Σε ρόλο μεσολαβητή η Γαλλία

Συγκεκαλυμμένο βέτο σε όλα τα ομοσπονδιακά όργανα λήψης αποφάσεων επιδιώκει ο Ακιντζί
Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει το Παρίσι στο Κυπριακό, ενημερώνοντας τα υπόλοιπα μέρη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Έτοιμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό είναι η Γαλλία, αφού, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές της «Σ», ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό διεμήνυσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι η χώρα του θα μεσολαβήσει,

προκειμένου να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέρη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα κρίσιμα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Παράλληλα, σημαντικές συμφωνίες σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, αλλά και μνημόνιο συνεργασίας σε ζητήματα εκπαιδευτικής και γνωστικής συνεργασίας υπογράφτηκαν μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο τελευταίος ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας, τονίζοντας ότι υπάρχει παραδοσιακή στήριξη από το Παρίσι στις κυπριακές θέσεις.

Ο κ. Ερό εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στον εν εξελίξει διάλογο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, που πρέπει να βασίζεται, είπε, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ερό τόνισε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα υπόλοιπα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο τον καθορισμό της θέσης του Σώματος στο εν λόγω ζήτημα.

Ακολούθησε η συνάντηση του Γάλλου ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο Ζαν-Μαρκ Ερό εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του και της ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι η επανένωση της Κύπρου θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης για την Ευρώπη και την περιοχή. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τις δύο συναντήσεις.

Λύση βάσει κεκτημένου
Νωρίτερα στην Αθήνα, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Κατά τις εκεί επαφές του συζητήθηκαν εκτός από το Κυπριακό και τη στάση της Τουρκίας, η προσφυγική κρίση και η προοπτική γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Καλωσορίζοντας τον κ. Ερό, ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε πως η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από τις Δικοινοτικές Συνομιλίες και πρέπει να σέβεται το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, κάτι που αποκλείει οποιαδήποτε συνομοσπονδιακή λύση. Ο ίδιος απέκλεισε την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, αλλά και οποιαδήποτε μορφή εγγυήσεων.

Στην αντιφώνησή του ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην Κύπρο, εκτίμησε ότι είναι ένα πολύ λαμπρό παράδειγμα, στο οποίο μπορούμε και έχουμε αναλάβει δράση, για να αναδείξουμε τα δικαιώματα και τις αξίες μας.

Ανοιχτή πληγή το Κυπριακό
Στην συνέχεια, ο κ. Ερό είχε συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Σε δηλώσεις του ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Γαλλία κατανοεί την ανάγκη για μια Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, μέλος της ΕΕ. Εξήγησε, όπως είπε, στον κ. Ερό τις ελληνικές θέσεις ως προς την αναγκαιότητα κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο κ. Ερό, από την πλευρά του, σημείωσε η επανένωση της Κύπρου θα ήταν σημαντικό μήνυμα ειρήνης στην περιοχή, αλλά και μήνυμα ως προς την αντίληψη της Ευρώπης για τη συμβίωση. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η λύση του Κυπριακού καθώς είναι μια ανοιχτή πληγή από το 1974 και ότι για τη Γαλλία, χώρα μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, η λύση είναι διζωνική και δικοινοτική, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Διευκρίνισε ότι η Γαλλία δεν είναι εγγυήτρια δύναμη και δεν θα παρέμβει στις διαπραγματεύσεις, και ότι ο ίδιος μεταβαίνει στην Κύπρο για να ακούσει.

Το «βέτο» Ακιντζί
Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, πρόβλημα πάντως φαίνεται πως υπάρχει και στο θέμα της λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με τον Μουσταφά Ακιντζί να επιμένει στη διατήρηση της συμφωνίας εκπροσώπησης 6:3, αλλά την ίδια ώρα να επιμένει πως οριζοντίως η οποιαδήποτε απόφαση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία, αλλά σε όλα τα επίπεδα να υπάρχει στην πλειοψηφία η ψήφος ενός τουλάχιστον από μια εκάστη συνιστώσα πολιτεία.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η τ/κ πλευρά προσπαθεί εντέχνως να εντάξει την πρόνοια του βέτο σε όλα τα ομοσπονδιακά όργανα λήψης αποφάσεων. Ο ίδιος μάλιστα ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αλληλοκατανόηση στο θέμα αυτό, αντίθετα υπάρχει σοβαρή δυσκολία».

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει η ελληνοκυπριακή θέση εναντίον της ασφάλειας και των εγγυήσεων και δήλωσε ότι «τέτοιες προσεγγίσεις είναι λανθασμένες και οι Τουρκοκύπριοι έχουν απαιτήσεις, λόγω των όσων βίωσαν το 1960 και το 1974».

Αλχημείες στο 4:1
Αξίζει να σημειωθεί πως το άκαρπο αποτέλεσμα της προχθεσινής συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί επιβεβαιώνει τα όσα δημοσίευσε η «Σημερινή» στις 19 Οκτωβρίου, αναφορικά με τη διαφορετική ερμηνεία που δίνει ο κατοχικός ηγέτης στην αναλογία 4:1.

Ο κ. Ακιντζί θεωρεί πως η αναλογία αυτή θα πρέπει να αφορά μόνο τις αιτήσεις παραχώρησης ιθαγένειας σε Τούρκους και Έλληνες υπηκόους, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθετε αυτό το ζήτημα οριζοντίως για όλους, είτε Έλληνες υπηκόους είτε Τούρκους προσωρινά διαμένοντες και εργαζόμενους.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει παραπεμφθεί στους διαπραγματευτές, με καλά ενημερωμένες πηγές να κάνουν λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών, εάν δεν βρεθεί σύντομα η χρυσή τομή. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 6 30 μ.μ. αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, όπου θα ανακοινωθεί και ο χώρος διεξαγωγής των συνομιλιών για το εδαφικό.

«Κρίσιμες διαπραγματεύσεις»
Στον χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των δικοινοτικών βραβείων «Stelios Philanthropic Awards 2016», που απονέμονται από το Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις, στο οποίο αναμένουμε από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και να προχωρήσουν με βήματα που θα ενισχύσουν θετικά τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης χθες συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον πρόεδρο του τουρκοκυπριακού κόμματος Communal Democracy Party (TDP) κ. Cemal Ozyigit. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ozyigit σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιθυμούν τη λύση πριν από το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού.

Πιέσεις για Μόρφου
Στις συνομιλίες για το Κυπριακό αναφέρεται και ανταπόκριση των «Financial Times», σημειώνοντας ότι φτάνουν σε «κρίσιμο στάδιο». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί υπό πίεση να κάνει κάποιες παραχωρήσεις για την επιστροφή της Μόρφου.

Ωστόσο ο κ. Ακιντζί, συνεχίζει το δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός στη Μόρφου είναι πολύ μεγάλος για να σταθεί δυνατή η επιστροφή της περιοχής και αντιπροτείνει τη χερσόνησο της Καρπασίας, που «θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά».

Συνάντηση Έιντε-Ακιντζί
Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε επίσης χθες συνάντηση νωρίτερα με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Έιντε έκανε λόγο για μια πολύ ολοκληρωμένη συζήτηση για το πώς να οργανώσουν τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων στο εξωτερικό, λέγοντας ότι αυτό θα το αφήσει στους ηγέτες.

«Είμαστε σε πολύ κρίσιμες ημέρες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, θα έλεγα, αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας και όλοι εργαζόμαστε με την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε σωστά τον χρόνο που έχουμε όσο καλύτερα μπορούμε», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα