Σε 24ωρο συναγερμό για πυρηνική σύγκρουση οι ΗΠΑ

Σε 24ωρο συναγερμό μπαίνει η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, θέτοντας τα στρατηγικά βομβαρδιστικά της αεροσκάφη σε συνεχή επιφυλακή με το βλέμμα στραμμένο στη Βόρεια Κορέα, σε μια ένδειξη ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε πιθανή πυρηνική σύγκρουση για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Έτσι, η αεροπορική βάση Barksdale στη Λουιζιάνα έχει μπει σε φάση ετοιμασίας, με τα βομβαρδιστικά Β-52 να βρίσκονται σε υψηλή

ετοιμότητα και τις εγκαταστάσεις να ανακαινίζονται.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας Ντέιβιντ Γκόλντφελ ανέφερε ότι η εντολή δεν έχει δοθεί ακόμα, ωστόσο οι διαδικασίες προετοιμασίας έχουν ξεκινήσει, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, όσον αφορά στο αξιόμαχο των ΗΠΑ.

«Ο κόσμος είναι ένας επικίνδυνος τόπος και έχουμε ανθρώπους που μιλάνε ανοιχτά για τη χρήση πυρηνικών όπλων», είπε και πρόσθεσε ότι πλέον δεν είναι ένας «διπολικός κόσμος όπου υπάρχει μόνο η Αμερική και η Σοβιετική Ένωση, αλλά υπάρχουν και άλλοι παίκτες με πυρηνικά οπλοστάσια.

«Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό να σιγουρευτούμε ότι έχουμε αυτή τη σωστή αποστολή», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ανακαινίζουν εννέα συστήματα συναγερμού, που διακλαδίζονται σε διάδρομο 11.000 ποδών, ενώ παράλληλα θέτουν εν ενεργεία και κοντινό κτίριο που θα φιλοξενήσει περισσότερα από 100 μέλη πληρώματος για βομβαρδισμούς από τα Β-52.

Όπως πιστεύει, εξάλλου, ο Αρχηγός της Αεροπορίας, οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να διαδραματίσουν «κάποιον ρόλο» σε μια ενδεχόμενη σύγχρονη σύγκρουση, βεβαίως όχι τον καθοριστικό που θα είχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε επιτυχή δοκιμή της σύγχρονης πυρηνικής βόμβας βαρύτητας Β61-12 στην έρημο της Νεβάδα.

Η δοκιμή είχε σκοπό να αξιολογήσει τις «μη πυρηνικές λειτουργίες» του όπλου και την ικανότητα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 να χρησιμοποιήσουν τη βόμβα επιτυχώς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιτυχημένη δοκιμή παρείχε κρίσιμα δεδομένα σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι πληρούνται οι υψηλές στρατιωτικές απαιτήσεις.

Προβλήματα αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ότι απόρρητη έκθεση, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει το γερμανικό Der Spiegel, φανερώνει ότι το ΝΑΤΟ πιθανόν να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία, με ανώτατα στρατιωτικά στελέχη να ζητούν επιστροφή στη δομή διοίκησης του Ψυχρού Πολέμου.

Υπάρχουν ελλείψεις σχεδόν σε όλους τους τομείς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ αμφισβητείται ακόμα και η ικανότητα αποτελεσματικής ανάπτυξης της ομάδα άμεσης απόκρισης του ΝΑΤΟ.

Συνοπτικά, η απόρρητη έκθεση από τις Βρυξέλλες παρουσιάζει μια εικόνα της συμμαχίας, ανίκανη να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο επίθεσης από τη Ρωσία. Υπάρχει αδυναμία γρήγορης ανάπτυξης δύναμης, ενώ, παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις σε αξιωματικούς και σε προμήθειες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα