Σε εφαρμογή η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία

Ευήκοον ους βρήκαν από την κυβέρνηση τα πάγια αιτήματα των πολιτών για συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στη βάση του νομοσχεδίου για την ''Εθνική Πρωτοβουλία Πολιτών'', που κατατέθηκε χθες στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε 5 μήνες, να συλλέξουν 8.000 υπογραφές, προκειμένου να προτείνουν στην κυβέρνηση νομοθεσίες και πολιτικές.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Πάρα τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, αυτό το εργαλείο δεν είναι τίποτα άλλο

από το εργαλείο που έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, η Βουλή και δίνεται και στους πολίτες. "Ναι, μπορεί να προτείνει πολιτικές για τα πάντα. Τα πάντα, τα οποία θα μπορούσαν να νομοθετηθούν ή να χαραχτούν πολιτικές'', είπε χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες αρχικά θα πρέπει να συστήσουν μια επταμελή επιτροπή, με εκπρόσωπο και αναπληρωτή, οι οποίοι θα βρίσκονται σε επικοινωνία με την Επιτροπή Εξέτασης των Πρωτοβουλιών.

Η Επιτροπή, που δεν ελέγχεται απο την κυβέρνηση, απαρτίζεται από 5 άτομα και είναι αρμόδια να εξετάσει εαν η πρωτοβουλία βρίσκεται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης και εαν δεν αντίκειται σε θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος ή νόμους.

Σε περίπτωση που η πρωτοβουλία πληροί τους όρους, θα δίδεται ένας μήνας στους διοργανωτές να συλλέξουν 100 υπογραφές.

Εαν αυτό γίνει κατορθωτό, τότε παρέχεται διάστημα άλλων 4 μηνών, ώστε να εξασφαλιστούν συνολικά 8000 υπογραφές.

Αφού, λοιπόν, πιστοποιηθεί η εγκυρότητα των υπογραφών απο το Υπουργείο Εσωτερικών, η πρωτοβουλία θα προωθείται στην αρμόδια Αρχή.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Κύπριοι πολίτες ή πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνω των 18 ετών που διαμένουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε τόσο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος, όσο και η Πρωτοβουλία Πολιτών για πρόοδο και υπερηφάνεια.

Στο μεταξύ, σε λειτουργία τέθηκε σήμερα και η νέα ιστοσελίδα της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης της Προεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα