ΡΕΤΡΟ: Χωρίς τίτλο Πρωταθλήματος για 11 χρόνια ο Απόλλωνας

Εδώ και έντεκα χρόνια περιμένουν οι φίλοι του Απόλλωνα να πανηγυρίσουν ένα Πρωτάθλημα, αφού η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν το 2006. Βέβαια, οι «κυανόλευκοι» της Λεμεσού έχουν πανηγυρίσει αυτά τα χρόνια τρία κύπελλα (2010, 2013, 2016) και είδαν την ομάδα τους να έχει καλή παρουσία στην Ευρώπη. Πέρσι ο Απόλλωνας, εκτός από το κύπελλο, πανηγύρισε και την κατάκτηση του Σούπερ Καπ, που ήταν το δεύτερο στην ιστορία του έπειτα από αυτό το 2006.

Συνολικά, ο Απόλλωνας κατέκτησε τρεις φορές το πρωτάθλημα (1991, 1994 και 2006), 8 φορές το Κύπελλο, ενώ ήταν

φιναλίστ του θεσμού άλλες 7 φορές. Στο παλμαρέ του μετρά και 19 συμμετοχές στα κύπελλα Ευρώπης.

Ο πρώτος τίτλος

Σίγουρα ήταν ιστορική η κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλήματος από τον Απόλλωνα, που ήρθε 37 χρόνια μετά την ίδρυση του σωματείου και το οποίο πανηγυρίστηκε με εντυπωσιακό τρόπο. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα με προπονητή τον Γερμανό Ντίτερ Φέρνερ, έπειτα από μια πραγματικά ξέφρενη πορεία, αφού σε 26 αγώνες δέχθηκε μόνο μία ήττα. Η ομάδα της Λεμεσού κέρδισε τον θαυμασμό των φιλάθλων για το θέαμα που προσέφερε αλλά στην ουσία φαινόταν από τα προηγούμενα χρόνια πως ο Απόλλωνας είχε ποιοτικούς παίκτες και θα ερχόταν η στιγμή που θα πανηγύριζε τον πρώτο του τίτλο.

Από την αρχή φάνηκε πως το πρωτάθλημα της σεζόν 1990-91 θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι παραδοσιακές δυνάμεις (ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια) δεν έδειχναν να έχουν τη δύναμη να επιβληθούν. Έτσι, στη λήξη του α’ γύρου Ανόρθωση και Απόλλωνας είχαν αποσπαστεί από τις υπόλοιπες ομάδες και, όσο περνούσε ο καιρός, ήταν φανερό ότι μία από τις δύο θα πανηγύριζε τον τίτλο.

Ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες της χρονιάς έγινε στις 10 Μαρτίου, με τον Απόλλωνα να κερδίζει στο σούπερ ντέρμπι κορυφής που έγινε στο «Τσίρειο» την Ανόρθωση 3-1 και να ισοβαθμεί μαζί της. Όταν δε ο Απόλλωνας ανέλαβε μόνος τα ηνία της κορυφής (22η αγωνιστική) ήταν φανερό ότι πολύ δύσκολα θα έπεφτε απ’ αυτήν. Και τελικά η 5η Μαρτίου του 1991 έμελλε να γραφτεί στην ιστορία του Απόλλωνα με χρυσά γράμματα, αφού εκείνη την ημέρα που χρειάζονταν άλλη μια νίκη για να κατακτήσουν και μαθηματικά τον τίτλο κέρδισαν τη συμπολίτισσά τους ΑΕΛ με 2-0 και βρέθηκαν στους εφτά ουρανούς.

Η πορεία προς τον τίτλο

Ο Απόλλωνας πήρε τον τίτλο έχοντας 19 νίκες, 6 ισοπαλίες και μία ήττα. Πήρε 44 βαθμούς, ενώ η Ανόρθωση τερμάτισε δεύτερη με 41, τρίτος ο ΑΠΟΕΛ με 35 και τέταρτη η Ομόνοια με 31 β. Πέτυχε 60 τέρματα έχοντας την καλύτερη επίθεση με διαφορά και δέχθηκε 20, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη άμυνα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα που έφερε και οι σκόρερ:

1.Νέα Σαλαμίνα-Απόλλων 1-3 (Πτακ, Πεσίροβιτς)

2.Απόλλων-ΑΠΟΕΛ 2-2 (Πτακ, Πεσίροβιτς)

3.ΠΟΛ-Απόλλων 1-2 (Πεσίροβιτς, Τσολάκης)

4.Απόλλων-Αλκή 0-0

5.ΑΠΕΠ-Απόλλων 1-1 (Τσολάκης)

6.Ολυμπιακός-Απόλλων 1-2 ((Τσολάκης, Πεσίροβιτς)

7.Απόλλων-Άρης 5-1 (Τσολάκης 2, Πεσίροβιτς, Πτακ, Ορφανίδης)

8.Ανόρθωση-Απόλλων 3-0

9.Απόλλων-Ομόνοια 1-1 (Δ. Ιωάννου)

10.ΕΠΑ-Απόλλων 0-2 (Τσολάκης, Πεσίροβιτς)

11.Απόλλων-Ένωση 3-0 (Πεσίροβιτς2, Πίττας)

12.ΑΠΟΠ-Απόλλων 1-2 (Γ. Ιωσηφίδης, Τσολάκης)

13.Απόλλων-ΑΕΛ 1-0 (Πεσίροβιτς)

14.ΑΠΟΕΛ-Απόλλων 1-1 (Πεσίροβιτς)

15.Απόλλων-ΠΟΛ 3-1 (Πεσίροβιτς, Πτακ,Τσολάκης)

16.Αλκή-Απόλλων 1-1 (Δ. Ιωάννου)

17.Απόλλων-ΑΠΕΠ 3-0 (Πτακ 2, Γ. Ιωσηφίδης)

18.Απόλλων-Ολυμπιακός 2-0 (Πεσίροβιτς, Πτακ)

19.Άρης-Απόλλων 0-5 (Πεσίροβιτς 3, Γ. Ιωσηφίδης, Πτακ)

20.Απόλλων-Ανόρθωση 3-1 (Π. Χριστοφή, Τσοπλάκης, Χ. Ιωσηφίδης)

21.Ομόνοια-Απόλλων 0-2 (Πεσίροβιτς, Δ. Ιωάννου)

22.Απόλλων-ΕΠΑ 5-2 (Δ. Ιωάννου 2, Τσολάκης, Γ. Ιωσηφίδης, Πτακ)

23.Ένωση-Απόλλων 0-2 (Πεσίροβιτς, Πτακ)

24.Απόλλων-ΑΠΟΠ 2-0 (Δ. Ιωάννου, Γ. Ιωσηφίδης)

25.ΑΕΛ-Απόλλων 0-2 (Πίττας, Πεσίροβιτς)

26.Απόλλων-Σαλαμίνα 5-2 (Π. Χριστοφή 3, Τσολάκης, Πεσίροβιτς)

Οι σκόρερ

Ο Σουάτ Πεσίροβιτς είχε αναδειχθεί με 19 τέρματα πρώτος σκόρερ, όχι μόνο του Απόλλωνα αλλά και του πρωταθλήματος, την περίοδο αυτήν. Ακολούθησαν με 11 τέρματα οι Ευγένιος Πτακ και Άγγελος Τσολάκης, με 6 γκολ ο Δημήτρης Ιωάννου, με 5 γκολ ο Γιώργος Ιωσηφίδης, με 4 ο Πάμπος Χριστοφή και με 2 ο Πάμπος Πίττας, ενώ από ένα πέτυχαν οι Δημήτρης Ορφανίδης και Χριστάκης Ιωσηφίδης.

Flashback: Οι πρωταγωνιστές του τίτλου

Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορική κατάκτηση του πρώτου τίτλου για τον Απόλλωνα;

Οι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν ήταν:

Μιχάλης Χριστοφή, Νώντας Χριστινάκης, Αντώνης Ηλία-Αντρελλής, Πάμπος Πίττας, Δημήτρης Ιωάννου, Χρυσόστομος Χριστοφή-Τζιούρας, Πάμπος Χριστοφή, Μάριος Χαραλάμπους, Ανδρέας Σοφοκλέους, Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Γιώργος Ιωσηφίδης, Χρίστος Ιωσηφίδης, Μάριος Αλεξάνδρου, Ευγένιος Πτακ, Δημήτρης Ορφανίδης, Χρυσόστομος (Ττόμης) Χρυσοστόμου, Άγγελος Τσολάκης, Σουάτ Πεσίροβιτς, Λάκης Αθανασίου.

Συνεργάτης του Γερμανού προπονητή Ντ. Φέρνερ ήταν ο παλιός άσος της ομάδας Μίνως Κακουλλής. Πρόεδρος ήταν ο Πάμπος Γεωργιάδης, έχοντας για συνεργάτες του τους Ντ. Κίρζη, Γ. Παπά, Α. Βιολάρη, Αν. Σωφρονίου, Κ. Λευκαρίτη, Α. Κολιά, Μ. Παναγιώτου, Ντ. Σταύρου, Γ. Ερημούδης, Β. Τσίγγης, Α. Παστελλάς, Μ. Παυλίδης και Ε. Αυγουστή.

*Το δεύτερο πρωτάθλημα του Απόλλωνα ήρθε το 1994. Σε 26 αγώνες πήρε 63 βαθμούς έναντι 61 της δεύτερης Ανόρθωσης. Είχε πετύχει 20 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες και συντελεστή τερμάτων 66-23 (ήταν οι δεύτερες καλύτερες γραμμές μετά απ’ αυτές της Ανόρθωσης). Η «Κυρία» δέχθηκε μόνο μία ήττα, όμως έχασε έδαφος από τις 7 ισοπαλίες που έφερε. Η χρονιά αυτή είχε ομοιότητες με αυτήν του 1991. Προπονητής ήταν πάλι ο Ντ. Φέρνερ, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία των Κρισμάρεβιτς, Τσέποβιτς στον Απόλλωνα.

*Ο τρίτος και τελευταίος τίτλος για τον Απόλλωνα ήταν το 2005-06 και ήρθε έπειτα από έντονο ανταγωνισμό. Είναι αξιοσημείωτο πως η ομάδα της Λεμεσού πήρε το πρωτάθλημα χωρίς ήττα και έχοντας ένα, βαθμό διαφορά από την Ομόνοια και δύο από τον ΑΠΟΕΛ. Στον πάγκο του ήταν ένας άλλος Γερμανός προπονητής, ο Μπ. Στάγκε. Σε 26 αγώνες πήρε 64 βαθμούς, αφού πέτυχε 19 νίκες και 7 ισοπαλίες, έχοντας συντελεστή τερμάτων 68-24 (η καλύτερη επίθεση). Πρώτος σκόρερ -και του πρωταθλήματος- ήταν ο Λούκας Σόσιν με 28 τέρματα. Οι παίκτες που έπαιξαν τότε ήταν οι Αλ. Σβαλόφσκι, Σ. Αυγουστή, Αντόνε, Αθ. Σολωμού, Β. Μελαναρκίτης, Μιχάλσκι, Σόσιν, Μερκής, Θεοφίλου, Πίντο, Πάιβα, Μ. Δημητρίου, Σταύρου, Μπαρούν, Ζαβάτσκι, Ντουάρτε, Χρ. Χριστοφή, Πάβλιν και Λάμπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα