Προσγειώνει τις υψηλές προσδοκίες

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να ενισχύσει το προφίλ της Κυβέρνησης

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει τη συνετή πολιτική και μετά το τέλος του μνημονίου

Χ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: να μην υπάρξει καμία χαλάρωση και να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης μίλησε σχεδόν εφ’ όλης της ύλης για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την οικονομία αλλά και την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια

να κεφαλαιοποιήσει τα πεπραγμένα, να προσγειώσει τις υψηλές προσδοκίες αλλά και να δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις. Ερωτηθείς για την «υποχρηματοδότηση» σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, του συστήματος υγείας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι περισσότερα κονδύλια, αλλά η αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων, συνδυάζοντας το πρόβλημα με εκείνο του ασφαλιστικού ζητήματος.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο δημιουργίας Γενικού Σχεδίου Υγείας, που ενώ ήταν σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα των υποψήφιων προέδρων, δεν υλοποιήθηκε -διότι βασική προϋπόθεση είναι η οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των νοσοκομείων- είπε ότι αυτά πρέπει να μετατραπούν σε αυτόνομους οργανισμούς που θα έχουν τον έλεγχο του προσωπικού, των οικονομικών και των υποδομών τους. «Πάνω σε αυτό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι το ασφαλιστικό, που θα εξασφαλίσει ότι κανείς συμπολίτης μας δεν θα είναι εκτεθειμένος.

Είναι εύκολο να μιλάμε για αυτονόμηση των νοσοκομείων, αλλά στην πράξη χρειάζεται δύσκολες αποφάσεις και αλλαγές σε σχέση με τις πρακτικές δεκαετιών», τόνισε, λέγοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει να κινηθεί η Κυβέρνηση. Εξέφρασε ωστόσο την επιφύλαξη, ότι πρέπει η Βουλή να εγκρίνει την κατάλληλη νομοθεσία που θα προνοεί την πραγματική αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της και θα καταθέσει σύντομα τις προτάσεις της. «Ότι υπάρχει πρόβλημα δεν το αρνείται κανείς. Από την άλλη όμως, η υγεία είναι ο μόνος τομέας μαζί με την εκπαίδευση που έχει εξαιρεθεί από το πάγωμα των προσλήψεων», πρόσθεσε με νόημα.

Ως έχουν οι βουλευτικοί μισθοί

Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των βουλευτικών μισθών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ρύθμιση που προωθείται είναι «μια σωστή ρύθμιση», επειδή έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι προϊστάμενοι ορισμένων υπηρεσιών έχουν μικρότερες απολαβές από τους υφιστάμενούς τους. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι οι μισθοί των βουλευτών θα αυξηθούν, λέγοντας ότι «αυτό που έχει αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο είναι όχι για τους βουλευτές ειδικά, αλλά για όλους τους αξιωματούχους, να εξετάσουμε δηλαδή τις μισθολογικές τους κλίμακες, γιατί υπάρχει μια μεγάλη ανομοιογένεια στους μισθούς. Υπάρχουν αξιωματούχοι με παρόμοια καθήκοντα και με διαφορετικούς μισθούς. Αυτό τον εξορθολογισμό έχουμε κληθεί να εξετάσουμε. Οι βουλευτές είναι ένα κομμάτι της μεταρρύθμισης». Διευκρίνισε επίσης, ότι ενδεχομένως οι μισθοί άλλων αξιωματούχων να μειωθούν.

«Οι πλείστοι αξιωματούχοι αμείβονται καλύτερα από τους βουλευτές», αναφέροντας ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής και άρα δεν προσδοκά κάποια αλλαγή στον μισθό του. Ερωτηθείς αν έχει σκοπό να διεκδικήσει κάποια βουλευτική έδρα, ο Υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας «έχω περάσει από τη Βουλή, προς το παρόν είμαι στην εκτελεστική εξουσία».

Δεν πανηγυρίσαμε ποτέ

Στην παρατήρηση ότι η αντιπολίτευση μιλάει για «πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης» όσον αφορά την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε στην αρχή, «ήμουν πολύ προσεκτικός και τόνισα ότι αυτή η εξέλιξη είναι μεν σημαντική, σηματοδοτεί την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους, αλλά είπα ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, πως έχουμε δρόμο να διανύσουμε, πως πρέπει αυτή τη διόρθωση, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης να τη διασφαλίσουμε». Πρόσθεσε δε, ότι πρώτη η Κυβέρνηση διαλαλεί πως πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, να μην υπάρξει καμία χαλάρωση και να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Να μάθουμε από τα λάθη μας

Όταν τέθηκε το θέμα για τη συνέχιση των «σφικτών πολιτικών», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα για μένα, αλλά και ιδιαίτερα βολικό σε προεκλογική περίοδο, αντί να παρουσίαζα, όπως έχω παρουσιάσει, έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, να κατέθετα έναν προϋπολογισμό με μεγάλο έλλειμμα, εντάσσοντας δαπάνες και ικανοποιώντας αιτήματα χωρίς να μετρώ την οικονομική δυνατότητα. Έτσι, θα ικανοποιούσα περισσότερους και θα αδιαφορούσα για το ποιος θα πληρώσει αυτή την τρύπα», υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι πρακτικές οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στον εκτροχιασμό. «Όταν δείτε προϋπολογισμούς με ανεξέλεγκτα και επαναλαμβανόμενα ελλείμματα, θα πρέπει να ανησυχήσετε, επειδή αυτή την τρύπα στα δημόσια οικονομικά θα την πληρώσει στο τέλος ο πολίτης». Αυτή η προσέγγιση, είπε, δεν χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση.

«Πρέπει ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα να μάθουμε από τα λάθη μας», ανέφερε ο Υπουργός όταν ρωτήθηκε για το αν θα συνεχιστεί η προσεκτική διαχείριση και μετά τη λήξη του προγράμματος. «Αυτή η Κυβέρνηση δεν χρειάζεται σπρώξιμο και είναι έτοιμη, αποφασισμένη και συνεπής για μία συνετή οικονομική πολιτική», προσθέτοντας ότι δεν αρκεί μόνο ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, αλλά πρέπει να διορθωθούν κάποιες «στρεβλώσεις και βαρίδια» που υπάρχουν στην οικονομία, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τη γραφειοκρατία που αποστερούν προοπτική από την πραγματική οικονομία.

Σε καλό δρόμο οι αναδιαρθρώσεις

Σχετικά με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ότι το ενθαρρυντικό που προκύπτει από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι πέραν από τη στατιστική καταγραφή ενός ποσοστού δανείων ως ΜΕΔ, υπάρχει και μια δεύτερη μέτρηση, που δείχνει τα δάνεια που πραγματικά έχουν καθυστερήσεις, έναντι αυτών που έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί. Ωστόσο, λόγω αυτής της στατιστικής ρύθμισης της περιόδου δοκιμασίας, εμφανίζονται ακόμα ως ΜΕΔ.

«Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο μετρήσεων, που δείχνει πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι αναδιαρθρώσεις. Είναι όντως σοβαρό πρόβλημα το υψηλό το ποσοστό των ΜΕΔ. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, τα νέα εργαλεία που δεν είχαμε πριν, τώρα είναι στη διάθεση δανειοληπτών και τραπεζών», τονίζοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιηθεί και να περιοριστεί το βάρος που «η οικονομία κουβαλά από την περίοδο της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης, της διόγκωσης του δανεισμού και του τομέα των ακινήτων, η οποία ακολουθήθηκε από την απότομη συρρίκνωση». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι οι δανειολήπτες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης λέγοντας ότι, για να γίνουν αναδιαρθρώσεις δεν είναι μόνο ευθύνη της τράπεζας. «Γι’ αυτό δεν έχω καλλιεργήσει ποτέ την εντύπωση ότι αυτά που οφείλουμε ως δανειολήπτες, θα μας τα ξεπληρώσει κάποιος άλλος», δήλωσε με νόημα.

Ανοικτοί σε λογικές προτάσεις

Σχετικά με την πακετοποίηση και πώληση δανείων, αλλά και τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αγοράζει το δάνειό του, ο Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι ανοικτή σε κάθε «λογική πρόταση», λέγοντας ότι πρέπει να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία που υπάρχουν και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Το σχετικό νομοσχέδιο, ανέφερε, έχει κατατεθεί και έχει τεθεί ενώπιον της Βουλής.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις που είτε να το καθιστούν ανενεργό είτε να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα συμβάλλοντας στη διόγκωση του προβλήματος, η Κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει. Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας εθνικού φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα αναλάβει τα ΜΕΔ, ο κ. Γεωργιάδης προέβαλε ως το πιο σημαντικό πρόβλημα τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου φορέα, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα λεφτά των φορολογουμένων, επισημαίνοντας ότι δεν απορρίπτει το εγχείρημα, αρκεί προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την πώληση των δανείων, μετά την πρόσφατη ψήφιση των νόμων για τις εκποιήσεις και τη φερεγγυότητα.

Σε καλύτερη κατάσταση η Συνεργατική

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με δημοσίευμα που θέλει τη Συνεργατική Τράπεζα να χρειάζεται bail-out, ο κ. Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι το δημοσίευμα είναι λάθος. «Αναφέρεται σε κάποιες υποτιθέμενες αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες. Για μια μόνο τράπεζα θα συμβεί αυτό;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η Συνεργατική είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες.

«Βεβαίως, η Συνεργατική έχει τη στήριξη ενός κράτους το οποίο είναι ο βασικός της μέτοχος, αλλά δεν πρόκειται για το αποδυναμωμένο οικονομικά κράτος που ήταν πριν από δύο ή τρία χρόνια, αλλά για ένα κράτος που έχει ορθοποδήσει οικονομικά και μπορεί να στηρίξει το τραπεζικό του σύστημα». Τέλος, αυστηρός υπήρξε ο Υπουργός με το θέμα που προέκυψε για το κρατικό λαχείο, λέγοντας ότι ο ρόλος ενός σύγχρονου κράτους δεν είναι να εκδίδει λαχεία κι εκφράζοντας την άποψη ότι η διαχείριση πρέπει να περάσει σε ιδιώτες. «Το κράτος πρέπει να έχει ρόλο εποπτικό, συντονιστικό και να επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε θέματα υγείας, παιδείας, ασφάλειας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα