Πρόσβαση στα αρχεία ΕΛΔΥΚ για αγνοούμενους, ζητεί η Τουρκία

Με νέο έγγραφο που ζητά πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία της ΕΛΔΥΚ επανήλθε η τουρκική πλευρά, ενόψει της συζήτησης που ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στο Στρασβούργο, όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων.

Το τουρκικό έγγραφο, που συντάχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία τον περασμένο Φεβρουάριο και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του ΣτΕ, έρχεται ως ανταπάντηση στην αντίδραση της Αθήνας

σε προηγούμενη τουρκική αναφορά για άνοιγμα στρατιωτικών ζωνών στις ελεύθερες περιοχές.

Στο σημείωμά της, στις 11 Φεβρουαρίου, η ελληνική Κυβέρνηση υπενθύμιζε ότι εναγόμενο κράτος για το θέμα των αγνοουμένων είναι η Τουρκία. Αντίδραση είχε υπάρξει και από τη Λευκωσία, σε ξεχωριστό έγγραφο.

Η τουρκική πλευρά εκφράζει στο νέο έγγραφο «βαθιά θλίψη για την γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε και για την πολιτικοποίηση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων».

Αναφέρεται στη συμπερίληψη 77 Ελλήνων στρατιωτών που προστέθηκαν στη λίστα των Ε/κ αγνοουμένων, η διερεύνηση της τύχης των οποίων ανατέθηκε στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, αν και όπως αναφέρει, δεν αποτελούν τυπική περίπτωση αγνοουμένων.

Ακολούθως, το τουρκικό έγγραφο αναφέρεται στον «ισχυρισμό» της ελληνικής πλευράς, ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να μεταθέσει αλλού την ευθύνη, ενώ λέει ότι «έχει πλήρη επίγνωση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Στη συνέχεια του εγγράφου, ωστόσο, δίνεται έμφαση στις «υποχρεώσεις» της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς να συμβάλουν στο έργο της ΔΕΑ.

Μάλιστα, το έγγραφο επανέρχεται στο αίτημα για διενέργεια εκταφών σε στρατιωτικές περιοχές και λέει πως αντί να συμμορφωθεί με την έκκληση του ΟΗΕ προς όλα τα μέρη για παροχή πλήρους πρόσβασης στη ΔΕΑ «η Ελλάδα στο υπόμνημά της επιχειρεί ακόμη και να αρνηθεί την ύπαρξη των στρατιωτικών της περιοχών στο νησί». Συνεχίζει, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά αναμένει από την Ελλάδα «να αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο και την πολιτική της και να μοιραστεί στην πράξη τα αρχεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΛΔΥΚ και άλλα σχετικά έγγραφα, όπως πολεμικά ημερολόγια, πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία για την περισυλλογή πτωμάτων και πιστοποιητικά για την μεταφορά των νεκρών».

Ακολουθούν αναφορές για την ανάγκη τροποποίησης ενός νόμου που, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, έχει επικαλεστεί στο παρελθόν η Αθήνα για να μη δώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους στην Κύπρο, την παράδοση λανθασμένων οστών σε οικογένειες Ελλήνων στρατιωτών, τη «μονομερή εκταφή» στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για τον εντοπισμό του Νοράτλας και τον ψεκασμό οστών με χημικά.

Η τουρκική πλευρά καταλήγει «ενθαρρύνοντας τόσο την Ελλάδα όσο και την ε/κ πλευρά να συμβάλουν από την πλευρά τους στο ανθρωπιστικό αυτό έργο» της ΔΕΑ.

Στο προσκήνιο οι υποθέσεις Ξενιδη-Αρέστη

Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε σήμερα στο Στρασβούργο και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των 47 κρατών μελών αναμένεται να εξετάσουν τον βαθμό υλοποίησης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, με τη λίστα να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις στη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας και τις υποθέσεις Ξενίδη-Αρέστη και Βαρνάβα.

Επίσης, θα εξεταστεί η συμμόρφωση της Κύπρου στην απόφαση του 2013 για την παράνομη κράτηση αιτητών ασύλου και την έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας για αμφισβήτηση της νομιμότητας της κράτησης ή απέλασής τους.

Καμία αποζημίωση από Άγκυρα

Τις προηγούμενες ημέρες, η Γραμματεία του ΣτΕ διακίνησε σειρά επιστολών από Κύπριους αιτητές ή νομικούς τους εκπροσώπους, οι οποίοι αν και δικαιώθηκαν από το ΕΔΑΔ αναφορικά με τις υποθέσεις των αγνοουμένων και των κατεχόμενων περιουσιών, δεν έχουν ακόμη λάβει καμία αποζημίωση από την Άγκυρα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιστολή του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη στον Τάκη Δημόπουλο, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα (3 Φεβρουαρίου) σε ηλικία 94 ετών, όπως και άλλοι αιτητές. Αν και προσέφυγαν πριν από δεκαετίες, η Τουρκία ακόμη αγνοεί την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων, αναφέρεται στην επιστολή, ενώ γίνεται λόγος για προσέγγιση "à la carte" εκ μέρους της Άγκυρας στα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα