Σχόλια και εκτιμήσεις τ/κ ηγεσίας για το Brexit

Ολόκληρη η Κύπρος θα επηρεαστεί από την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ θα πρέπει να συνεχίσουν να βλέπουν το μέλλον τους εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα “Κίπρις”, ο Τ/κ ηγέτης σχολίασε ότι δεν είναι όλα τέλεια στην ΕΕ, αλλά "για μας, λαμβάνοντας μέρος στην ΕΕ με τα κοινοτικά και θεσμικά μας δικαιώματα ισοδυναμεί με το να γίνουμε μέρος κυρίως του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ".

Υπενθυμίζοντας τις σχέσεις που

Τ/κ και Ε/κ έχουν με τη Βρετανία, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι “η Κύπρος ως σύνολο σίγουρα θα επηρεαστεί από την εξέλιξη”. Πρόσθεσε ότι είναι απολύτως απαραίτητο το ψευδοκράτος να λειτουργήσει το συντομότερο όσον αφορά κυρίως τις αρνητικές οικονομικές επιδράσεις αυτής της εξέλιξης και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν. Το μέλλον της ΕΕ, συνέχισε, έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα επειδή κι άλλα κράτη μέλη μπορεί να προσπαθήσουν να αποχωρίσουν και ίσως ενισχυθούν οι αποσχιστικές τάσεις στην ίδια τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο “πρωθυπουργός” Χουσείν Οζγκιουργκιούν δήλωσε, σύμφωνα με την “Κίπρις”, ότι σέβονται την απόφαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, σημειώνοντας ότι “χιλιάδες αδέρφια μας ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο”. Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι η αμφισβήτηση των θεμελιωδών αξιών στις οποίες χτίστηκε η ΕΕ από ένα κράτος μέλος σε αυτήν εδώ και 43 χρόνια “προκαλεί μεγάλη απογοήτευση”.

Η ΕΕ, την οποία θέλει ο τ/κ “λαός”, πρόσθεσε, “δεν είναι μια ΕΕ στην οποία κυριαρχούν η ισλαμοφοβία και οι ρατσιστικές αντι-τουρκικές και εναντίον της Τουρκίας δηλώσεις”. Μια από τις προτεραιότητες της “κυβέρνησής” του είπε, είναι να ενημερώσει αντικειμενικά τους πολίτες για την ΕΕ και να αναπτύξει μια πολιτική όσον αφορά την ΕΕ, ένα νέο όραμα για την ΕΕ και μια “επικοινωνιακή στρατηγική για την ΕΕ”, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Αντί για τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του δικαίου, η ΕΕ σχετίζεται περισσότερο με την ισλαμοφοβία, ρατσιστικά κινήματα και κινήματα κατά των προσφύγων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, είπε. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν εμπόδισε την ανάπτυξη των ρατσιστικών κινημάτων στην ε/κ κοινότητα.

Ο πατέρας του, Ραούφ Ντενκτάς, είχε προβλέψει ότι η ΕΕ θα διαλυόταν μια μέρα και τώρα δικαιώνεται δήλωσε ο Σερντάρ Ντενκτάς. Έχουν αξιολογήσει, είπε, ως “κυβέρνηση” κατά πόσο οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές ή θετικές από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας θα δημιουργήσει κάποιες ευκαιρίες για το ψευδοκράτος, υποστήριξε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι.

Αν αναλάβουμε πρωτοβουλίες και καταβάλουμε προσπάθειες, χωρίς καμία καθυστέρηση, είναι δυνατόν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε όσον αφορά τις εξαγωγές εσπεριδοειδών, πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης ότι η απόφαση του 1994 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπορεί να αρθεί, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή ήταν η βάση όλων των εμπορικών περιορισμών, οι οποίες είχαν μετατραπεί σε ένα είδος εμπάργκο για τα προϊόντα του ψευδοκράτους σε χώρες-μέλη της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι πριν από το 1994, οι πατάτες και τα εσπεριδοειδή από τα κατεχόμενα πωλούνταν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την παρουσίαση ορισμένων πιστοποιητικών. "Αν, χωρίς καμία καθυστέρηση, θέσουμε μια στρατηγική και ακολουθήσουμε κάποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες με τη βοήθεια της Τουρκίας, μπορούμε να μετατρέψουμε την τρέχουσα αβεβαιότητα σε ευκαιρία”, είπε.

Σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία πρέπει να εκληφθεί ως μάθημα για όλους και η ΕΕ θα πρέπει να επαναξιολογήσει τις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές της.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα