Πρόστιμα μέχρι €30.000 για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Την πρώτη χρηματική-διοικητική κύρωση ύψους 500 ευρώ στο εκλογικό επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα έχει επιβάλει η Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, μετά από καταγγελία πολίτη για όχληση με τηλεφωνήματα και SMS.

Η ίδια σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις παραβίασης το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο η κα Νικολαΐδου τόνισε ότι κατά καιρούς έχει απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις, οι οποίες αποτελούν με τη σειρά τους

ένα μέτρο, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο το γραφείο της Επιτρόπου λειτουργεί προληπτικά, αποστέλλοντας σημείωμα με συστάσεις και οδηγίες, άμα τη εξαγγελία του εκάστοτε υποψηφίου προέδρου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.

Όπως είπε, πλέον τόσο τα επιτελεία, όσο και ο κόσμος, έχουν πάρει το θέμα πιο «ζεστά» προχωρώντας σε σχετικές καταγγελίες όταν τα προσωπικά τους δεδομένα παραβιάζονται, ενώ τόνισε ότι κάθε περίπτωση εξετάζεται και αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, καθώς είναι διαφορετικές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το τηλέφωνο έχει δοθεί από κάποια πηγή και άλλο όταν ο αριθμός εντοπίζεται μέσω κάποιου αυτοματοποιημένου συστήματος, χωρίς να φαίνεται ποιος είναι ο κάτοχος.

«Ο Επίτροπος έχει τη δυνατότητα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι και 30.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλες διοικητικές κυρώσεις, όπως η διακοπή επεξεργασίας, διαγραφή του μητρώου και άλλα», είπε αναφερόμενη γενικά σε περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Τόνισε, δε, ότι δεν είναι αυτοσκοπός να επιβάλλονται πρόστιμα, ωστόσο αυτή η μέθοδος λειτουργεί προληπτικά για να σταματήσουν οι παραβιάσεις.

Ποια είναι «προσωπικα δεδομένα»

Κληθείσα να διευκρινίσει τι αποτελεί «προσωπικά δεδομένα» και ποιες πληροφορίες προστατεύονται από το νόμο, η κα Νικολαΐδου ανέφερε ότι πρόκειται για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά σε έναν ζώντα οργανισμό, σε ένα φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο.

«Δεν αφορά σε άτομα που έχουν αποβιώσει ή νομικά πρόσωπα. Οι εταιρίες δεν έχουν προσωπικά δεδομένα, αλλά μπορούν οι ίδιες να παραβιάσουν προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων ή πελατών», είπε.

Ερωτηθείσα αν στην Κύπρο τα προσωπικά δεδομένα χαίρουν επαρκούς προστασίας, σε σχέση με τις άλλες χώρες του εξωτερικού και δη τις ευρωπαϊκές, απάντησε ότι δουλειά του Επιτρόπου είναι φροντίζει ο κόσμος να ενημερώνεται για το ποια είναι τα δικαιώματά του αναφορικά με το θέμα.

«Η αρχή που υφίσταται και θα πρέπει να την έχουμε κατά νου, είναι ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι να ξέρουμε ποια είναι τα προσωπικά μας δεδομένα και πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε, ειδικά στη σημερινή εποχή της διάχυσης πληροφοριών, της τεχνολογία και των κοινωνικών δικτύων. Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα όρια, πώς να τα προστατεύουμε και τι μπορεί να κάνει η αρμόδια Αρχή για να προστατεύσει τους πολίτες», τόνισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν θεσπισμένες διαδικασίες για τα κοινωνικά δίκτυα, με το γραφείο της να έχει καλή συνεργασία με εταιρίες όπως το Facebook, αλλά και την αντίστοιχη αρχή στην Ιρλανδία (όπου είναι η έδρα της εταιρίας).

Αναδιατυπώνουν το έγγραφο οι τράπεζες

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε για τράπεζες οι οποίες εξαναγκάζουν πελάτες να υπογράψουν έντυπο για την παραχώρηση άδειας για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, η κα Νικολαΐδου επισήμανε ότι έχει ζητήσει ήδη την αναδιατύπωση του κειμένου του εντύπου, ώστε να μην υπάρχουν θολά σημεία.

«Σε εμένα δεν ήρθαν παράπονα δανειοληπτών, αλλά μια επιστολή του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών, στην οποία με ρωτούσε για ένα συγκεκριμένο έντυπο τράπεζας που θέλει την συγκατάθεση για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Διαπίστωσα ότι θα πρέπει σίγουρα να αναδιατυπωθεί, διότι υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες, αλλά και κάποια θέματα που θα έπρεπε να διορθωθούν. Επανήλθα με κάποιες απόψεις στον Σύνδεσμο και αναμένω την αναδιατύπωση», είπε.

Διευκρίνισε, δε, ότι ο όρος «επεξεργασία» περιλαμβάνει ένα φάσμα δραστηριοτήτων, από την απλή καταγραφή και συλλογή δεδομένων, μέχρι την διανομή, διάθεση και καταστροφή δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι κάθε οργανισμός χρησιμοποιεί δεδομένα για λογαριασμό του και μόνο, χωρίς να δικαιούται να τα παραχωρήσει ή να τα πωλήσει σε άλλους οργανισμούς.

«Οι τράπεζες υπακούν σε νομοθεσίες, τόσο ημεδαπές, όσο και αλλοδαπές, που προκύπτουν από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παράδειγμα, που τους επιτρέπουν να επεξεργάζονται δεδομένα χωρίς την συγκατάθεση των πελατών, όπως είναι τα αρνητικά δεδομένα, δηλαδή αυτά που βρίσκονται στις βάσεις δεδομένων Άρτεμις και Αίαντα», ανέφερε.

Τι συμβαίνει με το νόμο για τις παρακολουθήσεις

Στα χέρια της Επιτρόπου βρίσκεται εν τω μεταξύ το δεύτερο προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τροποποίηση του ισχύοντος νόμου σχετικά με τις παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών για σκοπούς προστασίας του δημοσίου συμφέροντας.

Όπως ανέφερε η κα Νικολαΐδου, δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία καθώς δεν αφορά σε εν λευκώ άρση του απορρήτου των ιδιωτικών τηλεπικοινωνιών από το κράτος, αλλά για ένα μέτρο πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

«Στο δεύτερο προσχέδιο προβλέπονται ακόμα αυστηρότερες ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες έχουν ενσωματωθεί, όπως ότι θα πρέπει να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, να υπάρξει διάταγμα, ενώ έχει προστεθεί η υποχρέωση διαγραφής ηχογραφημένων συνομιλιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως άσχετες με το θέμα. Έχουμε εκφράσει κι εμείς απόψεις και περιμένουμε να δούμε αν θα ενσωματωθούν», σημείωσε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι όταν συνομιλούμε με κάποιον ή ανταλλάσσουμε μηνύματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθεί και να καταγράφει.

Keywords
Τυχαία Θέματα