Πρωτιά για τη Cyta στην Κύπρο, ζημιές για τη Cyta Hellas

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ
Τα €200 εκ. φτάνουν τα χρήματα που επενδύθηκαν στη ζημιογόνο Cyta Hellas, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική ανάκτησής τους, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία ζητά περισσότερα χρήματα από τη μητρική για κάλυψη των αναγκών της. Την ίδια ώρα, η ΑΤΗΚ καταγράφει πρωτιά

στα μερίδια αγοράς στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Stockwatch, έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή δείχνουν ότι η διαχρονική συνολική επένδυση της Cyta προς τη Cyta Hellas φτάνει τα €199,2 εκ., συμπεριλαμβανομένων των €15,6 εκ. που καλείται να αποδεσμεύσει η Βουλή αυτές τις μέρες για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας.

Σε έγγραφο, το οποίο απαντά στα ερωτήματα που έθεσαν μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, καταγράφεται το μέγεθος της επένδυσης στην οποία έχει προβεί διαχρονικά ο ημικρατικός οργανισμός για να διατηρήσει τη θυγατρική Cyta Hellas σε πλήρη λειτουργία και υγιή οικονομική θέση, καθώς και το μέγεθος των ζημιών που έχει καταγράψει διαχρονικά η Cyta Hellas.

Όπως αναφέρεται, οι συσσωρευμένες ζημιές από την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας ανήλθαν, κατά το τέλος του 2016, περίπου στα €165,5 εκ. Το ποσό αντιστοιχεί στο μέγεθος της επένδυσης που έχει δεχθεί η εταιρεία από την ίδρυσή της, σε μορφή μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον, η εταιρεία έχει δανειακές οφειλές προς τη μητρική εταιρεία που στο τέλος του 2016 ανήλθαν στα €33,7 εκ., περιλαμβανομένων και των συσσωρευμένων τόκων.

Όπως ανέφερε προσφάτως στη Βουλή η Πρόεδρος της Cyta Ρένα Ρουβιθά-Πάνου, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Cyta Hellas για το 2017 ανέρχονται στα €15,6 εκ.

Στον προϋπολογισμό της Cyta για το 2017 έχει ήδη περιληφθεί κονδύλι €8,8 εκ. για επενδύσεις σε θυγατρικές, εκ των οποίων τα €8,5 αφορούν τη Cyta Hellas κι αποτελούν μέρος των €15,6 εκ. που χρειάζεται η εταιρεία για να βρίσκεται σε υγιή οικονομική βάση.

Η Cyta ξεπερνά ανταγωνιστές
Κι ενώ η Cyta Hellas καταγράφει ζημιές, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου παραμένει πρώτη σε μερίδια αγοράς σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει, με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν από την ίδια στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη Cyta, που επικαλείται στοιχεία του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), στις τηλεοπτικές υπηρεσίες προηγείται η Cytavision με πoσοστό 43,7% και ακολουθεί η Cablenet με 39,5% και η Primetel με 16,7%.
Στις υπηρεσίες διαδικτύου προηγείται η Cytanet με 59,6%, ενώ ακολουθεί η Cablenet με 20,8% και η Primetel με 14,3%.

Την πρώτη θέση κατέχει και η Cytamobile Vodafone στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με 58,3%, με δεύτερη την MTN (34,3%) και τρίτη την Primetel (6,6%).

Στις σταθερές τηλεφωνικές υπηρεσίες το μερίδιο της Cyta ανέρχεται στο 77,8%, ενώ της Cablenet και Primetel στο 11,1% και 6,4% αντίστοιχα.

Τα μερίδια αγοράς της Cyta, όπως αναφέρεται στο σημείωμα που κατατέθηκε στη Βουλή, είναι τα υψηλότερα στις βασικές υπηρεσίες, αν συγκριθούν σχεδόν με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία της ΕΕ, είτε αυτή αποτελεί πρώην κρατικό μονοπώλιο είτε ιδιωτική εταιρεία.

Τονίζεται ότι η στρατηγική της Cyta είναι πέραν του να υπερασπιστεί τα έσοδά της από τις παραδοσιακές της εργασίες να αναζητήσει ενεργά και στοχευμένα νέες πηγές εσόδων, αξιοποιώντας την υπεροχή της στην τεχνολογία.

Keywords
Τυχαία Θέματα