ΠτΔ: Η Τουρκία ευθύνεται για το αδιέξοδο στις συνομιλίες

Στην πολιτική της Άγκυρας επιρρίπτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ της Αθήνας, σε εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επιρροή που ασκεί

η Άγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού, είτε και της οικονομικής εξάρτησης των Τ/κ, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση η οποία προκαλεί απογοήτευση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε και την προσωπική απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε ο Μουσταφά Ακιντζί, κάνοντας λόγο για προφάσεις του Τ/κ ηγέτη, σε ό,τι αφορά την απόφαση της Βουλής για το «ενωτικό δημοψήφισμα».

Θα ήταν πιο έντιμο, είπε, να έλεγε ο κ. Ακιντζί ότι «καλό θα ήταν να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις, μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία».

Ερωτηθείς για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στα τέσσερα, τουλάχιστον, κεφάλαια, χωρίς να αποκλείει και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο εδαφικό με την έννοια της κατάθεσης χάρτη για πρώτη φορά από τ/κ πλευράς.

Αν ακολουθούνταν η πορεία της προόδου που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους 18 μήνες και δεν παρεμβάλλονταν από την Τουρκία αξιώσεις, οι οποίες δεν είναι προς όφελος των Κυπρίων, είτε Ε/κ είτε Τ/κ, αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, πιστεύω, είπε, ότι θα υπήρχε η βάσιμη ελπίδα να καταλήξουμε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «πηγή του κακού» τις εγγυήσεις, ενώ τόνισε πως ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά με την ελληνική κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, συμπληρώνοντας πως «είμαστε σε πλήρη συνεργασία».

Υπήρξε πάντα, τόνισε, αγαστή συνεργασία, στενότατη συνεργασία με κοινή αντίληψη πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, που έχουμε μπροστά μας, με πραγματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε ότι τον φοβίζει η περίοδος ως το τουρκικό δημοψήφισμα και εξέφρασε ανησυχία για τυχόν θερμό επεισόδιο στην περιοχή.
Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, εξάλλου, ότι ασπίδα προστασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί η παρουσία του ενεργειακού κολοσσού EXXON MOBILE στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Μάλιστα διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα τουρκικά πλοία δεν θα παρενοχλήσουν τις εταιρείες γεωτρήσεων, διότι θίγονται τα συμφέροντα μεγάλων χωρών, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, ενώ τώρα είναι και οι ΗΠΑ με την EXXON MOBILE.

Αν τελικά ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αυτό είναι κάτι το οποίο προστατεύει, λόγω συμφερόντων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Σχετικά με την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2018, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το τελευταίο που τον απασχολεί τώρα είναι οι εκλογές.

Τόνισε πως έχει ακόμα ένα χρόνο, κατά τον οποίο θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του με την ελπίδα να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, αλλά και να αντιμετωπίσει προβλήματα του εσωτερικού.

Όταν και εφόσον έρθει η ώρα, είπε, θα αποφασίσω αν θα επαναδιεκδικήσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα