Απόσπαση στην ΕΤΕπ Λουξεμβούργου παίρνει η Σάβια Ορφανίδου

Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μετακινείται η οικονομολόγος Σάβια Ορφανίδου, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, η κα Ορφανίδου μετακινείται στην έδρα της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία ανάμεσα στην Τράπεζα και την Κυβέρνηση, αναφορικά με την προσέλκυση και χρηματοδότηση

επενδύσεων στην Κύπρο, κυρίως σε έργα υποδομής για τον δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για μια θέση η οποία δημιουργήθηκε προσφάτως, καθώς μέχρι σήμερα, ενώ η ΕΤΕπ είχε εκπροσώπηση στην Κύπρο μέσω ειδικού απεσταλμένου, η εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στα κεντρικά της Τράπεζας ήταν ορφανή.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση της κας Ορφανίδου θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της απόσπασης, ενώ θα εξακολουθήσει να εργοδοτείται κανονικά από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν ανώτατοι κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με την ΕΤΕπ, η θέση αυτή δημιουργήθηκε μετά από ενδιαφέρον της Τράπεζας να επεκτείνει της συνεργασία της με το Υπουργείο, έτσι ώστε να αναπτυχθεί περεταίρω η δυνατότητά της να αποκτήσει πρόσβαση στα κυπριακά έργα του Δημοσίου και να διερευνηθούν αποτελεσματικότερα οι ευκαιρίες για μεγαλύτερη εμπλοκή στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Εξάλλου, προσθέτουν, είναι γνωστό ότι η ΕΤΕπ στηρίζει τις διαδικασίες της λύσης του Κυπριακού και φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμησης μιας ενιαίας οικονομίας και ανάπτυξης, μετά από μια ενδεχόμενη λύση του προβλήματος, με την παρουσία της στο νησί να είναι χρόνια.

Ποια είναι

Η Σάβια Ορφανίδου, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, εργάζεται ως Οικονομικός Λειτουργός στο Υπουργείο Οικονομικών από το Δεκέμβριο του 2006 μέχρι και σήμερα, με τα τελευταία τέσσερα χρόνια να ασχολείται αποκλειστικά με θέματα Μνημονίου, μεταρρύθμισης και ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Από τον Φεβρουάριο του 2012 είναι εκλεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κατήλθε ως υποψήφια του κόμματος στην Επαρχία Λευκωσίας.

Εργάστηκε για ένα χρόνο στον ιδιωτικό τομέα και από το 2002 μέχρι το 2006 διετέλεσε Κοινοβουλευτική – Επιστημονική Συνεργάτιδα βουλευτού του Δημοκρατικού Συναγερμού, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Είναι απόφοιτη του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα και της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, σπούδασε Οικονομικά – Πολιτικά (BSc Economics and Politics) στο Πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία και μεταπτυχιακά στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία (MA in International Political Economy), με ειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα