι οι Ε/κ δεν βλέπουν τους Τ/κ ως ίσους και ζουν ακόμη με το όνειρο της ελληνικής ηγεμονίας στο νησί.

Όποιος και αν είναι ο Ε/κ ηγέτης, είπε, θέλει να αφήσει τους Τ/κ χωρίς έδαφος, χωρίς περιουσία και χωρίς ασφάλεια, με δικαιώματα μειονότητας και αυτό το είδε ο ίδιος τόσο με τον Δημήτρη Χριστόφια και με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Δεν ήταν έκπληξη η αποτυχία

Υποστηρίζει ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων τα τελευταία 2.5 χρόνια και η αποτυχία στο Κραν Μοντάνα για μεγάλο μέρος της τ/κ κοινότητας δεν ήταν έκπληξη και ζητεί να χαραχθεί νέος οδικός χάρτης για την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Είναι φανερό ότι οι παράμετροι των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ πρέπει να αλλάξουν, συνέχισε ο κ. Έρογλου, στηρίζοντας τη θέση της Τουρκίας, και επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αναφορά του χθες στη διάσκεψη Τύπου ότι οι Τ/κ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα είναι κομμάτι της Κύπρου ή της Τουρκίας. Δεν υπάρχει λόγος να μην συνεχίσει στον δρόμο του το ψευδοκράτος, είπε, καλώντας τα ΗΕ να αξιολογήσουν σωστά τα γεγονότα στο Κραν Μοντάνα στην έκθεσή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα