Προπαγανδιστικό βίντεο για «τουρκική» μειονότητα Δ.Θράκης

Ένα προπαγανδιστικό βίντεο αναφορικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ανέβασε πριν από μέρες το διαδίκτυο το τουρκικό αγγλόφωνο δίκτυο ΤΡΤ World. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι «τούρκοι» μουσουλμάνοι στην Ελλάδα «παλεύουν για την αναγνώριση της εθνικής τους ταυτότητας». Στο βόρειο μέρος της Ελλάδας, όπως αναφέρεται, υπάρχει ένας κρυμμένος τουρκικός θύλακας. «Η δυτική Θράκη

είναι το σπίτι ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων τουρκικής εθνικότητας που ζουν στην περιοχή τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα, τώρα όμως η κουλτούρα τους απειλείται».

Μεταξύ 1955 και 1998, ισχυριζεται ο δημοσιογράφος Ομέρ Καμπλάν, περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι τουρκικής εθνικότητας έχασαν την ελληνικής τους υπηκοότητα εξαιτίας του ελληνικού νόμου. «Η Ελλάδα δεν αποδέχτηκε την αρχή ότι κάποιος μπορεί να είναι πιστός Έλληνας πολίτης και την ίδια στιγμή να έχει τουρκική εθνικότητα. Το ΕΔΑΔ επεσήμανε αυτό ως διάκριση».

Το Human Rights Watch συνεχίζει να παρακολουθεί την περιοχή και ως μέρος μια συνεχιζόμενης έρευνας , σημειώνεται ότι η Ελλάδα συλλαμβάνει και απαγορεύει βίαια ομάδες και άτομα που αυτοαποκαλούνται ‘’τούρκοι’’.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο Πρόεδρος της "Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής" Νετζάτ Αχμέτ είπε «Οποιοδήποτε σημάδι τουρκικού στοιχείου απαγορεύεται εδώ. Οι τουρκικές σημαίες δεν είναι ευπρόσδεκτες. Αυτό είναι ντροπή. Οι νόμοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην παραχωρούν καθαρά το δικαίωμα σε κάποιο να εκφράζει την ταυτότητά του. Αλλά εμείς ως κοινότητα δεν μπορούμε. Αυτό είναι μια λυπηρή κατάσταση για όλους μας.»

Επιπλέον ο Πρόεδρος του «κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» ΚΙΕΦ / DEB» Μουσταφά Αλι Τσαβού δήλωσε στο ΤRT World πως εκφράζει τα συμφέροντα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. «Οι πολιτική της Ελλάδας είναι ντροπιαστική. Ας μας αφήσουν να αποφασίσουμε εμείς για την ταυτότητά μας, το 100 τις εκατό των ανθρώπων εδώ λένε πως νοιώθουν τούρκοι. Όμως η πολιτική (της Ελλάδας) είναι ξεκάθαρη: Είτε θα αφομοιωθείτε είτε θα φύγετε. Αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε.

Από την πλευρά της, όπως σημειώνεται η Ελληνική Κυβέρνηση λέει πως δεν κάνει διακρίσεις εναντίων οποιουδήποτε.

Δηλώσεις έκανε και ο πρώην υποψήφιος της ΔΗΜΑΡ Ροδώπης Δάμων Δαμιανός είπε πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και τούρκων βελτιώνονται. «Οι άνθρωποι των μειονοτήτων τώρα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν τι θέλουν να έιναι Αυτό δεν συνέβαινε την δεκαετία του 80 και σε προηγούμενες δεκαετίες. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Έλληνες και Τούρκοι θα οδηγήσουν αυτή την ειρηνική σχέση στο μέλλον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.»

Καταλήγοντας το ρεπορτάζ σημειώνει πως μόνο ο χρόνος θα δείξει κατά ποσο τα προβλήματα της «τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα θα επιλυθούν και κατά πόσο αυτή η περιοχή θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Συνθήκη της Λωζάνης

Ιστορικά αξίζει να σημειωθεί ότι βάση της Συνθήκης της Λωζάνης (άρθρα 37-45), την οποία αμφισβητεί ο Ερντογάν η μειονότητα της Θράκης χαρακτηρίζεται ως «μουσουλμανική» (άρθρο 45). Η επιδιωκόμενη από την ‘Αγκυρα προσπάθεια για καθιέρωση του «τουρκισμού», ως στοιχείου συνοχής των μουσουλμάνων της Θράκης, θίγει τα ιδιαίτερα φυλετικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των τριών εθνοτικών ομάδων (Τουρκογενών, Πομάκων και Αθιγγάνων), που συναπαρτίζουν την μουσουλμανική μειονότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα