ΠτΔ: Στο τελικό στάδιο οι εργασίες Σχεδίου Δράσης Αναπήρων

Στο τελικό στάδιο είναι οι εργασίες από τα καθ´ ύλην αρμόδια Υπουργεία για την ετοιμασία του Δεύτερου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2017-2020, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας ΟργανώσεωνΑναπήρων.

Στον χαιρετισμό του, που ανέγνωσε, εκ μέρους του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, ο Πρόεδρος είπε ότι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο

2013, του Πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, άνοιξε τον δρόμο για την αναβάθμιση των παρεμβάσεων και των πολιτικών του κράτους στον σχεδιασμό και υλοποίηση πρόσθετων δράσεων για τους πολίτες με αναπηρίες.

Ήδη, είπε, βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι εργασίες από τα καθ´ ύλην αρμόδια Υπουργεία για την ετοιμασία του Δεύτερου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2017-2020.

"Πρόσθετα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και λαμβάνοντας υπόψη τόσο την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία, όσο και την Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αναπηρία, έχει ετοιμαστεί και η Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία στην Κύπρο, με δεκαετή διάρκεια για το 2017-2027. Και τα δύο αυτά στρατηγικά έγγραφα, για πρώτη φορά, τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, όπου κάθε οργάνωση αλλά και κάθε πολίτης, είχε την ευκαιρία να υποβάλει τις απόψεις και εισηγήσεις του" ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι ο δρόμος για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, είναι μακρύς, είπε ότι έχουμε καλύψει πάρα πολύ δρόμο ως κρατικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο για θέματα αναπηρίας, εφαρμόζει μια σειρά από νόμους και σχέδια κοινωνικών παροχών με στόχο την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες στην ανεξάρτητη διαβίωση τους και αντιμετώπιση του πρόσθετου οικονομικού κόστους που επιφέρει η αναπηρία.

Συνολικά, το Υπουργείο παρέχει σε 11.000 πολίτες με αναπηρίες €38 εκατομμύρια ετησίως ως αναπηρικά επιδόματα πέραν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ €33 εκατομμύρια ετησίως παρέχει το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες σε 7.000 πολίτες με αναπηρίες ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους.

Η οικονομική αυτή στήριξη δεν αφορά μόνο μηνιαία επιδόματα, αλλά και σημαντική οικονομική βοήθεια για την αγορά τροχοκαθισμάτων, αυτοκινήτων, τεχνικών μέσων και βοηθημάτων διακίνησης, επικοινωνίας και διευκόλυνσης της ποιότητας ζωής, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ΓΕΣΥ, λεγοντας ότι η υλοποίησή του θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των παρεχομένων ιατρικών και παραϊατρικών, υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για άτομα με αναπηρίες.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ξεκίνησε, επίσης, μια μεγάλη προσπάθεια αναθεώρησης και μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ειδικής αγωγής στοχεύοντας στην υλοποίηση διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης στις αρχές 2018 και στη μετάκληση εμπειρογνώμονα από την ΕΕ, με σκοπό τη μέγιστη ενσωμάτωση κάθε παιδιού στην εκπαίδευση.

Επιπρόσθετα, ως Κυβέρνηση ενισχύουμε οικονομικά μεγάλο αριθμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που λειτουργούν προγράμματα παροχής υπηρεσιών προς άτομα με αναπηρίες, κατέληξε ο Πρόεδρος.

Πηγή: KΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα