ΠτΔ: Οι συμφωνίες θα φέρουν συνεργασίες για Κύπρο και Ινδία

«Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν αύριο θα ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ινδίας», είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμή του επιχειρηματικοί σύνδεσμοι από τις δύο χώρες, στο Νέο Δελχί.

Μιλώντας στο δείπνο, στο οποίο παρέστη μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών από Κύπρο

και Ινδία, καθώς επίσης και αξιωματούχοι της Ινδικής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που βρίσκομαι στην Ινδία, σε αυτό το σπουδαίο Έθνος».

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες για το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αύριο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό της χώρας για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ινδίας.

Επεσήμανε ότι οι συμφωνίες που θα υπογραφούν αύριο στους τομείς της αεροπλοΐας, της εμπορικής ναυτιλίας, της γεωργίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού θα ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία.

Σημείωσε ότι τα επιχειρηματικά φόρουμ στη Μουμπάη και στο Νέο Δελχί έριξαν φως στις μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κύπρο, και υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δεσμευμένη να παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στη διευκόλυνση επενδύσεων και επιχειρήσεων από την Ινδία και στις προσπάθειες των επιχειρηματιών της χώρας για εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών».

Επιπλέον, μιλώντας σε εκδήλωση στη δεξαμενή σκέψης Observer Research Foundation στο Νέο Δελχί, με θέμα «Η στρατηγική σχέση ΕΕ – Ινδίας στον 21ο αιώνα: Η οπτική πλευρά της Κύπρου», ανέφερε ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ διανοίγει νέους ορίζοντες, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την περιοχή και για την ΕΕ, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε παράλληλα ότι ενεργειακοί κολοσσοί δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που δεικνύει τις μεγάλες προοπτικές της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε ότι οι κρατικές και οι ιδιωτικές εταιρείες από την Ινδία είναι ευπρόσδεκτες να εξετάσουν ευκαιρίες συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία ή σε συνεργασία και με εταίρους στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάλεσε την Ινδία να διαβιβάσει μήνυμα στην Τουρκία για εποικοδομητική συμβολή της στις προσπάθειες για λύση.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν από το ΓΤΠ, ο Πρόεδρος είπε ότι η Ινδία αποτέλεσε έμπνευση για τον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία από τον αποικιοκρατικό ζυγό, καθώς επίσης και σταθερό σύμμαχο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στις συνεχιζόμενες διαπραγματευτικές προσπάθειες και προσβλέπουμε στους φίλους και συμμάχους μας όπως η Ινδία να διαβιβάσουν το μήνυμα στην Τουρκία ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι πρέπει να εμπλακεί εποικοδομητικά και ενεργά στις προσπάθειες που γίνονται".

"Η ειρήνη στην Κύπρο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην εύθραυστη περιοχή μας και πέραν αυτής και θα αποβεί προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου και του λαού της αλλά και της Τουρκίας, της ΕΕ και της περιοχής", ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι μακρόχρονες και αμοιβαίως επωφελείς, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να επενδύσουμε στη στρατηγική μας σχέση, ώστε να ανθίσει περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

Μιλώντας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος εντείνει τις προσπάθειες της, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ, για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Είπε ακόμη ότι η συμβολή της Ινδίας στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι πολύτιμη, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος αποτελεί ισχυρό συστατικό στην εδραίωση συνεργειών με διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες όπως η Ινδία ώστε να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις. Το έχουμε πράξει αυτό στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω τριμερών συνεργασιών με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο και την Ιορδανία».

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και επεσήμανε πως ένας από τους κύριους πυλώνες της επίσκεψής του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, προσθέτοντας ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνει πέραν των 60 επιχειρηματιών που έλαβαν μέρος στα επιχειρηματικά φόρουμ στη Μουμπάη και στο Νέο Δελχί.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,σύμφωνα με το ΓΤΠ , παρέστη σε δείπνο , παρουσία επιχειρηματιών από Ινδία και Κύπρ και αξιωματούχων της Ινδικής Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι συμφωνίες που θα υπογραφούν αύριο θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ινδίας.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, είπε πως αισθάνεται μεγάλη τιμή και συγκίνηση που βρίσκεται στην Ινδία, σε αυτό το σπουδαίο Έθνος, και ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες για το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αύριο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό της χώρας για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ινδίας.

Επεσήμανε ότι οι συμφωνίες που θα υπογραφούν αύριο στους τομείς της αεροπλοΐας, της εμπορικής ναυτιλίας, της γεωργίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία.

Σημείωσε ότι τα επιχειρηματικά φόρουμ στη Μουμπάη και στο Νέο Δελχί έριξαν φως στις μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κύπρο, και υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δεσμευμένη να παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στη διευκόλυνση επενδύσεων και επιχειρήσεων από την Ινδία και στις προσπάθειες των επιχειρηματιών της χώρας για εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών».

Keywords
Τυχαία Θέματα