Πρόταση για φτηνότερο ρεύμα με οικονομικά κριτήρια

Με νέα πρόταση από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, για τους δικαιούχους φθηνότερου ρεύματος από την ΑΗΚ λόγω αναπηριών, η οποία θέτει οικονομικά κριτήρια και έλεγχο αναπηρίας με δικαιούχους όλους, όσοι φέρουν αναπηρία χωρίς κατηγοριοποίηση. Η νέα πρόταση δεν επηρεάζει

τους λήπτες ΕΕΕ και δημοσίου βοηθήματος που επωφελούνται της ειδικής διατίμησης της ΑΗΚ.

Η πρόταση του Υπουργείου Εμπορίου τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, στο πλαίσιο της συζήτησης της ανάγκης για άρση της ισχύουσας διάκρισης, η οποία δημιουργήθηκε από τη μη ένταξη όλων των πελατών της ΑΗΚ οι οποίοι πάσχουν με πολλαπλή σκλήρυνση και νεφροπαθών που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση κατ΄ οίκον, στην ειδική διατίμηση 08.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η Επιτροπή θα συζητήσει σε 15 ημέρες εκ νέου το θέμα, για να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε η πρόταση να συζητηθεί με τους συνδέσμους και τις οργανώσεις ασθενών.

Ο κ. Βότσης εξήγησε ότι υπήρξε συνέχιση της συζήτηση στην προσπάθεια να περιληφθούν κάποιες ομάδες ασθενών στους δικαιούχους ειδικής διατίμησης, όπως οι ασθενείς με κατά πλάκα σκλήρυνση που δεν είναι μέλη συνδέσμων και οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση στο σπίτι τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου είπε πως αντί αυτού η Κυβέρνηση πρότεινε στην Επιτροπή, αλλαγή σε ότι ισχύει σήμερα για ένταξη στην ειδική διατίμηση, με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων μέχρι 24.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά οικογένεια, με όριο επιδότησης μέχρι 1000 κιλοβάτ το δίμηνο, (αξία ρεύματος 150 ευρώ το δίμηνο).

Πρόσθεσε πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποταθούν στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, και να αποδειχθεί ότι έχουν σοβαρή αναπηρία, όπως αυτή καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία.

Ο κ. Βότσης είπε στη συνέχεια πως επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, για αυτό και η Επιτροπή Εμπορίου ζήτησε από το Υπουργείο Εμπορίου σε 15 ημέρες να καταθέσει την πρόταση με την οποία θα επιλύσει το πρόβλημα.

Είπε πως η εισήγηση της Επιτροπής για άρσης της αδικίας σε βάρος αυτών των κατηγοριών ασθενών, θα μπορούσε να είναι ο ταχύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Βότσης είπε πως με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων ενδεχομένως κάποιοι να βγουν από την ειδική διατίμηση και διευκρίνισε πως ο ούτε τα μέλη της Επιτροπής, ούτε οι σύνδεσμοι ασθενών διαφωνούν με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ο κ. Βότσης παρατήρησε πως επειδή η Επιτροπή θεωρεί πως η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη, η θέση της Επιτροπής είναι να αρθεί τώρα η αδικία και στη συνέχεια μπορεί να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση.

Περαιτέρω ο κ. Βότσης διευκρίνισε ότι η ΑΗΚ δεν είναι αρνητική ούτε στην πρόταση της Επιτροπής ούτε στην πρόταση της Κυβέρνησης, αλλά συνέχισε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι ενόσω μπαίνουν κάποιοι στην ειδική διατίμηση, το επιπλέον κόστος μεταφέρεται στους υπόλοιπους καταναλωτές.

Ανέφερε πως οι ασθενείς που πάσχουν από κατά πλάκα σκλήρυνση και οι νεφροπαθείς που έμειναν έξω από την ειδική διατίμηση είναι από 1.500 μέχρι 2.000 άτομα.

Ερωτηθείς γιατί η κοινωνική πολιτική του κράτους δεν εφαρμόζεται με σχετικό επίδομα, αλλά μεταφέρει το κόστος στους άλλους καταναλωτές, ο κ. Βότσης ανέφερε πως βάσει της νομοθεσίας που διέπει το νόμο λειτουργίας της ΑΗΚ και ευρωπαϊκή οδηγία οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μπορούν να επωφελούνται με μειωμένη διατίμηση.

Συμπλήρωσε πως αυτό το μέτρο πρέπει να χρησιμοποιηθεί με φειδώ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού αφού υπενθύμισε ότι από τις 45.000 δικαιούχους στη διατίμηση 0.8 μόνο 22.000 έχουν υποβάλει αίτηση και επωφελούνται, διευκρίνισε ότι από την πρόταση της Κυβέρνησης, εξαιρούνται οι λήπτες ΕΕΕ και δημοσίου βοηθήματος, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση.

Πρόσθεσε ότι οι κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης υποβάλλουν οικονομικά κριτήρια, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να μην είναι στοχευμένη η κοινωνική πολιτική.

Ανέφερε περαιτέρω ότι δεν θα γίνεται πλέον διάκριση κατά ασθένεια, αλλά η επιδότηση θα είναι οριζόντια και στην ειδική διατίμηση θα μπορούν να ενταχθούν ασθενείς από οποιασδήποτε μορφής σοβαρής αναπηρία.

Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε επίσης ότι η επιδότηση θα είναι 1000 κιλοβατόρες ανά δίμηνο, που είναι περίπου 75 ευρώ το μήνα και ανέφερε ότι η μέση κατανάλωση για ένα μέσο νοικοκυριών είναι 800 κιλοβατόρες το δίμηνο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε πως από την προηγούμενη συνεδρία που συζητήθηκε το θέμα με την αδικία σε βάρος κάποιων ασθενών, τίποτε απολύτως δεν έγινε.

Πρόσθεσε πως κατά τη συνεδρία σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου, παρουσιάστηκε να συνεχίζει να αρνείται αυτό το ωφέλημα σε 1.300 ασθενείς, προσθέτοντας πως πρέπει άμεσα να αρθεί η αδικία και αυτοί να τεθούν στην ειδική διατίμηση, όταν κατατεθούν τα κριτήρια και κάποιοι είναι εκτός κριτηρίων τότε να αφαιρεθούν.

Λέγοντας ότι δεν στέκει η δικαιολογία να τους βάλουμε τώρα για να τους βγάλουμε μετά από μερικούς μήνες, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει επιτέλους να τεθούν κριτήρια.

Πρέπει να γίνει συζήτηση και αξιολόγηση ώστε να επωφελούνται μόνο αυτοί που έχουν ανάγκη, ανέφερε τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα