ΠτΔ: Προτεραιότητα η βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Στις προσπάθειες της Κυβέρνηση για αναδιαμόρφωση της κυπριακής οικονομίας και την επιτάχυνση των προσπαθειών για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας την τελετή απονομής των Διεθνών Επενδυτικών Βραβείων (International Investment Awards) που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητά μας είπε, διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ένα από τους κινητήριους μοχλούς για οικονομική

ανάπτυξη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, επιχειρηματικών φορέων, καταξιωμένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καθώς και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και στην εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση της οικονομίας, στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του φορολογικού και νομικού πλαισίου, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, καθώς και στις προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και για την περαιτέρω προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Σημείωσε επίσης τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, καθώς και τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, την εισαγωγή σχεδίων για κίνητρα σε διάφορους τομείς και άλλα.

«Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητά μας διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ένα από τους κινητήριους μοχλούς για οικονομική ανάπτυξη», τόνισε.

«Είμαι περήφανος να πω ότι σε αυτά τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησής μας δεν τρέξαμε μακριά από τα προβλήματα, αλλά αντίθετα επιλέξαμε να τα αντιμετωπίσουμε σε όλα τα μέτωπα και το πράξαμε αυτό, πιστεύω, με επιτυχία, και με τη συμβολή όλων των εταίρων μας και του κυπριακού λαού».

Σημείωσε εξάλλου ότι η επιτυχία αυτή είναι προφανής από διάφορες θετικές εξελίξεις, όπως είναι οι θετικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, η μείωση του κόστους δανεισμού και οι προβλέψεις για ανάπτυξη πέραν του 2% για το 2016.

Διευκολύνσεις σε επιχειρηματικές ιδέες

Απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε βοήθεια για διευκόλυνση των όποιων εφικτών επιχειρηματικών και επενδυτικών τους ιδεών και συνεχάρη τους βραβευθέντες, υπογραμμίζοντας την πολύτιμη συμβολή τους στην κυπριακή οικονομία.

Αγκαστινιτώτης: "Στοχεύουμε σε περισσότερα"

Εκ μέρους του CIPA, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιμονή και την αφοσίωση που χαρακτηρίζουν την περίπτωση της Κύπρου στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα μαθήματα που της δίδαξε η οικονομική κρίση για να επανέλθει καλύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο επιτυχημένη.

«Η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Μπορεί να έχουμε ανέβει 13 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι στην έκθεση ‘Doing Business’ της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορεί να έχουμε συμπεριληφθεί στις δέκα χώρες με την καλύτερη επίδοση μεταξύ 189 άλλων χωρών στην ίδια έρευνα, μπορεί να έχουμε εξέλθει του προγράμματος οικονομικής αναπροσαρμογής της Τρόικα τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί να έχουμε εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία που διέπει τα επενδυτικά ταμεία και να έχουμε τριπλασιάσει τις υπό διαχείριση συλλογικές επενδύσεις που ξεπερνούν πλέον τα €3 δις, μπορεί να έχουμε επανακτήσει την αξιοπιστία μας ως χώρα και ως οικονομία και μπορεί οι εκπρόσωποι του Eurogroup να έχουν κάνει θετικά σχόλια για την αφοσίωση της Πολιτείας και του λαού της Κύπρου, αλλά στοχεύουμε σε πολύ περισσότερα απ’ όλα αυτά», σημείωσε.

Σε πλήρη συνεργασία με την κυβέρνηση, ανέφερε, ο CIPA παραμένει αφοσιωμένος στη στήριξη και προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν για να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως φιλικό προς τις διεθνείς επενδύσεις επιχειρηματικό κέντρο.

Χόγερ: Συνέχιση μεταρρυθμίσεων και συνετής διαχείρισης

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ εξήρε τη δέσμευση της χώρας για υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών τόσο σαν οικονομία αλλά και σαν κοινωνία και υπογράμμισε την ανθεκτικότητα που πολλοί είχαν προβλέψει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο Βέρνερ Χόγερ μίλησε για μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη της Κύπρου, προσθέτοντας πως στην Ευρώπη αντίστοιχη προσπάθεια υπήρξε μόνο στην Ιρλανδία.

Τόνισε ωστόσο ότι κύρια προϋπόθεση στην πορεία βιώσιμης ανάπτυξης είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και οι προσπάθειες της περαιτέρω προώθησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κυπριακής οικονομίας που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων.

Τέλος, ο κ. Χόγερ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, λέγοντας πως μια διευθέτηση θα βοηθήσει στην διασφάλισης της μεγάλης δυναμικής για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους Κυπρίους.

Οι νικητές των βραβείων

Νικήτριες των φετινών βραβείων αναδείχθηκαν οι εταιρείες Orascom - Gemini Real Estate, Diplomat Cyprus, GO PLC, Absolute Investment Group, MSC Shipmanagement Ltd, Renaissance Capital, Atterbury Europe και Emma Delta Variable Capital Investment Ltd (Fund). Τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα