Ψηφίστηκε ομόφωνα ο Προϋπολογισμός της ΑΗΚ για το 2017

Η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από συζήτηση, ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον Προϋπολογισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για το 2017. Ομόφωνα ψήφισε σε νόμο και την πρόταση νόμου της Επιτροπής Εμπορίου για μεταβατική ρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού μέχρι την αναθεώρηση των κανόνων αγοράς ηλεκτρισμού (μέσα του 2019).

Ο προϋπολογισμός

της ΑΗΚ για το 2017, ο οποίος είναι πλεονασματικός, προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €656.690.000 και έσοδα ύψους €681.999.000, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας (€638.712.000), την πώληση νερού από αφαλάτωση (€17.830.000), τη χρέωση δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων (€8.000.000), τόκους εισπρακτέους (€5.000.000), την ανάκτηση δαπανών για απασχόληση υπαλλήλων της ΑΗΚ στο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) (€4.458.000) και την αποκοπή στις συντάξιμες απολαβές των υπαλλήλων της ΑΗΚ (€1.900.000).

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της ΑΗΚ άρχισε με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριο Μαυρίδη, ο οποίος αναφερόμενος στα ωφελήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στην Αρχή τα οποία ανέφερε θα μπορούσαν να μην έχουν και να πληρώνει λιγότερα τέλη ο καταναλωτής.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα παρακολουθούνται στενά οι χρεώσεις που επιβάλλει η ΑΗΚ και ειδικά προς αυτούς που έχουν θερμοσυσσωρευτές, στους οποίους επιχειρείται να επιβληθεί αύξηση 40%.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, απαντώντας στον κ. Μαυρίδη, είπε ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ, εργατικά έχουν το χαμηλότερο κόστος.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ. Μαυρίδης είπε πως η κριτική που ασκεί δεν αφορά τους εργαζομένους, αλλά -όπως είπε- οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 9,2 εκ. ελλείμματα στο ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ, πληρώνουν ετησίως 3,6 εκ. για περίθαλψη των υπαλλήλων της ΑΗΚ σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και 4 με 5 εκ. για να πηγαίνουν διακοπές. “Δεν έχετε την τόλμη να πείτε φτάνει”, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης, όσον αφορά τις νέες διατιμήσεις της ΑΗΚ, είπε πως εντοπίστηκε αυτό που αναφέρθηκε από τον κ. Θεοπέμπτου και το παρακολουθεί η Επιτροπή Εμπορίου με τη ΡΑΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τα λεχθέντα του κ. Μαυρίδη, ο κ. Βότσης είπε πως αν το κυβερνών κόμμα και η Κυβέρνηση θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση, μπορούν να καταθέσουν τροποποιήσεις στους νόμους, παρά να τα συζητούν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ΑΗΚ και πρόσθεσε ότι ο κ. Μαυρίδης δεν μπορεί να παρακάμπτει τη σημαντικότητα του οργανισμού για την οικονομία του τόπου.

Όταν λέμε ότι υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι υπάλληλοι, δεν εξυπηρετούμε, αλλά διχάζουμε, πρόσθεσε και εξέφρασε ικανοποίηση τόσο για το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΑΗΚ αλλά και επειδή τερματίστηκε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. “Έχουμε έναν οργανισμό που προσφέρει και θα παρακολουθούμε την προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωσή του”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αναφέροντας ότι η Συμμαχία αναγνωρίζει το έργο και το κοινωνικό έργο της ΑΗΚ, πρόσθεσε ότι οι διατιμήσεις, τα ταμεία ευημερίας και τα ταμεία προνοίας, πρέπει να προβληματίσουν σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις και τις παραλήψεις που υπήρξαν.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η ΑΗΚ πρέπει να προσπαθήσει να λειτουργεί προληπτικά για το συμφέρον των πελατών της και ανέφερε πως με επιστολή του προς τον Υπουργό Εμπορίου, όταν το πετρέλαιο διεθνώς ήταν 48 δολάρια το βαρέλι, εισηγήθηκε η Αρχή να αγοράσει αποθέματα, ωστόσο, πρόσθεσε, ούτε ο Υπουργός ούτε η ΑΗΚ ανταποκρίθηκαν. Συμπλήρωσε πως η ΑΗΚ πρέπει να επιτύχει μείωση του κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης παρατήρησε πως με την τοποθέτηση του κ. Μαύριδη, κάποιος θα ανέμενε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ.

Παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας και θα ψηφιστεί ομόφωνα, και πρόσθεσε ότι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι, μπαίνουν πλέον στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όχι στο Ταμείο Συντάξεων. Κάλεσε τον ΔΗΣΥ να δηλώσει αν εισηγείται την κατάργηση του Ταμείου Συντάξεων.

Παρατήρησε, επίσης, ότι στα πανεπιστήμια υπάρχουν ιδιωτικές ασφαλίσεις με συνεισφορά του κράτους και πρόσθεσε ότι η κριτική αφορά την Κυβέρνηση, από την οποία αναμένεται να καταθέσει πρόταση για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι ο κ. Μαυρίδης έχει δίκαιο για το Ταμείο Ευημερίας και επεσήμανε ότι η ΑΗΚ είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς οργανισμούς του κράτους. Παράλληλα, σημείωσε πως ο ένας εκ των τεσσάρων οργανισμών ήταν τα αεροδρόμια, που δόθηκαν σε επενδυτές και τα έσοδα τα παίρνουν και πηγαίνουν στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, ενώ στα αεροδρόμια εργάζονται ξένοι και τώρα γίνεται το ίδιο και με τα λιμάνια.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος παρατήρησε πως αν το κυβερνών κόμμα κρίνει ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ είναι προνομιούχοι, να καταθέσει προτάσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου, έγινε ώστε η ΡΑΕΚ να δύναται, μέχρι την αναθεώρηση και τροποποίηση των Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού, να εκδώσει ρυθμιστική απόφαση για τη μεταβατική ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού μετά από έγκριση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι η εν λόγω μεταβατική ρύθμιση παύει να ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού, οι οποίοι θα θεσμοθετηθούν με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι μετά την έντονη κατακραυγή της Επιτροπής και την πίεση που εφάρμοσε, έγινε αποδεκτή η μεταβατική φόρμουλα των διμερών των συμβολαίων, μέχρι την ελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα