Ρύθμιση συμμετοχής δημ. υπαλλήλων σε διοικήσεις ιδιωτικών

Σε ρύθμιση της δυνατότητας ενός δημοσίου υπαλλήλου να συμμετέχει στη διοίκηση είτε δημόσιας είτε μη δημόσιας ιδιωτικής εταιρείας ή για κατοχή μετοχών που του προσδίδουν δικαίωμα για έλεγχο ή διοίκηση ιδιωτικής εταιρείας προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών.

Νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών στοχεύει στην τροποποίηση των εδαφίων 3 και 5 του περί δημόσιας υπηρεσίας Νόμου με σκοπό την προσθήκη διευκρινιστικών ρυθμίσεων με τις οποίες να καθίσταται σαφές ότι για τη συμμετοχή

δημοσίου υπαλλήλου στη διοίκηση δημόσιας ή μη δημόσιας εταιρείας ή για την κατοχή μετοχών που του προσδιορίζουν δικαίωμα για έλεγχο ή διοίκηση των εν λόγω εταιρειών απαιτείται η εξασφάλιση άδειας από τον Υπουργό Οικονομικών.

Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι η Υπηρεσία διαφωνεί με την δευτερη τροποποίηση ήτοι την κατοχή μετοχών σε οποιαδήποτε δημόσια εταιρεία ή σε άλλη επιχείρηση ή συνεταιρισμό ιδιωτικής φύσης, διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την χαλάρωση της νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε πως δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο «να θεωρείται ανάθεμα να είσαι δημόσιος υπάλληλος και να έχεις συμμετοχή σε μια επιχείρηση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόνοια ανάκλησης της άδειας εφόσον η ιδιωτική εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο δημόσιος υπάλληλος εμπορεύεται με το δημόσιο, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να σημειώνει ότι αυτό πρέπει να απαγορευτεί.

Στην Υπουργό Εργασίας η χορήγηση άδειας ιδιωτικής απασχόλησης

Παράλληλα, συζητήθηκε τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο μεταφέρει την αρμοδιότητα εξέτασης αιτήσεων μερικής ιδιωτικής απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων από τον Υπουργό Οικονομικών στον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Προστίθεται επίσης διάταξη που να προβλέπει ότι η χορήγηση άδειας ιδιωτικής απασχόλησης θα γίνεται σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ασσιώτης ζήτησε από την Επιτροπή όπως εγκρίνει το νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει να απλοποιήσει μια «γραφειοκρατική διαδικασία η οποία δεν έχει πραγματικά κανένα λόγο να είναι περίπλοκη».

Διαβεβαίωσε πως η αδειοδότηση δημοσίων υπαλλήλων δεν γίνεται σε μεγάλη κλίμακα και ότι η κυβέρνηση είναι προσεκτική έτσι ώστε να μην δημιουργείται σχέση μεταξύ δημοσίου υπαλλήλου και του εργοδότη του στον ιδιωτικό τομέα στον οποίο θα εργάζεται με μερική απασχόληση.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε δεν μπορεί να υπάρξει σχέση εργοδότη – εργαζόμενου διότι ότι οι εγκρίσεις δεν δίνονται σε μακροχρόνια βάση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα