Σαν σήμερα: Οι βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου

Ήταν 8:49 το πρωί της 7ης Ιουλίου του 2005, μια ώρα αιχμής για τα μεταφορικά μέσα της πρωτεύουσας της Αγγλίας. Το Λονδίνο λέγεται πως τις πρωινές ώρες αυξάνει τον πληθυσμό του κατά 50%. Εκείνη την ώρα συνέβη η πρώτη από τις τρείς βοβμβιστικές επιθέσεις στο γεμάτο μετρό, σε μια προσπάθεια των Βρετανών μουσουλμάνων που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας, να πλήξουν όσο γίνεται περισσότερο την χώρα.

Κατάφεραν να γράψουν μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Αγγλίας. Ο απολογισμός ήταν τραγικός.

72 νεκροί και 748 τραυματίες. Είναι μια από τις πιο ισχυρές τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη.

Οι 7/7 bombings, όπως αναφέρονταν στα δελτία ειδήσεων, ήταν μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από 4 Βρετανους μουσουλμάνους, οι οποίοι είχαν ως κίνητρο την εμπλοκή της Μεγάλης Βρετανίας στο Ιράκ. Οι τρείς βόμβες εξερράγησαν σε χρονική απόσταση 50 δευτερολέπτων, ώστε να μην αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στις βρετανικές αρχές. Βρίσκονταν μέσα σε σακίδια και είχαν κατασκευαστεί στην Βρετανία, κυρίως από οργανικό υπεροξείδιο. Η πυροδότησή τους έγινε μάλλον με το χέρι από τους βομβιστές και οι αρχές συμπέραναν πως επροκειτό για βομβιστές αυτοκτονίας.

Επικρατούσε χάος

Μια ώρα αργότερα εξερράγη και μια τέταρτη βόμβα σε λεωφορείο, στην Πλατεία Τάβιστοκ. Οι νεκρoί έφτασαν τους 72, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων βομβιστών, ενώ οι τραυματίες τους 748. Η παγκόσμια κοινή γμώμη είχε υποστεί σοκ, ενώ οι κάτοικοι του Λονδίνου, για αρκετές ημέρες, φοβόντουσαν να βγουν από τα σπίτια τους ή να χρησιμοποιήσουν το μετρό. Οι βλάβες στο συγκοινωνιακό και τηλεπικοινωνιακό σύστημα ήταν τεράστιες.

Επικράτησε χάος. Οι αρχές ανέσυραν συνεχώς νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι τέσσερις βομβιστές φέρονται να είχαν συναντηθεί στο Λούτον και όταν έφτασσν στον σταθμό King' s Cross, χωρίστηκαν, ώστε να κάνουν πράξη το τρομοκρατικό χτύπημα.

Τελετή μνήμης κάθε χρόνο

Κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου στο Λονδίνο, γίνεται τελετή μνήμης των θυμάτων. Το 2009, κατασκευάστηκε μνημείο για τα θύματα στο Hyde Park. 12 χρόνια μετά, η Βρετανία αλλά και άλλες χώρες στην Ευρώπη, ζούν ακόμα με τον εφιάλτη της τρομοκρατίας, με τις επιθέσεις να είναι όλο και πιο συχνές.

Πηγή: E-Daily.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα