Ρωσία: Έρευνες κατά της Apple με αφορμή τις τιμές iPhone

Οι ρωσικές αρχές ανταγωνισμού ανακοίνωσαν σήμερα ότι διεξάγουν έρευνα σε βάρος της αμερικανικής εταιρείας Apple, την οποία κατηγορούν ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με τους μεταπωλητές των iPhone της στη Ρωσία, προκειμένου να καθοριστεί μια ενιαία τιμή για τα προϊόντα της.

"Αφότου ξεκίνησαν οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων iPhone

6S και iPhone 6S Plus στη Ρωσία, οι περισσότεροι αντιπρόσωποι όρισαν πανομοιότυπες τιμές και τις διατήρησαν για ένα ορισμένο διάστημα", εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Μονοπωλίου (FAS), σημειώνοντας ότι έχουν παρατηρηθεί παρόμοιες πρακτικές και σε άλλα μοντέλα της αμερικανικής εταιρείας.

Ένας εκπρόσωπος της Apple στη Ρωσία δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει το θέμα, ενώ η εταιρεία MTS, ένας από τους αντιπροσώπους που κατονομάζονται στην ανακοίνωση της FAS, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο. Η Euroset, μια άλλη από τις κατονομαζόμενες εταιρείες, αρνήθηκε ότι συμφώνησε με οποιονδήποτε να καθορίσει μια ενιαία τιμή για τα προϊόντα της Apple.

"Η FAS υποθέτει ότι τέτοιες συμπτώσεις μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας για τις τιμές μεταξύ των Ρώσων αντιπροσώπων του ομίλου Apple, που οδήγησε στον καθορισμό μιας υποτιθέμενης 'προτεινόμενης' τιμής που στην πραγματικότητα ήταν δεσμευτική", προσθέτει η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία.

Η έρευνα των ρωσικών αρχών στρέφεται επισήμως εναντίον των εταιρειών Apple Rus, Apple Holding BV, Apple Sales Ireland, Apple Operations International και Apple Inc.

Το Σεπτέμβριο του 2015 η Μόσχα έκρινε ένοχο τον αμερικανικό κολοσσό Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά μέσω του λειτουργικού συστήματός του για κινητά τηλέφωνα Android. Το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί στην εταιρεία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, και οι συνομιλίες συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθεί ένας "φιλικός διακανονισμός", κάτι για το οποίο η Ρωσία θέτει ως προϋπόθεση να αναγνωρίσει προηγουμένως η Google την ενοχή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα