Πυροσβέστης και γεφυροποιός ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και στη συνέχεια με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί θα έχει σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο κ. Έιντε συναντά στις 08.30 τον Νίκο Αναστασιάδη και ακολούθως θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου θα δει τον Μουσταφά Ακιντζί, σε ένα ρόλο πυροσβέστη αλλά και γεφυροποιού. Στόχος του κ. Έιντε θα είναι να βρεθεί ένα τρόπος να εκτονωθεί αυτή η κρίση που δημιουργήθηκε μετά την αντίδραση της τ/κ πλευράς,

η οποία ανέδειξε σε μείζον θέμα την πρόσφατη απόφαση της Βουλής για θεσμοθέτηση της συζήτησης του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία.

Για αύριο είναι, εξάλλου, προγραμματισμένη η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Για σοβαρό πλήγμα στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Μουσταφά Ακιντζί και δήλωσε ότι θα πάει στη συνάντηση για να θέσει αποκλειστικά

το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών ακυρώθηκε από την τ/κ πλευρά, σε ένδειξη αντίδρασης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται να διαφανεί πώς θα προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οδηγείται σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα και η συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη.

Η Κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη, τόσο από το ύφος και τον τόνο της τουρκικής αντίδρασης, όσο και από την προσπάθεια του Μουσταφά Ακιντζί να εμπλέξει στην κρίση τα Ηνωμένα Έθνη, καλώντας τον κ. Έιντε να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην υπογράψει την απόφαση της Βουλής.

Σημειώνεται πως πρόκειται για Κανονισμό, ο οποίος δεν απαιτεί παρέμβαση ή επικύρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύεται κατευθείαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία αξιολογεί με κάθε σοβαρότητα την τουρκική αντίδραση, εντάσσοντάς την στο ευρύτερο πλαίσιο των τακτικών κινήσεων της Άγκυρας, η οποία στην παρούσα συγκυρία φαίνεται να επιχειρεί κλιμάκωση της παρελκυστικής στάσης της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτού της αναβολής της αυριανής συνάντησης, καθώς η ευθύνη βαραίνει τον Μουσταφά Ακιντζί, όπως και για την αναβολή της χθεσινής συνάντησης των δύο διαπραγματευτών.

Η εκμετάλλευση από το κατοχικό καθεστώς του ζητήματος, που αφορά το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, είχε, όπως φαίνεται, σκοπό να «πέσει στα χαμηλά» το θέμα του προκλητικού αιτήματος για εφαρμογή, μετά τη λύση, των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους, που μένουν στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να τονίσει ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην τακτική εκμετάλλευσης εσωτερικών θεμάτων, που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, και να υπάρξει προσήλωση στον διάλογο για παραγωγή νέων συγκλίσεων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει να σταματήσουν οι αναφορές της απαράδεκτης αυτής αξίωσης από την τ/κ πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα