Πρώτη συζήτηση για τ/κ περιουσίες στην Επ.Εσωτερικών

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ανέλαβε να συνεννοηθεί με τους Προέδρους των Επιτροπών Προσφύγων και Ελέγχου ως προς τη συζήτηση του θέματος της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Βουλή μετά τις δημόσιες καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου.

Το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής και συγκεκριμένα το μέρος εκείνο της συνεδρίας που αφορούσε τον προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η κα. Μαύρου ανέφερε ότι «έχουμε συμφωνήσει στην

Επιτροπή Εσωτερικών ότι το ευρύτερο θέμα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών χρειάζεται να συζητηθεί άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και την ετοιμότητα του Υπουργού Εσωτερικών να το συζητήσει».

Σημείωσε ότι η συζήτηση θα αφορά το θεσμικό πλαίσιο, τη νομοθεσία και τη διαδικασία που ακολουθείται αλλά και τους μηχανισμούς ελέγχου που πρέπει να λειτουργούν.

«Έχω εξουσιοδοτηθεί από την επιτροπή Εσωτερικών να συντονιστούμε με την Επιτροπή Προσφύγων που συζήτησε στο παρελθόν αυτό το θέμα και την Επιτροπή Ελέγχου, η οποία αντιλαμβάνομαι θα ασχοληθεί με τις συγκεκριμένες καταγγελίες, για να τροχοδρομήσουμε τη συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες» πρόσθεσε.

Η κα. Μαύρου είπε ότι πιθανόν η συζήτηση να γίνει είτε σε κοινή συνεδρία αυτών των τριών Επιτροπών είτε σε μια από τις επιτροπές κάτι που θα προκύψει, όπως ανέφερε, μέσα από τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες με στόχο η συζήτηση του θέματος να γίνει εντός Σεπτεμβρίου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα στη Βουλή είπε ότι «για δεκαετίες υπήρχε ένα πλιάτσικο, αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία εύχομαι και ελπίζω να αναγνωρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις».

«Η μόνη Κυβέρνηση που τοποθέτησε το μαχαίρι ακριβώς εκεί που έπρεπε ήταν η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη με υπουργό τον Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος προχώρησε σε περισσότερες από 400 εξώσεις μη δικαιούχων οι οποίοι κατείχαν και λυμαίνονταν σε πολλές περιπτώσεις τ/κ περιουσίες», πρόσθεσε.

«Τελείωσε εκεί το θέμα; Σαφέστατα όχι. Υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να συνεχίσουν οι έρευνες», είπε, σημειώνοντας ότι « οι μη δικαιούχοι δεν πρέπει να κατέχουν τ/κ περιουσία».

«Προφανώς», συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, «και δεν αρκούν οι τ/κ περιουσίες για να καλύψουν όλο το φάσμα των προσφύγων μας, των εκτοπισμένων μας, αυτών των πολιτών που έχασαν μεγάλη περιουσία στα κατεχόμενα. Την ώρα της εισβολής το 1974, κάποιοι έχασαν όλη τους την περιουσία και των άλλων αυτόματα η περιουσία απέκτησε υπεραξία».

«Δεν κατηγορεί προφανώς οποιοσδήποτε τους πολίτες για το συγκεκριμένο, όμως ισχυρίζομαι και λέω ότι έφτασε η ώρα και μέχρι την επίλυση του Κυπριακού και η Κυβέρνηση να μελετήσει το ενδεχόμενο παραχώρησης κρατικής γης στους πολίτες που έχασαν περιουσίες στα κατεχόμενα αλλά και η εκκλησία να μελετήσει το ενδεχόμενο παραχώρησης εκκλησιαστικής γης σε αυτούς τους πολίτες», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «έχω ακούσει πολλές φορές τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να τονίζει δια ζώσης ότι βρίσκεται δίπλα στον προσφυγικό κόσμο».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα της κακοδιαχείρισης των τ/κ περιουσιών θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών και πως τα θέματα που αφορούν τις υφιστάμενες συμβάσεις θα πρέπει να εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα έχουν επανειλημμένα συζητηθεί στα πλαίσια των ετήσιων εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι «οι πλείστες των εισηγήσεων του δεν έχουν υιοθετηθεί από την εκτελεστική εξουσία και δεν έχουν υλοποιηθεί οι συστάσεις του».

Είπε ότι για τις περισσότερες υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί και είδαν το φως της δημοσιότητας θα έπρεπε να είχε διαταχθεί έρευνα «και σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές ανέμενε κανείς να υπάρχουν και ποινικά αδικήματα».

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «παραμένει μια ακαθόριστη εκκρεμότητα γύρω από το θέμα της κακοδιαχείρισης των τ/κ περιουσιών».

Ανέφερε επίσης ότι ενώπιον της δικαιοσύνης έχουν παρουσιαστεί ελάχιστες περιπτώσεις κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για μια «γνωστή περίπτωση» χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, ξεκαθαρίζοντας ότι αν αναφερθεί στους γνωστούς λόγους που η συγκεκριμένη υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης όπως έπραξε πριν από λίγα χρόνια «θα προκαλέσω τη μήνη του πρώην υπουργού γιατί προχώρησε αυτή η υπόθεση ενώ άλλες έμειναν στα αζήτητα».

«Είναι αλήθεια», είπε, «ότι οι υποθέσεις που αφορούν την κακοδιαχείριση των τ/κ περιουσιών είναι στα αζήτητα και δεν έχουν προχωρήσει, με ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας», ενώ χαρακτήρισε «το λιγότερο ατυχή» την προσπάθεια κάποιων «να στοχοποιήσουν τον Δήμαρχο Πάφου και να του χρεώσουν λαϊκισμό τη στιγμή που οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι έχουν και είχαν την εξουσία ευθύνονται για αυτή την τεράστια και σκανδαλώδη εκκρεμότητα των τ/κ περιουσιών».

«Εγκαλούν κάποιοι τον κ. Φαίδωνος και του ζητούν να σεβαστεί τους θεσμούς και ότι θα έπρεπε πριν δημοσιοποιήσει τις καταγγελίες του να ακολουθήσει τη θεσμική οδό. Μα η θεσμική οδός έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει και σε αυτό το θέμα. Οι θεσμοί έχουν αποτύχει στο θέμα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών. Άρα ποια θεσμική διαδικασία εγκαλούν κάποιοι τον κ. Φαίδωνος ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει;», διερωτήθηκε ο κ. Περδίκης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα