Πτηνολογικός Σύνδεσμος: Υπογράφεται η καταστροφή της φύσης

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI) έχει εμποδίσει μια τροπολογία κανονισμού που προτείνει την απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε Περιοχές Οικολογικής Εστίασης (ΠΟΕ), περιοχές αφιερωμένες στη διατήρηση της φύσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προέβαλε η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου αποσκοπούσε στην θεραπεία μιας αδυναμίας στους ισχύοντες κανόνες και στην αιτιολόγηση των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται για αυτή τη βασική γεωργική πολιτική.

Στο πλαίσιο του «οικολογικού προσανατολισμού»

των άμεσων επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στους αγρότες, ορισμένοι γεωργοί πρέπει να αφιερώσουν ένα μικρό ποσοστό 5% της γης τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ωστόσο, αυτή η Περιοχή Οικολογικής Εστίασης (το 5% δηλαδή) μπορεί να σπαρθεί με ορισμένες καλλιέργειες και μπορεί να ψεκαστεί με φυτοφάρμακα, υπονομεύοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της ως χώρου μή παρέμβασης στην φύση.

«Ο παραλογισμός που επιτρέπει τη χρήση φυτοφαρμάκων σε περιοχές που προορίζονται για τη διατήρηση της φύσης είναι καταφανής σε όλους, εκτός από αυτούς που το ψήφισαν στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου. Η Ευρώπη ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ για να έχει Περιοχές Οικολογικής Εστίασης σε ολόκληρη τη γεωργική γη μας και η Επιτροπή φαίνεται αποφασισμένη να το υπονομεύσει αυτό», δήλωσε ο Thomas Quinn, Λειτουργός Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής του BirdLife Europe.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου υποστηρίζουν, σημειώνεται, ότι αντιτίθενται για λόγους αρχής, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 14 διαφορετικές τροπολογίες στους κατ` εξουσιοδότηση κανονισμούς σε μία πράξη. Ωστόσο, είναι σαφές ότι διαφωνούν μόνο με μία από αυτές τις τροπολογίες - την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων στις ΠΟΕ.

“Παρά την πρόσφατη έκκληση των πολιτών για μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) - στην οποία περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι ζήτησαν από την Επιτροπή να υποστηρίξει μια Ζωντανή Γη - οι ευρωβουλευτές δεν άκουσαν. Αυτό καθιστά ολοένα και πιο σαφές ότι μια τέτοια σημαντική νομοθεσία για το μέλλον του συστήματος τροφίμων και γεωργίας πρέπει να συζητείται από όλες τις αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου και όχι μόνο από εκείνους που ωφελούνται περισσότερο από την υπάρχουσα πολιτική”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτηνολογικός Σύνδεσμος, Υπογράφεται,ptinologikos syndesmos, ypografetai