ΠτΔ: Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυναμικής στον τομέα Έρευνας

Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυναμικής του τομέα της έρευνας και καινοτομίας και τις μεγάλες προοπτικές που δημιουργούνται για την Κύπρο μέσω της δημιουργίας Κέντρων Αριστείας, και για τον λόγο αυτό στηρίξαμε τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά τις κυπριακές αυτές προτάσεις", επεσήμανε στην ομιλία του στην εκδήλωση Έναρξης του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία (RISE), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

"Συναφώς

και ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερης σημασίας που προσδίδει το κράτος στη ανάπτυξη αυτού του τομέα, το Υπουργικό Συμβούλιο το 2015, αποφάσισε την παραχώρηση ισόποσης χρηματοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τα δύο Κέντρα Αριστείας, δηλ. 15 εκ. έκαστο Κέντρο, η οποία θα δοθεί σε ορίζοντα 15ετίας", τόνισε.

"Επιπρόσθετα, επενδύσαμε σε σύγχρονες ερευνητικές δομές που υπερβαίνουν τα 350 εκ. ευρώ, στα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ενώ για την ενίσχυση της πρόσβασης των κυπριακών επιχειρήσεων σε νέα κεφάλαια, διευρύναμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πετύχαμε τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Κύπρο", ανέφερε στην ομιλία του.

Αυτούσια η ομιλία του ΠτΔ:

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι μαζί σας στην εκδήλωση έναρξης του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία - RISE. Παράλληλα είναι ιδιαίτερη η τιμή που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ακαδημαϊκή κοινότητα από Κύπρο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Δήμο Λευκωσίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στους δυο παγκοσμίου φήμης εταίρους στο έργο, το Ινστιτούτο Max Planck for Informatics της Γερμανίας και το University College London.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την απόφαση τους να χρηματοδοτήσουν με 15 εκ. ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020», το RISE, επιπροσθέτως της απόφασης χρηματοδότησης του Κέντρου Αριστείας ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας και απτή απόδειξη του υψηλότατου επιπέδου της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου, το ότι, παρά την εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κύπρος κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη δημιουργία των δύο Κέντρων Αριστείας.

Η Κυβέρνηση, έχοντας πλήρη επίγνωση τη δυναμική του τομέα της έρευνας και καινοτομίας και τις μεγάλες προοπτικές που δημιουργούνται για την Κύπρο μέσω της δημιουργίας Κέντρων Αριστείας, στήριξε πολιτικά και οικονομικά τις κυπριακές προτάσεις.

Συναφώς και ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερης σημασίας που προσδίδει το κράτος στη ανάπτυξη αυτού του τομέα, το Υπουργικό Συμβούλιο το 2015, αποφάσισε την παραχώρηση ισόποσης χρηματοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τα δύο Κέντρα Αριστείας, δηλ. 15 εκ. έκαστο Κέντρο, η οποία θα δοθεί σε ορίζοντα 15ετίας.

Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα στα δύο Κέντρα να προσελκύσουν επενδύσεις και να αναβαθμίσουν τις προοπτικές της Κύπρου για καινοτόμο έρευνα και επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας, παράλληλα, πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Είναι με πλήρη επίγνωση της δυναμικής του τομέα της έρευνας και καινοτομίας που επικεντρώνουμε τις δράσεις μας προς αυτό τον τομέα, με απώτερο σκοπό τη διαφοροποίηση της οικονομίας μας και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης, με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούμε για πρώτη φορά το οικοσύστημα μέσα από το οποίο η έρευνα, η επιχειρηματικότητα, η δημιουργικότητα και η καινοτομία μπορούν να στηριχθούν και να αναπτυχθούν, αξιοποιώντας το σημαντικότερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το άρτια καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο μας δυναμικό.

Ως εκ τούτου, επιπρόσθετα επενδύσαμε σε σύγχρονες ερευνητικές δομές που υπερβαίνουν τα 350 εκ. ευρώ, στα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ενώ για την ενίσχυση της πρόσβασης των κυπριακών επιχειρήσεων σε νέα κεφάλαια, διευρύναμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πετύχαμε τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Κύπρο.

Πρόσθετα, υλοποιούμε με επιτυχία ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, με συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές για την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, με έμφαση στην επιχειρηματική καινοτομία.

Στο πλαίσιο αυτό:

• Εισήξαμε πακέτο φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις.

• Καταθέσαμε το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη μεταφορά της τεχνογνωσίας από τα δημόσια πανεπιστήμια στις επιχειρήσεις, τα λεγόμενα university spin-offs, προωθώντας τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και τον κόσμο της αγοράς.

• Θεσμοθετήσαμε το Πρόγραμμα Start – Up Visa, παρέχοντας τη δυνατότητα σε καινοτόμους επιχειρηματίες από μη ευρωπαϊκές χώρες να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας

• Προωθήσαμε την πολιτική των ανοικτών δεδομένων του δημοσίου, όπου 1000 και πλέον δεδομένα είναι διαθέσιμα για αξιοποίηση και χρήση, επιτυγχάνοντας, πέραν της διαφάνειας, τη δυνατότητα δημιουργίας νέων start ups και καινοτόμων εφαρμογών.

Πρόσθετα, καταθέσαμε στη Βουλή νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, όπου τα θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, θα είναι κάτω από την ίδια στέγη, στοχεύοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη διαμόρφωση μιας συνεκτικής στρατηγικής που θα εστιάζει στο τρίπτυχο έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη προώθηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Στόχος μας για το άμεσο μέλλον είναι να φτάσει η επένδυση στην έρευνα το 1,5% του ΑΕΠ, μέσα και από την υποδαύλιση, ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις και προς τούτο, πέραν των όσων έχω αναφέρει, θα προωθήσουμε τις πιο κάτω προτάσεις:

Την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου που να διέπει όλα τα θέματα που αφορούν την Έρευνα και την Καινοτομία. Τη θεσμοθέτηση του Επικεφαλή Επιστήμονα (Chief-Scientist) στη βάση επιτυχημένων διεθνών προτύπων, έτσι ώστε η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη να συνδέονται αποτελεσματικότερα με τις λειτουργίες του δημοσίου και παράλληλα να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη συνέργεια του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα.Tην εισαγωγή μετρήσιμων Δεικτών Απόδοσης σε όλο το εύρος της ερευνητικής δραστηριότητας και των προγραμμάτων/σχεδίων που εφαρμόζονται με δημόσιες και ευρωπαϊκές δαπάνες, έτσι ώστε να υπάρξει αναδιανομή πόρων από μη αποδοτικές σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.Την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για αγορά μηχανημάτων, μικροεξοπλισμού και υπηρεσιών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν μόνο για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών. Τη στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης νέων σχηματισμών για την παραγωγή καινοτομιών, όπως οι συστάδες επιχειρήσεων (clusters), Την υποστήριξη εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων για πρόσβαση σε χρηματοδότηση (για παράδειγμα crowd funding). Την περαιτέρω καλλιέργεια κουλτούρας επιχειρηματικότητας μέσα από την προσθήκη σχετικών μαθημάτων στα σχολεία και στα ακαδημαϊκά προγράμματα, αλλά και περαιτέρω ενθάρρυνση των σχολείων για συμμετοχή σε διεθνή και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, όπως το Junior Achievement.

Για την Κύπρο, μια μικρή χώρα, σε ένα κρίσιμο γεωγραφικό σταυροδρόμι, η καινοτόμος γνώση είναι απαραίτητη για να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες μας.

Ο ρόλος του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία – RISE θα είναι καθοριστικός στην υλοποίηση των στόχων μας για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχής που το RISE φιλοξενείται στο κέντρο της Λευκωσίας, κάτι που συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου και τη αναζωογόνηση των περιοχών που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή.

Ταυτόχρονα, στην ίδια περιοχή δημιουργείται και η Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνέργειες που οδηγούν στην αναβάθμιση της καρδιάς της Λευκωσίας.

Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ να μεταφέρω για μία ακόμη φορά τη βαθιά μου εκτίμηση σε όλους όσοι συνέδραμαν για τη δημιουργία του RISE και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα