ΠτΔ: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας

Την μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας έχει στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας αποκλειστικά στην νέα έκδοση της Σημερινής της Κυριακής, διερωτήθηκε αν, επειδή η Τουρκία δεν κάνει αποδεκτή την πρότασή του, θα πρέπει εμείς να κάνουμε ό,τι λέει η Τουρκία και να υπογράψουμε για να τελειώνουμε, βάζοντας στο κάδρο της πρότασης και τον κατοχικό ηγέτη.

«Είναι πρόταση που από κοινού αποφασίστηκε με τον Τ/κ ηγέτη την 1η Δεκεμβρίου 2016. Τότε, μάλιστα, είχα επικριθεί πάρα πολύ από πολλούς και διάφορους», λέει ο Πρόεδρος

Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν κάνει βήμα πίσω, αναφορικά με την πρόταση που έχει υποβάλει, καθώς θεωρεί ότι ήρθε ο καιρός να συζητηθούν τα ζητήματα που έχει η Τουρκία να δώσει.

«Εάν θα πάμε απλώς επιδιώκοντας σε ποιον θα επιρρίψουμε ευθύνες στη Γενεύη, να μην πάμε. Εάν θα πάμε προσβλέποντας σε αποτελέσματα, θα πρέπει επιτέλους να βάλουμε τον δάκτυλο εις τον τύπον των ήλων εφ’ όλης της ύλης, αλλά με έναρξη και συνέχιση εκείνων των θεμάτων που δεν έχουν εξαντλητικά συζητηθεί και έχουμε διαφορές», επισημαίνει.

Ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε ότι με την πρότασή του παίρνει υψηλό ρίσκο και ίσως υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες.

«Τι ζητώ τώρα; Να συζητήσουμε την κατοχή και τον τερματισμό της εισβολής. Να συζητήσω το ζήτημα των εγγυήσεων και των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων. Δεν είναι συνεπές με όσα συμφωνήσαμε στη Γενεύη, ή στη Κύπρο;», διερωτήθηκε.

Τα περί διαδικαστικών τάχα προτάξεων που θέτει η Άγκυρα, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο της ετήσιας συνεστίασης του ΣΑΠΕΛ στη Λεμεσό

«Εδώ και 44 ολόκληρα χρόνια συζητούμε τα ίδια θέματα. Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Εννοεί η Τουρκία αυτά που λέει, ή απλώς θα μεταβαίνουμε για εκδρομικούς λόγους στη Γενεύη; Εγώ εννοώ αυτά που λέω», επισημαίνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε τη στάση αρχών, εάν πραγματικά θέλουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα