Σε «πορτοκαλί» συναγερμό η Κύπρος

Συνθήκες εξαντλητικού καύσωνα σε όλο το νησί
Επί ποδός όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους

Δεν λέει να κοπάσει ο καύσωνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Κύπρο, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς. Χθες η θερμοκρασία έφτασε τους 43 βαθμούς, ενώ τα υψηλά επίπεδα υγρασίας έκαναν την κατάσταση αποπνικτική. Για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει 42 βαθμούς στο εσωτερικό. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας φαίνεται ότι θα παραμείνουν, με αποτέλεσμα η δυσφορία

να ανεβαίνει στα ύψη.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας αναβάθμισε σε «πορτοκαλί» την προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία για τα δυτικά και βόρεια παράλια της Κύπρου, από τα μεσάνυχτα έως και σήμερα το πρωί, αναβαθμίζοντας το επίπεδο συναγερμού από το «κίτρινο» που ήταν χθες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος, από τα μεσάνυχτα έως και τις 6 σήμερα το πρωί, η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια.

Επεξηγώντας το επίπεδο συναγερμού, το Τμήμα Μετεωρολογίας αναφέρει ότι «ο καιρός είναι επικίνδυνος» λόγω της πρόβλεψης ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων, ενώ «είναι πιθανόν να υπάρξουν ζημιές και θύματα».

Το Τμήμα Μετεωρολογίας συστήνει εγρήγορση και τακτική ενημέρωση για τους κινδύνους, που όπως προσθέτει, «μπορεί να είναι αναπόφευκτοι».

Παράλληλα, συστήνει στο κοινό να ακολουθεί τυχόν συμβουλές που δίνονται από τις Αρχές.

Για το εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, εξακολουθεί να ισχύει η «κίτρινη προειδοποίηση» με 28 βαθμούς Κελσίου, αναφορικά με τις ελάχιστες θερμοκρασίες και για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τα μεσάνυχτα έως και τις 6 π.μ. σήμερα Τρίτη.

Ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
Ως η ημέρα με την υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για το 2015, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή, σύμφωνα με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς κ. Χρίστο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ζήτηση είναι της τάξης των 965MW και ακόμη ανεβαίνει, ενώ η μέγιστη ζήτηση συνήθως καταγράφεται στις 14.30 με επανάληψη κατά τις 16.00, κατά τις ώρες που σημειώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες, και η ζήτηση σε ανάγκες χρήσης κλιματιστικών συστημάτων είναι αυξημένη.

Ανέφερε πως το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί κανονικά, υπάρχει αρκετή επάρκεια και υπό κανονικές συνθήκες δεν αναμένουμε να έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.
Η αυξημένη ζήτηση αφορά το παγκύπριο. Η δυνατότητα παραγωγής είναι της τάξης των 1200MW.
«Yπάρχει επάρκεια νοουμένου ότι δεν θα έχουμε καμιάν απρόσμενη βλάβη, που θα επηρεάσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται και η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω καύσωνα, στα κατεχόμενα. Από τα 260 MW που ήταν η ζήτηση μόνο 75 μπορούσαν να δοθούν, εξαιτίας βλάβης που προέκυψε λόγω της αυξημένης ζήτησης στους σταθμούς παραγωγής στα Γαστριά και κοντά στην Κερύνεια.

Σύμφωνα με το τ/κ “πρακτορείο ειδήσεων”, η θερμοκρασία χθες έφτασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προειδοποιεί
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπενθυμίζει ξανά όλους τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι και σήμερα ή/και τις επόμενες ημέρες στις πεδινές ή και παράλιες περιοχές, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμικό φόρτο ή/και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.

Το Τμήμα υπενθυμίζει, επίσης, τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα μέσω εκτίμησης των κινδύνων για προστασία των εργαζομένων ή των ιδίων από τον θερμικό φόρτο, όπως αυτά προνοούνται και στον Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων, μη αποκλειομένης της αλλαγής εργασίας/ανάπαυσης/διακοπής εργασίας υπό συνθήκες που εκθέτουν το προσωπικό άμεσα στις ανωτέρω συνθήκες.

Ο Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων μπορεί να βοηθήσει τον κάθε εργοδότη και το κάθε αυτοεργοδοτούμενο πρόσωπο να εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας προκειμένου να αποφευχθούν ή να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο οι κίνδυνοι που οφείλονται στην έκθεση των εργαζομένων σε επιβαρυνόμενους θερμικά εργασιακούς χώρους, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, υγιεινό, ευχάριστο και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

Μέτρα πρόληψης από τις υψηλές θερμοκρασίες
Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό τα πιο κάτω βασικά μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες:

· Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης. Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.
· Ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.
· Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφριές τροφές, λαχανικά και χυμούς.
· Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού.
· Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα, ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά.
· Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
· Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.
· Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικό, καρδιαγγειακά κ.λπ.) καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά κ.ά.

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας
Σχετική ανακοίνωση με συμβουλές για προστασία από τον καύσωνα έχει εκδόσει και η Πολιτική Άμυνα, η οποία προτρέπει το κοινό να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Συγκεκριμένα, η Πολιτική Άμυνα προτρέπει τους πολίτες όπως:

- αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις βαριές σωματικές εργασίες κάτω από τον ήλιο,
- φορούν ελαφριά, δροσερά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα,
- προστατεύουν το κεφάλι τους με καπέλο,
- φορούν γυαλιά ηλίου,
- τρώνε μικρά και ελαφριά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχά σε λίπη,
- πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων και λαχανικών,
- αποφεύγουν τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας,
- χρησιμοποιούν τεχνητά μέσα αερισμού (ανεμιστήρες) ή χώρους με σύστημα κλιματισμού,
- απευθύνονται στον γιατρό τους για προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να παρουσιαστούν.

Η Πολιτική Άμυνα ζητεί όπως ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους ηλικιωμένους ή για άτομα που χρήζουν βοήθειας από συγγενικά και άλλα κοντινά πρόσωπα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το κοινό μπορεί να καλεί στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112 ή 199.

Κίνδυνος δασικών πυρκαγιών
Με αφορμή τις επικρατούσες συνθήκες καύσωνα, το Τμήμα Δασών προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος. Για την αποτελεσματική προστασία του δασικού μας πλούτου, εκτός των αυξημένων μέτρων πυροπροστασίας που λαμβάνονται από το Τμήμα Δασών, προτρέπεται το κοινό όπως κατά τις διάφορες δραστηριότητές του στις εξοχικές κατοικίες και την ύπαιθρο γενικότερα, αποφεύγει τη χρήση φωτιάς και εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα. Επίσης, η ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων ή σπίρτων κατά τη διακίνηση στην ύπαιθρο και τις δασικές περιοχές πρέπει να αποφεύγεται. Όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

«Δροσερό» καταφύγιο παρέχει ο Δήμος Λευκωσίας
Ανάσα δροσιάς σε όσους το έχουν ανάγκη δίνει ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος ανακοίνωσε τη λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης κατά των συνεπειών του καύσωνα, το οποίο θα είναι ανοικτό τις επόμενες μέρες από τις 7:30 μέχρι τις 18: To Κέντρο βρίσκεται στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, στον χώρο του πρώην Δημοτικού Γηροκομείου στην περιοχή της Πύλης Αμμοχώστου, στην οδό Νικηφόρου Φωκά 40. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το Κέντρο θα εποπτεύεται από προσωπικό και διαθέτει κλιματισμό και δροσερά ροφήματα. Παρόμοια προγράμματα ενδέχεται να λειτουργήσουν και σε άλλους Δήμους της Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα