Πρόσω ολοταχώς για τις Προεδρικές - Ολοκληρώθηκε το παζλ

Η χθεσινή απόφαση του ΕΛΑΜ για την κάθοδο στις Προεδρικές Εκλογές με υποψηφιότητα Χρίστου Χρίστου ολοκληρώνει το παζλ εν όψει Προεδρικών Εκλογών 2018.

Πλέον, οι βασικοί υποψήφιοι οι οποίοι εξασφαλίζουν τη στήριξη κοινοβουλευτικών κομμάτων, είναι οι Νίκος Αναστασιάδης,

Σταύρος Μαλάς, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου.

Ο καθένας με τα δικά του όπλα και τις δικές του προτεραιότητες, ρίχνεται στη μάχη για τη διεκδίκηση της ψήφου του Κύπριου πολίτη. Πίσω από τον καθένα, μια μεγάλη ομάδα υποστηρικτών και στελεχών, καταστρώνουν το πλάνο και ξεχύνονται στους δρόμους της Κύπρου, αλλά και στους τηλεοπτικούς δέκτες, με στόχο να ξεδιπλώσουν το όραμα και τις θέσεις του καθενός από τους υποψηφίους.

"Σταθερά βήματα μπροστά"

Στο επιτελείο Αναστασιάδη, σε όλες τις εμφανίσεις, αλλά και στο επικοινωνιακό πλάνο εν όψει δημόσιων παρουσιάσεων, επικρατεί το τρίπτυχο "υπεράσπιση υφιστάμενου έργου, παραδοχή παραλείψεων, σταθερά βήματα μπροστά".

Γενικό πρόσταγμα έχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ Εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου έχει αναλάβει η Βουλευτής Αννίτα Δημητρίου.

Όσοι καλούνται να βγουν δημόσια και να μιλήσουν εκ μέρους της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη, έχουν ως πρώτιστο στόχο να καταδείξουν τα όσα έχουν γίνει "παρά τις αντίξοες συνθήκες που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας". Ακολούθως, παραδέχονται ότι "έχουν υπάρξει παραλείψεις και μερικά λάθη, ωστόσο αυτά οφείλονται κυρίως στην κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με την τεράστια οικονομική κρίση που παρέλαβε", όπως επικαλούνται. Μετά, ζητούν τη στήριξη των πολιτών για να μπορέσει ο Νίκος Αναστασιάδης να συνεχίσει "τη συνετή πολιτική που έφερε τον τόπο στη σημερινή κατάσταση".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχει τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, "οργώνει" την Κύπρο, σε εκδηλώσεις, συναντήσεις και παρουσίες όπου μπορεί και με κάθε ευκαιρία, έτσι ώστε να επικοινωνήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρόθεση της επαναδιεκδίκησης της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι δημοσκοπήσεις τον παρουσιάζουν ως το φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά αυτό δεν αφήνει κανένα εφησυχασμό στο επιτελείο του, καθώς γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι η κάλπη των εκλογών.

"Μας ενώνει το αύριο"

Ο Σταύρος Μαλάς, με σύνθημα "Μας ενώνει το αύριο", διεκδικεί την ψήφο των πολιτών, με πρώτιστο μέλημα να καταδείξει την ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς του.

Κορωνίδα της προεκλογικής του αποτελεί η "επιστημοσύνη στην προσέγγιση της πολιτικής και των θέσεων, η πάταξη της διαφθοράς και η διαφορετική προσέγγιση στην οικονομία".

Λαμβάνει τη στήριξη από το ΑΚΕΛ, ωστόσο επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα μπει σε μια διαδικασία "το ΑΚΕΛ να καθορίσει τις δικές του θέσεις και δεν θα κινηθεί με γνώμονα του τι θα τού ζητήσει το ΑΚΕΛ αν εκλεγεί".

Επικεφαλής του επιτελείου ανέλαβε ο τέως Βουλευτής ΑΚΕΛ Χρίστος Μέσης, ενώ Εκπρόσωπος Τύπου είναι η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για αλλαγή στη διακυβέρνηση, για σταθερότητα στις θέσεις και τη στάση στο Κυπριακό, έτσι ώστε να πείσει τη διεθνή κοινότητα και να επιδιώξει λύση στο καίριο αυτό ζήτημα.

Επιλέγει κυρίως καινούρια πρόσωπα να τον εκπροσωπούν σε δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίοι να έχουν μια πιο ανεξάρτητη χροιά στις τοποθετήσεις τους, χωρίς αυτό όμως να αποκλείει και κομματικές παρουσίες του ΑΚΕΛ από το να εκπροσωπούν την υποψηφιότητά του.

Βρισκόμαστε εν αναμονή των προγραμματικών του θέσεων σε σχέση με τη διακυβέρνηση του τόπου, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του μήνα.

Δημοσκοπικά, ο Σταύρος Μαλάς βρίσκεται μέσα στην τριάδα των επικρατέστερων για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

"Αλλαγή, Αξιοπιστία, Ελπίδα"

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει τη στήριξη ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, ενώ επικοινωνιακά επενδύει στην αλλαγή στη στρατηγική που αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και το Κυπριακό, μέσα από μια πιο διεκδικητική -όπως τη χαρακτηρίζει- προσέγγιση, σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Επικεφαλής του επιτελείου ο Χρύσης Παντελίδης, Εκπρόσωπος Τύπου η διεθνολόγος Άννα Προκοπίου Κουκκίδου και υπεύθυνη γραφείου Τύπου η Σκεύη Σταύρου.

Προτάσσει την "αναξιοπιστία", όπως λέει του Νίκου Αναστασιάδη, καλεί τους πολίτες να μην πιστεύουν σε όσα προεκλογικά λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιχειρεί να παρουσιάσει τις δικές του θέσεις, για να αποδείξει το ορθόν των δικών του προτάσεων.

Επιδιώκει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό, ενδυνάμωση της σχέσης με την Ελλάδα, ενώ στα ζητήματα οικονομικής κρίσης διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν πραγματικές έρευνες και οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Δημοσκοπικά, μέχρι στιγμής βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τον Νίκο Αναστασιάδη, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν από τα ποσοστά, θα δώσει μάχη για τον δεύτερο γύρο με τον Σταύρο Μαλά.

"Ασφαλής Επιλογή"

Ο Γιώργος Λιλλήκας, με σύνθημα ότι η δική του υποψηφιότητα αποτελεί την "Ασφαλή επιλογή για τις προεδρικές εκλογές", προσπαθεί να αφήσει το στίγμα του μέσα από τις θέσεις και τη στάση του στο προεκλογικό σκηνικό. Έχει τη στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών, ενώ από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας διαμηνύει ότι οι πολίτες είναι οι κύριοι συνομιλητές του.

Με καινοτομίες σε ζητήματα τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία εφαρμογής όπου οι πολίτες μπορούν να είναι σε άμεση επικοινωνία μαζί του, αλλά και να ενημερώνονται για θέσεις και προτάσεις, ξεχωρίζει στο κομμάτι αυτό.

Παρουσιάζει μια ομάδα συνεργατών νέων σε ηλικία, όπως ο Ανδρέας Αποστόλου και ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ενώ Εκπρόσωπος Τύπου είναι ο Κωνσταντίνος Ζένιος.

Επικοινωνιακά επιχειρεί να κτίσει την εικόνα ενός υποψηφίου ο οποίος προσπαθεί να συγκεράσει τις θέσεις, σε μια πιο "συναινετική πολιτική προσέγγιση, με έντονες τις πινελιές διεκδικητικής πολιτικής στο Κυπριακό".

Στα ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής είναι υπέρ της ανάπτυξης και της στήριξης των ευπαθών ομάδων. Άλλωστε, η Συμμαχία Πολιτών ήταν εκ των κομμάτων που κατηγόρησε και τάχθηκε ενάντια στα πλείστα μνημονιακά νομοσχέδια που προώθησε η κυβέρνηση στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια.

Δημοσκοπικά κινείται γύρω στο 5%, ωστόσο διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων δεν αποτυπώνει το αποτέλεσμα των εκλογών.

"Δεν μοιάζουμε με κανένα, είμαστε διαφορετικοί"

Με ομόφωνη απόφαση, το ΕΛΑΜ αποφάσισε τη στήριξη του Πρόεδρου του Χρίστου Χρίστου ως υποψηφίου για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018. Σύμφωνα με τον Γεάδη Γεάδη, Εκπρόσωπο Τύπου του ΕΛΑΜ, ο κ. Χρίστου είναι ο νεαρότερος υποψήφιος που διεκδίκησε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από το 1960 μέχρι και σήμερα.

Στο ΕΛΑΜ διαμηνύουν ότι δεν βρίσκονται κοντά με κανένα από τους υπόλοιπους υποψηφίους, καθώς το ΕΛΑΜ προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμιά διάθεση να ανταλλάξουν την ψήφο και τη στήριξη των πολιτών για ανταλλάγματα, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Καλούν τον κόσμο να στηρίξει το ΕΛΑΜ, γιατί "ο κόσμος γνωρίζει ότι θα είμαστε εκεί να τον στηρίξουμε την επόμενη ημέρα των εκλογών".

"Θέσεις για το Κυπριακό ξεκάθαρες, αλλά και σε ζητήματα κοινωνικά και οικονομικά", αναφέρουν στο ΕΛΑΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα