Σε νεφελώδες τοπίο το Κυπριακό

Δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές μετά την ανεπιτυχή έκβαση του προχθεσινού δείπνου
Αμετακίνητος ο Ακιντζί σε προϋποθέσεις και όρους, επιχειρεί να χειραγωγήσει τη διαδικασία προς επίτευξη των τουρκικών στοχεύσεων

Νεφελώδες διαμορφώνεται πλέον το τοπίο στο Κυπριακό, μετά την ανεπιτυχή έκβαση του προχθεσινού δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών, για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Κύρια αιτία της αποτυχίας, η εμμονή του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να εγείρει όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να επιστρέψει στην τράπεζα

των συνομιλιών.

Αρμόδια πηγή μιλώντας στην εφημερίδα μας, επισήμανε ότι ο κ. Ακιντζί, παρότι δεν έκανε οιαδήποτε αναφορά περί αδιεξόδου, ήταν αμετακίνητος στο θέμα των όρων που έθετε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει πρώτα η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ενωτικό δημοψήφισμα, η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να επανέλθει στις συνομιλίες.

Επί της ουσίας, άγονη ήταν και η μακρά συζήτηση για τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, αφού ο Τ/κ ηγέτης δεν πρότεινε κάτι καινούργιο, αλλά ούτε και υιοθέτησε την περί τριπτύχου φόρμουλα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης.

Τούτων δοθέντων, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Τουρκία εισέρχεται στην τελική ευθεία για τη διενέργεια του «ιστορικού» δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, το τοπίο στο Κυπριακό διαγράφεται μάλλον δυσοίωνο, αφού η διαδικασία «χαλιναγωγείται» αμφιπλεύρως και από μια σειρά άλλων τουρκικών αξιώσεων και προϋποθέσεων, οι οποίες σε ουδεμία περίπτωση μπορεί να γίνουν αποδεκτές από τη Λευκωσία.

Η ίδια πηγή σημείωσε, περαιτέρω, ότι η διαπραγματευτική διαδικασία τίθεται, πλέον, υπό την αίρεση των όποιων αξιώσεων της τουρκικής πλευράς, προσθέτοντας πως ουδείς γνωρίζει ποιους νέους όρους θα εγείρει ο Τ/κ ηγέτης, μετά την προσχηματική απαίτησή του για αλλαγή της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Επί του προκειμένου, αν και κατέστησε σαφές ότι το τι θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή για το θέμα δεν αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή την Κυβέρνηση, αφού είναι επανειλημμένως διακηρυγμένη η θέση του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους, ωστόσο, με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα, άφησε να υπονοηθεί ότι μια ενδεχόμενη «ικανοποίηση» της απαίτησης του Μ. Ακιντζί από την πλειοψηφία της Βουλής, δεν θα ήταν μια εξέλιξη άμοιρη για το γόητρο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το θέμα της ενέργειας
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», ο Μουσταφά Ακιντζί δεν ήγειρε στο προχθεσινό δείπνο το θέμα των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ε/κ πλευράς, το εν λόγω θέμα θα αποτελέσει πιθανότατα άλλο ένα κομβικό σημείο εκδίπλωσης της παρελκυστικής τακτικής των Τούρκων στις συνομιλίες, χρησιμοποιούμενο σαν νέα αφορμή για αποχώρηση από το τραπέζι των συνομιλιών.

Ερωτηθείσα η ίδια πηγή από την εφημερίδα μας για τους χειρισμούς της Λευκωσίας στο θέμα της ενέργειας, ξεκαθάρισε, με κάθε κατηγορηματικότητα, ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν απρόσκοπτα, ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων στην τράπεζα της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας πως το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου δεν πρόκειται να καταστεί όμηρος των παιγνίων ισχύος της Άγκυρας στην περιοχή, μέσα από την εργαλειοποίηση των συνομιλιών ή και, ενδεχομένως, μέσα από σειρά άλλων προκλητικών ενεργειών στρατιωτικής φύσης.

Μάλιστα, ανέφερε ότι, για σκοπούς υλοποίησης των εν εξελίξει ενεργειακών σχεδιασμών, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας με Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης (για το θέμα της ενέργειας βλ. εκτενές ρεπορτάζ στη σελίδα 7).

Ίδιο τροπάρι…
Στην έκβαση του χθεσινοβραδινού δείπνου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, στο δείπνο δεν ακούστηκαν καινούριες θέσεις από τ/κ πλευράς, αντίθετα διατυπώθηκαν οι ίδιες θέσεις που εκφράστηκαν και δημόσια, ενώ υποστήριξε πως ο λόγος που δεν κατέστη δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών είναι η στάση της τ/κ πλευράς.

Ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια για επανέναρξη του διάλογου θα συνεχιστεί από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης ότι είναι έτοιμη να επανέλθει άμεσα στον διάλογο, αφού η διακοπή των συνομιλιών είναι σε βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε επίσης σε ερωτήματα που αφορούν ενεργειακά θέματα.

Συνεχίζεται η προσπάθεια
Έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση επί όλων των θεμάτων σχετικά και με το πώς φτάσαμε στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων και γενικότερα για το πώς μπορεί η διαδικασία να προχωρήσει τόσο σε θέματα ουσίας, όσο και θέματα διαδικασίας, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, για να προσθέσει:

«Εκείνο που προκύπτει, είναι ότι δεν ακούστηκε κάτι καινούριο πέρα από τα όσα έχουμε ακούσει δημόσια κατά καιρούς από τ/κ πλευράς. Δεν υπήρξε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε, δηλαδή η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να επιτευχθεί η επανέναρξη. Αυτήν τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει ημερομηνία επανέναρξης. Υπάρχει επιθυμία, αλλά τίποτα συγκεκριμένο.

Η απόφαση της Βουλής
Ερωτηθείς για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι το τι θα γίνει την Παρασκευή στη Βουλή δεν αφορά στο τραπέζι των συνομιλιών ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω το τι θα συμβεί την Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε χθες ετοιμότητα για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών. Όσο δεν υπάρχει διάλογος, είναι κάτι αρνητικό τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για την ίδια τη διαδικασία», τόνισε.

Η μεθοδολογία
Αναφερόμενος στο θέμα της μεθοδολογίας των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ότι έγινε αναφορά και στο συγκεκριμένο θέμα και στις δυσκολίες που παρατηρούνται. Xθες, το ζητούμενο ήταν η επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό και αυτήν την προσπάθεια θα τη συνεχίσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα.

Το τρίπτυχο που είχε εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος, έχει ετοιμαστεί εδώ και καιρό και έχει διαβιβαστεί και στα Ηνωμένα Έθνη και στην τ/κ πλευρά. Είναι πολύ κατατοπιστικό, υπό την έννοια του τι έχει συζητηθεί, πού θεωρούμε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, συναντιλήψεις, διαφωνίες, μικρότερες διαφωνίες κ.λπ., έτσι ώστε να αποτελέσουν τη βάση συζήτησης όταν επαναρχίσει ο διάλογος.

Δεν εξαρτιόταν από εμάς…
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το τι αναμενόταν από το δείπνο, δήλωσε ότι «αυτό που θα προέκυπτε από το δείπνο, δεν είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς. Δεν είχαμε εμείς αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς είχε εκφραστεί κατ’ επανάληψιν: επανέναρξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό δεν κατέστη εφικτό. Η προσπάθεια, όμως, συνεχίζεται. Η μη ύπαρξη συνομιλιών δεν είναι ούτε υπέρ της διαδικασίας ούτε υπέρ του κυπριακού λαού».

Χαρακτήρισε, δε, μη θετική εξέλιξη τη μη άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.
«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε μόνοι μας. Υπάρχουν οι θέσεις της τ/κ πλευράς και όλοι γνωρίζουν γιατί δεν υπάρχει διάλογος», είπε.

Η άφιξη της Αμερικανίδας ΥΦΕΞ
Ερωτώμενος, τέλος για την άφιξη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι αυτήν την εβδομάδα θα υπογραφούν τα σχετικά συμβόλαια για τον 3ο γύρο αδειοδότησης.

«Θα υπογραφτούν, λοιπόν, τα συμβόλαια της κοινοπραξίας με τις Exxon, Petroleum, ΕΝΙ και ΤΟΤΑL και, σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει πολιτική εκπροσώπηση είτε σε επίπεδο πρεσβευτών είτε σε επίπεδο, όπως στην προκειμένη περίπτωση, της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για θέματα Ενέργειας και νομίζω η εδώ παρουσία της στέλνει αυστηρά μηνύματα τόσο όσον αφορά την υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών, πολύ περισσότερο, αν θέλετε, για όσους κατά καιρούς αμφισβητούν την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι και μια ένδειξη ότι η αμερικανική Κυβέρνηση στηρίζει τη συνεργασία με την εταιρεία ExxonMobil και θεωρούμε σημαντική εξέλιξη την παρουσία της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών», τόνισε.

Απορρίπτει ο Μπουρτζού
Σε «αναληθείς δηλώσεις» και «αβάσιμες κατηγορίες κατά του Ακιντζί» προβαίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά τη συμφωνία των ηγετών ενώπιον του Ειδικού Συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου, να μην προβούν σε δηλώσεις, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μπουρτζού προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου, οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν τις εκτιμήσεις, σκέψεις και παρατηρήσεις τους, καθώς και τις προτάσεις τους, ενώ συμφώνησαν από κοινού ότι μόνο ο κ. Έιντε θα προβεί σε δήλωση για τα όσα διημείφθησαν. Οι δύο πλευρές, κατά τον εκπρόσωπο του κ. Ακιντζί, δεσμεύτηκαν να μην προβούν σε δηλώσεις πέραν αυτής του κ. Έιντε.

Στις Βρυξέλλες ο Ακιντζί
Εν τω μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Ακιντζί θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στις 6 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη επιρρίπτουν ανεπισήμως ευθύνες στον Μουσταφά Ακιντζί για τη μη επανέναρξη του διαλόγου.

Τα ΜΟΕ δεν πρέπει να δημιουργούν τετελεσμένα
Όσοι θέλουν να προχωρήσουμε σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πρέπει να έχουν την πολιτική βούληση να υιοθετήσουν τέτοια μέτρα που δεν δίνουν πολιτικό πλεονέκτημα σε καμιάν από τις δυο πλευρές, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας πως «εάν διά των ΜΟΕ δημιουργούνται τετελεσμένα πολιτικής φύσεως, είτε αναγνώριση, είτε οτιδήποτε άλλο, τότε δεν είναι ΜΟΕ».

Ο κ. Κασουλίδης, που απαντούσε στην αξίωση του Μ. Ακιντζί για συζήτηση ΜΟΕ, επεσήμανε πως «την ώρα που υπάρχουν λύσεις, π.χ. για την κινητή τηλεφωνία, οι οποίες δεν προκαλούν πολιτικό πλεονέκτημα σε καμία από τις δυο πλευρές, αυτές οι λύσεις είναι που πρέπει να υιοθετούνται, τις οποίες η τουρκική πλευρά απορρίπτει και δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί δεν μπορούμε να τις δεχθούμε (τις δικές της θέσεις)».

«Δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί. Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα των διελεύσεων και του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, για το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δική μας θέση εξακολουθεί και παραμένει η ίδια, όπως εξακολουθεί και παραμένει η ίδια από τον (καιρό του) Ραούφ Ντενκτάς η θέση της τ/κ πλευράς», επεσήμανε ο ΥΠΕΞ.

Keywords
εν λόγω, τραπεζες, βουλη, δημοψηφισμα 2015, αοζ, νέα, απρόσκοπτα, κυπρος, ελλαδα, ρικ, συγκεκριμένο, άφιξη, ηπα, exxon, εταιρεία, βρυξέλλες, οηε, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, νίκος αναστασιάδης, ημερομήνια, το θεμα, ηγετης, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, ισραηλ, ιταλια, κυπρου, οηε, ομηρος, πλαισιο, προγραμμα, ρικ, ωρα, αιρεση, απρόσκοπτα, άφιξη, αφορμη, εβδομαδες, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γοητρο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, εγινε, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εβδομαδα, εμμονη, εν λόγω, εννοια, εξελιξη, επιθυμια, εταιρεία, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, η δικη, ισχυει, κυβερνηση, λευκωσια, μηνυματα, πηγη, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, σειρα, σκεψεις, τουρκια, υλοποιηση, φορμουλα, ιωαννης, ευθεια, ετοιμη, exxon, ηγετες, πληροφοριες, τραπεζα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα