ΣΕΚ: Το κλειδί της ανάπτυξης βρίσκεται στη γαλάζια οικονομία

Να δοθεί έμφαση στους τομείς που συναποτελούν τη γαλάζια οικονομία, κατά τα επόμενα χρόνια στην Κύπρο, ζητά το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ.

Χαιρετίζει, παράλληλα, τις αποφάσεις της παρούσας Κυβέρνησης για τη δημιουργία υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, λέγοντας πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ προσθέτει ότι η ΣΕΚ θα σταθεί συμπαραστάτης και αρωγός για την υλοποίηση

όλων των αναγκαίων πολιτικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην τελευταία τακτική συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου, λήφθηκε σχετική απόφαση με την οποία καλείται η Κυβέρνηση να επισπεύσει τον βηματισμό της για έμφαση σε τομείς όπως η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, τα ναυπηγεία και οι επιδιορθώσεις πλοίων, οι θαλάσσιες μεταφορές, ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Είναι φανερό, πλέον, πως η Κύπρος, τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να ασχοληθεί ιδιαίτερα και εξειδικευμένα τόσο με την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας όσο και με την πράσινη ανάπτυξη», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι σε πρόσφατη μελέτη, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια «η συνολική απασχόληση στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με συμμετοχή στη γαλάζια οικονομία της Κύπρου, προβλέπεται ότι θα εμφανίσει αυξητική τάση», ενώ κάτι ανάλογο παρουσιάζεται και στον τομέα του φυσικού αερίου.

«Η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει αυτό το στοίχημα. Μακριά από αναβλητικότητα και εφησυχασμό και αποφεύγοντας λάθη προγραμματισμού του παρελθόντος, θα πρέπει να προχωρήσει στοχευμένα στην κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού», προωθώντας την επιστημονική και επιχειρηματική καινοτομία σε θέματα ναυτιλίας, θαλάσσιας ζωής και πράσινης ανάπτυξης μέσα από τη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας, προστίθεται.

Μέσα από τέτοιους σχεδιασμούς, θα ενισχυθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, θα αυξηθεί η απασχόληση και θα μειωθεί η ανεργία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή :ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα