Πυρ ομαδόν κατά Αναστασιάδη για «συσκότιση» στο Κυπριακό

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων προκαλεί η απόφαση Αναστασιάδη να κρατά, όπως υποστηρίζουν, την πολιτική ηγεσία της χώρας στο σκοτάδι. Υπερβολικές οι αντιδράσεις, τονίζει ο ΔΗΣΥ.

Σε μια περίοδο εντατικών διαβουλεύσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, το κλίμα εντός της πολιτικής σκηνής στη χώρα μας μόνο ήρεμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η πλειοψηφία των κομμάτων δηλώνουν με κάθε ευκαιρία τις έντονες τους αντιδράσεις για την άρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να προβεί σε ενδελεχή ενημέρωση κομμάτων και λαού για τα όσα

συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, από την κίνηση Ακιντζί να ενημερώσει τα «κόμματα» στα κατεχόμενα για τα όσα έχουν συζητηθεί στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πληροφορίες του Sigmalive επιβεβαιώνουν ότι κάτι αντίστοιχο από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει πριν το τέλος της διαδικασίας των έξι εντατικών συναντήσεων, παρά τις πιέσεις. Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με την έκδοση κοινού δελτίου τύπου μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι, που να δικαιολογεί την σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ή/και εκ νέου ενημέρωσης των κομμάτων.

Όπως είναι ήδη γνωστό, όλα τα έγγραφα είναι στη διάθεση των κομμάτων να τα μελετήσουν στο Προεδρικό, με επιτήρηση, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στα κόμματα, καθώς υπάρχουν κόμματα που δεν ενδιαφέρθηκαν καν να ακολουθήσουν μια τέτοια πρακτική.

Συσκότιση, αθέτηση υποσχέσεων και υποψίες

Το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για φόβο του Προέδρου Αναστασιάδη να προβεί σε ενημέρωση του κυπριακού λαού για το τι συζητά και το τι έχει συμφωνήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στη εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Πρώτη εκπομπή», τόνισε ότι αν δεν έχει κάτι να κρύψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έπρεπε να βγει και να ενημερώσει το λαό της Κύπρου τουλάχιστον για ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και τη μετεξέλιξη της, όπως και για συνταγματικά ζητήματα που θα έχουν άμεση επίδραση, μετά την ενδεχόμενη λύση». Είναι απαράδεκτη η «συσκότιση» που προσπαθεί να επιβάλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε.

Το κίνημα Αλληλεγγύη θεωρεί απαράδεκτο κόμματα και λαός να βρίσκονται στο σκοτάδι, ιδιαίτερα για θέματα εξαιρετικής σημασίας όπως αυτά που αναφέρονται σε πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ.

Η Συμμαχία Πολιτών κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αθέτησε την υπόσχεση του ακόμα μια φορά για ενημέρωση του κυπριακού λαού επί των διαπραγματεύσεων. Στη Συμμαχία θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαξιώνει με τη στάση του τη Βουλή και τους εκπροσώπους της;

«Το Εθνικό μας ζήτημα δεν είναι προσωπική υπόθεση του κ. Αναστασιάδη» αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών, μια δήλωση με την οποία συμφωνεί και το ΕΛΑΜ το οποίο καλεί με τη σειρά του τον Πρόεδρο να ενημερώσει άμεσα το λαό για το τι συμβαίνει στις συνομιλίες, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο λαός για τις θέσεις των κατακτητών.

Το εμπάργκο δηλώσεων δεν λύνει τα προβλήματα ουσίας, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ως ένα Πρόεδρο που τελεί υπό το βάρος των τουρκικών απειλών για περαιτέρω τετελεσμένα εκ μέρους της Τουρκίας.Με το εμπάργκο δεν άλλαξε απόψεις ο κ. Ακιντζί και η Τουρκία, αναφέρει το κίνημα. Είναι δεδομένη η επιμονή των Τούρκων για πενταμερή διάσκεψη ακόμα και χωρίς να έχουν κλείσει ορισμένα κεφάλαια, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΑΚΕΛ παραμένει σταθερό στη θέση του ότι θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση κομμάτων και λαού για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Συνεχίζει να στηρίζει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και αναφέρει ότι «αν και εφόσον προκύψει κάτι νεότερο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, τότε ο Πρόεδρος έχει καθήκον να ενημερώσει»

ΔΗΣΥ: Υπερβολικές οι αντιδράσεις

Οι ισχυρισμοί μερίδας της αντιπολίτευσης περί συσκότισης είναι αβάσιμοι και αδικαιολόγητοι, αναφέρει εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Τορναρίτης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόλις πρόσφατα ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα υπό συζήτηση θέματα των διαπραγματεύσεων, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προβεί σε νέα ενδελεχή ενημέρωση με το πέρας της παρούσας φάσης στις 14 Σεπτεμβρίου, σημείωσε.

«Για τον ΔΗΣΥ έχει εξαιρετική σημασία να στηριχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να διεξαγάγει με αποφασιστικότητα τη διαπραγμάτευση και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο οφείλουμε να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και φειδωλοί στις δηλώσεις μας», αναφέρει κλείνοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα