Προβληματισμός για το ενεργειακό πρόγραμμα του Λιβάνου

«Η πολιτική κρίση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου χθες, Τρίτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο διάσκεψης για την ενέργεια στο Αμπού Ντάμπι, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Cesar Abi Khalil δήλωσε: «Η κυβέρνηση είναι ακόμα ενεργή και το Σύνταγμα

είναι ακόμα σε ισχύ. Ο Λίβανος βρίσκεται στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου από το 2009 έχουν ανακαλυφθεί αρκετά μεγάλα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων Λεβιάθαν και Ταμάρ, που βρίσκονται στα ισραηλινά ύδατα κοντά στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβανος ξεκίνησε εκ νέου διαγωνισμό στην ΑΟΖ τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω καθυστέρησης που προκλήθηκε από πολιτική αστάθεια.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μόνο μία κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από τη γαλλική ΤΟΤΑL, την ιταλική ENI και τη ρωσική Νovatek, υπέβαλε προσφορά στη διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου, με προσφορές για δύο από τα πέντε διαθέσιμα οικόπεδα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι εταιρείες θα διαπραγματευτούν τις τεχνικές προσφορές τους στις 27-28 Νοεμβρίου και θα υποβάλουν στη συνέχεια έκθεση αξιολόγησης στο συμβούλιο υπουργών του Λιβάνου για τελική έγκριση.

Κατά καιρούς υπήρξαν συζητήσεις για ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. Βουλευτής, μάλιστα, της χώρας δήλωσε πως ένας αγωγός προς Τουρκία είναι ανέφικτος και για αυτό θα ήταν προτιμότερη η κατασκευή σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Σααντ Αλ Χαρίρι, που ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου από τη Σαουδική Αραβία, δεν έχει ακόμη επιστρέψει στη χώρα. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μισιέλ Αούν δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί την παραίτηση του Χαρίιρι μέχρι να επιστρέψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα