Πρώτη Παγκύπρια Πύλη Διαμεσολάβησης από τον Δήμο Λευκωσίας

Με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 80% και με χρόνο επίλυσης διαφορών κατά μέσο όρο από 1 έως 3 ημέρες, ο θεσμός του διαμεσολαβητή αποτελεί μια πάρα πολύ καλή λύση για την επίλυση αστικών αλλά και εμπορικών διαφορών μεταξύ των πολιτών.

Αναγνωρίζοντας τα οφέλη αυτά, ο Δήμος Λευκωσίας εγκαινιάζει την πρώτη παγκύπρια “Πύλη Διαμεσολάβησης” από το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου, παρέχοντας δωρεάν ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου αλλά και μέσω ενημερωτικών συναντήσεων κάθε μήνα.

Διαφορές στις σχέσεις γειτονίας

που μπορεί να αφορούν ηχορύπανση, οχληρία, οριοθέτηση συνόρων, διαφορές σε σχέση με τα ενοίκια, αλλά και εμπορικές και οικονομικές διαφορές επιχειρήσεων και πολιτών, μπορούν να επιλύονται γρήγορα, πολιτισμένα και με χαμηλό κόστος μέσω των διαμεσολαβητών και προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Λευκωσίας ξεκινά μια προσπάθεια ενημέρωσης, παροχής δωρεάν υπηρεσιών διαμεσολάβησης στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και παροχής χαμηλού κόστους διαμεσολάβησης γενικότερα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής Διάσκεψης για την παρουσίαση της πρώτης παγκύπριας Πύλης Διαμεσολάβησης που θα λειτουργήσει στη Λευκωσία από το Πολυδύναμο Κέντρο, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε αρχικά πως ο Δήμος στο πλαίσιο της πλούσιας κοινωνικής του δράσης, που υλοποιείται από το Πολυδύναμο Κέντρο του, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαδώσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης και να εφαρμόσει την πιλοτική λειτουργία της «Πύλης Διαμεσολάβησης».

Όπως σημείωσε, η διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός που παραμένει ακόμη άγνωστος προς το ευρύ κοινό. “Πρόκειται για μια απλή διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών μας -αστικών και εμπορικών- μια λύση πολιτισμού, χωρίς δίκες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς τεράστια έξοδα, χωρίς εντάσεις και χωρίς αβέβαιο αποτέλεσμα”, είπε, και σημείωσε πως στις χώρες που εφαρμόζεται, οι υποθέσεις που πηγαίνουν σε διαμεσολάβηση έχουν ποσοστά επιτυχίας πάνω από 80%.

Ο κ. Γιωρκάτζης εξήρε την ανταπόκριση των επαγγελματιών διαμεσολαβητών, διαπιστευμένων και εγγεγραμμένων στα μητρώα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στο κάλεσμα του Δήμου για συνεργασία, ώστε να υλοποιηθεί η ιδέα της «Πύλης Διαμεσολάβησης».

“Από σήμερα λοιπόν όλοι οι δημότες Λευκωσίας θα έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν δωρεάν ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Δήμου Λευκωσίας, ενώ κάθε 1η Τετάρτη του μήνα θα είναι στη διάθεση του κοινού ένας διαμεσολαβητής στο «Συμβουλευτικό Κέντρο» του Πολυδύναμου, ο οποίος θα ενημερώνει λεπτομερώς, όποιον επιθυμεί για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης”, είπε και ενημέρωσε πως η πρώτη ενημερωτική διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 από τον επαγγελματία διαμεσολαβητή Στέλιο Ασπρόφτα.

Πρόσθεσε πως δωρεάν υπηρεσίες διαμεσολάβησης θα λαμβάνουν οι ευάλωτοι δημότες, κατόπιν αξιολόγησης, ενώ οι υπόλοιποι δημότες θα έχουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους υπηρεσίες διαμεσολάβησης. Συγκεκριμένα, το κόστος ανά ώρα διαμεσολάβησης ανέρχεται στα €80 ανά ώρα, πλέον ΦΠΑ και το οποίο καλύπτεται και από τα 2 μέρη κατά το ήμισυ.

Στη δική του παρέμβαση στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαμεσολάβησης Κύπρου Λουκάς Μαυροκορδάτου είπε πως ένα από τα σημαντικά στοιχεία της διαδικασίας διαμεσολάβησης το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία των πλεονεκτημάτων του θεσμού αποτελεί το γεγονός ότι η διαμεσολάβηση είναι η μοναδική μέθοδος εξώδικης επίλυσης διαφορών στην οποία τα μέρη λαμβάνουν ενεργό ρόλο με τη διευκόλυνση εγγεγραμμένου διαμεσολαβητή, στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Τόνισε πως η διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία η οποία έχει αποδεδειγμένα εφαρμοστεί στην επίλυση πολλών διαφορών, μεταξύ άλλων και αστικών, εμπορικών, οικογενειακών, ενδοεπιχειρησιακών και διεπιχειρησιακών, πάντα με το ίδιο ποσοστό επιτυχίας. Παράλληλα, σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για αξιοποίηση εξωδικαστικών μεθόδων επίλυσης διαφορών σε καταναλωτικές υποθέσεις, όπως επίσης και ότι έχει κατατεθεί νομοσχέδιο για ρύθμιση της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές το οποίο τυγχάνει κατά άρθρο συζήτησης.

Ο κ. Μαυροκορδάτος είπε πως ο Σύνδεσμος διοργανώνει, στο πλαίσιο της προώθησης του θεσμού, το 1ο Συνέδριο Διαμεσολάβησης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στη Δημοσιογραφική Εστία με εισηγητές από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Κληθείς να δώσει παραδείγματα διαμεσολάβησης που θα μπορεί ο πολίτης να επιλύει, ο κ. Μαυροκορδάτος μίλησε για αστικές διαφορές όπως σχέσεις γειτονίας, ηχορύπανση, οχληρία, οριοθέτηση συνόρων, διαφορές σε σχέση με τα ενοίκια, αλλά και εμπορικές διαφορές όπως οικονομικές διαφορές επιχειρήσεων και εμπορευόμενων, απώλειες εμπορευμάτων, μη πληρωμή, καθυστέρηση στην παραλαβή, μη ικανοποιητικά τα εμπορεύματα βάσει τα προκαθορισμένα πρότυπα.

Ερωτηθείς σχετικά με τον χρόνο επίλυσης διαφορών, ο κ. Μαυροκορδάτος είπε πως αυτός εξαρτάται από το είδος της διαφοράς, τον διαμεσολαβητή αλλά και από τα μέλη τα ίδια. Όπως σημείωσε ωστόσο, στις περιπτώσεις που υπάρχει κατάληξη, ο χρόνος κυμαίνεται από 1 έως 3 ημέρες.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα