Σε δεύτερο πλάνο το Κυπριακό στον τ/κ Τύπο

Τα δύο τροχαία ατυχήματα στην κατεχόμενη Κερύνεια, στα οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, τα προβλήματα στις «φυλακές», οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, οι προσπάθειες για διάσωση χελώνας η οποία εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε βράχια, αλλά και η ασθένεια που καταστρέφει τα παπουτσόσυκα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Κυπριακή Δημοκρατία», γράφει ότι μετά το ναυάγιο στην Ελβετία, οι Τουρκοκύπριοι πλέον έχουν να

επιλέξουν ανάμεσα σε δύο επιλογές: ή την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία και να γίνουν επαρχία τουρκική ή να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού, αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό και στις αναφορές του για σχέδια «Β» και «Γ». Γράφει, ακόμα, ότι χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη σε μια πρωτόγνωρη εκδήλωση υπέρ της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Νύχτα φρίκης στους δρόμους», γράφει ότι τραγικό θάνατο βρήκε ο οδηγός ενός από τα οχήματα που συγκρούστηκαν στον δρόμο Κερύνειας – Καραβά, αφού μετά τη σύγκρουση δεν κατάφερε να εξέλθει, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανός στο όχημά του, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Αλλού γράφει ότι πολλοί ήταν οι επισκέπτες στην έκθεση τουρισμού που διοργάνωσε το «υπουργείο τουρισμού» στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας, με στόχο την προώθηση των κατεχομένων ως τουριστικού προορισμού. Αναφορά γίνεται και στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις «φυλακές» στα κατεχόμενα, αφού οι κατάδικοι και υπόδικοι δεν έχουν νερό, ενώ 40 φυλακισμένοι μοιράζονται ένα μπάνιο και τρεις τουαλέτες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η κρίση είναι στον δρόμο, έρχεται», αναφέρεται στο γεωτρύπανο των εταιρειών ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ, που έχει περάσει από τη Ρόδο και πλησιάζει στην Κύπρο και γράφει ότι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία, σοβεί μια νέα κρίση. Αναφορά γίνεται σε στατιστικά της «αστυνομίας», σύμφωνα με τα οποία οι υποθέσεις ναρκωτικών αλλά και οι χρήστες, όπως και τα θύματα από τη χρήση ναρκωτικών, αυξάνονται ανησυχητικά, ενώ σε οκτώ χρόνια σχεδόν τρεις χιλιάδες πρόσωπα συνελήφθηκαν ως ύποπτοι σε υποθέσεις ναρκωτικών. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση υπέρ της δικαιοσύνης, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και στην οποία έλαβαν μέρος σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Φρικιαστικό», αναφέρεται σε δύο τροχαία ατυχήματα στον δρόμο της κατεχόμενης Κερύνειας – Καραβά, με δύο νεκρούς και δύο σοβαρά τραυματίες. Το ένα όχημα, μετά τη σύγκρουση, τυλίχτηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να καεί ζωντανός, ενώ μέχρι αργά ψες το βράδυ δεν είχε αναγνωριστεί η ταυτότητά του. Αναφορά γίνεται και στην καταστροφή που προκαλεί το έντομο γνωστό ως «βαμβακάδα» στις παπουτσοσυκιές στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ οι «αρμόδιες» υπηρεσίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το νησί. Αλλού αναφέρεται στις ψηλές τιμές στα λαχανικά και στα φρούτα και συγκεκριμένα κάνει αναφορά στην τιμή πώλησης των λεμονιών, τα οποία κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο πωλούνταν δύο τουρκικές λίρες το κιλό (0,50 σέντ του ευρώ) και τώρα η τιμή τους εκτοξεύτηκε στις οκτώ τουρκικές λίρες (1,95 ευρώ).

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Χειρότερα και από πόλεμο», αναφέρεται στα τροχαία ατυχήματα στην κατεχόμενη Κερύνεια και γράφει ότι το τοπίο θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, ενώ ένα από τα δύο θύματα κάηκε στο όχημα του και δύο άλλα άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αναφορά γίνεται και στις προσπάθειες της «πυροσβεστικής υπηρεσίας» να απεγκλωβίσει πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) από βράχια σε θαλάσσια περιοχή στην κατεχόμενη Κερύνεια. Γράφει, ακόμα, ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Ερντογάν Σορακίν κατέκρινε την «κυβέρνηση» και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην παραχώρηση «υπηκοότητας» σε έποικους, λέγοντας ότι αυτό γίνεται παράνομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα