Ρ.Μπαράτζ: "Αντισημιτικός" ο Ομπάμα, "κωμικός" ο Κέρι

Έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι διατυπώνει αντισημιτικές θέσεις, έχει υπαινιχθεί ότι ο πρόεδρος της χώρας του, ο Ρεουβέν Ρίβλιν, δεν είναι τόσο σημαντικός για να αποπειραθεί να τον δολοφονήσει κάποιος κι έχει επίσης υποστηρίξει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαθέτει τις νοητικές ικανότητες ενός… 12χρονου.

Ο λογαριασμός του Ραν Μπαράτζ στο Facebook

και ο προσωπικός του ιστότοπος ίσως και να έμεναν για πάντα στην αφάνεια, ωστόσο μαγνητίζουν το ενδιαφέρον όλων στο Ισραήλ – και όχι μόνο – για έναν και μόνο λόγο: ο 42χρονος λέκτορας της φιλοσοφίας είναι ο νέος διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του πρωθυπουργού της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την θέση αυτή, ο Μπαράτζ, που διορίστηκε χθες στον θώκο, θα κληθεί να υπερασπιστεί την φήμη του Ισραήλ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον μετά την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η χρονική στιγμή που λαμβάνεται η συγκεκριμένη απόφαση να ανατεθεί στον Μπαράτζ η διεύθυνση του γραφείου επικοινωνίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού μόνο ερωτήματα εγείρει, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μερικές ώρες μόνο μετά την ανακοίνωση του διορισμού του, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εντόπισαν και έδωσαν στη δημοσιότητα σειρά βαρύγδουπων δηλώσεών του στο Facebook αλλά και άρθρων που έγραψε σε ενημερωτικούς ιστότοπους. Φαίνεται πως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν ήλεγξαν και τόσο εξονυχιστικά το παρελθόν του, σχολιάζει το Ρόιτερς.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι ενήμερος για τα όσα έγραψε ο Ραν Μπάρατζ και τα θεωρεί ως ανάρμοστα σχόλια» επισήμανε το γραφείο του Ισραηλινού ηγέτη σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

«Ο Μπαράτζ ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι ο δημόσιος ρόλος που έχει αναλάβει απαιτεί να συμπεριφέρεται με οξυδέρκεια και συγκρατημένα, κάτι το οποίο όμως δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει σε προσωπικό επίπεδο, ως χρήστης του Facebook».

Μόλις εγκαινίασε το λογαριασμό του στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Μάρτιο, ο Μπαράτζ έγραψε ότι η αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία που εκφώνησε ο Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της οποίας άσκησε κριτική στη συμφωνία που είχε συναφθεί με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, «ήταν ακριβώς αυτό που συνιστά ο σύγχρονος αντισημιτισμός στις δυτικές και φιλελεύθερες χώρες».

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προς το παρόν προβεί σε κανένα σχόλιο.

Τον Οκτώβριο του 2014 ο Μπαράτζ είχε καταφερθεί εναντίον του Τζον Κέρι σε ένα άρθρο που δημοσίευσε στον ιστότοπο Mida, η συντακτική ομάδα του οποίου διατείνεται ότι πρόκειται για έναν «ενημερωτικό ιστότοπο των διανοούμενων» που στοχεύει στο να μεταδώσει πληροφορίες και ειδήσεις που δεν θα προβληθούν σε άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπαράτζ χαρακτήρισε «κωμικές» τις δηλώσεις που έκανε ο Κέρι με αφορμή μια αργία των Μουσουλμάνων. Εκείνη την εποχή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε πει ότι οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής του είχαν εκμυστηρευτεί ότι τα συναισθήματα που πυροδοτούνται από την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη αποτελούν έναν παράγοντα για την στρατολόγηση νέων μαχητών στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Η ώρα έχει φθάσει, λοιπόν» έγραψε ο Μπαράτζ «για να ευχηθούμε στον ΥΠΕΞ κάθε επιτυχία και να μετρήσουμε αντίστροφα μέχρι να συμπληρωθούν 2 χρόνια στο ημερολόγιο με την ελπίδα ότι κάποιος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ξυπνήσει τότε και θα αρχίσει να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός άνδρα με διανοητική ηλικία άνω των 12 ετών».

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ επίσης δε σχολίασε τις θέσεις αυτές.

Κριτική και στον Ισραηλινό Πρόεδρο

Ο Μπαράτζ δε δίστασε να επιτεθεί λεκτικά και εναντίον του επικεφαλής του εβραϊκού Κράτους, Ρεουβέν Ρίβλιν, σχολιάζοντας την περασμένη εβδομάδα στο Facebook τις φωτογραφίες όπου εκείνος απεικονίζεται να ταξιδεύει στην οικονομική θέση σε μια πτήση με την οποία επέστρεφε από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τσεχία.

Αυτές οι φωτογραφίες «καταδεικνύουν κυρίως ότι (ο πρόεδρος) είναι μια τόσο περιθωριακή φιγούρα που δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλειά του. Νομίζω ότι θα μπορούσε να πέσει με αλεξίπτωτο στα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Θα τον επιστρέψουν την επόμενη ημέρα απαιτώντας να διαπραγματευτούμε την επιστροφή τους στο Ιράκ με μοναδική προϋπόθεση να τον πάρουμε πίσω» έγραψε ο Μπαράτζ.

Ο ίδιος ανήρτησε άλλο ένα μήνυμα στο Facebook κάτω από ένα καρέ από μια συνέντευξη με την Ντανιέλα Βάις, μια ηγέτιδα των Ισραηλινών εποίκων. Κάτω από το καρέ αναγραφόταν ένας υπότιτλος:

«Δεν είναι αρκετά σημαντικός για να τον σκοτώσουμε» μια αναφορά στον Ρίβλιν.

Το γραφείο του προέδρου του Ισραήλ απαίτησε δημοσίως να μάθει εάν ο Νετανιάχου ήταν ενήμερος για τις δηλώσεις του Μπαράτζ όταν τον διόρισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα