Προκρίνουν Αβέρωφ

Αύριο το μεσημέρι θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις ο ΔΗΣΥ για την Προεδρία της Βουλής
Καταγράφηκε στο Πολιτικό Γραφείο μια ισχυρή θέληση για να παρουσιάσει ο ΔΗΣΥ δική του πρόταση και λύση, που θα είναι ο Πρόεδρος του κόμματος. Η εκλογική διαδικασία επί τάπητος σήμερα στην άτυπη σύσκεψη αρχηγών στη Βουλή

Τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου προσανατολίζεται να υποστηρίξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, κατά την αυριανή διαδικασία για εκλογή του Προέδρου της Βουλής,

στην πρώτη συνεδρία της νέας Ολομέλειας του Σώματος. Αν και η θέση αυτή δεν συνιστά τελική απόφαση και δόθηκε χρόνος για πολιτικό διάλογο με άλλους χώρους, όλα δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς το πολιτικό πλαίσιο που έθεσε το Πολιτικό Γραφείο της παράταξης δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για συνεργασία με άλλες δυνάμεις προς υποστήριξη κάποιου άλλου υποψηφίου.

Υπενθυμίζεται ότι αν τα πράγματα οδηγηθούν σε τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους -το επικρατέστερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει 29 και 22 ψήφους που χρειάζονται για εκλογή κατά την πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία αντίστοιχα- τότε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του, καθώς διαθέτει την πολυπληθέστερη κοινοβουλευτική ομάδα με 18 έδρες.

Ξεκάθαροι πολιτικοί όροι
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου, η όποια απόφαση αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Βουλής θα ληφθεί από την Πινδάρου με πολιτικά κριτήρια. Εξήγησε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος στο Π.Γ., ο κ. Νεοφύτου παρουσίασε όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να αποκλείσει οτιδήποτε. Ανέφερε, ωστόσο, πως στη συνεδρία καταγράφηκε μια ισχυρή θέληση για να παρουσιάσει ο ΔΗΣΥ δική του πρόταση και λύση, που θα είναι ο Πρόεδρος του κόμματος.

Από τη στιγμή που κανένα κόμμα δεν έχει τις 29 έδρες που χρειάζονται, είναι φανερό ότι χρειάζεται συναίνεση, είπε ο κ. Προδρόμου. «Ο ΔΗΣΥ πιστεύει στη συναίνεση, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε λογική συναλλαγών», δήλωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως διάλογος θα γίνει, αλλά τα πολιτικά παζάρια αποκλείονται. «Μπορεί και πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση ξεκάθαρων πολιτικών επιλογών και αυτό θα είναι το κριτήριο του ΔΗΣΥ στις τελικές αποφάσεις του», σημείωσε περαιτέρω, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρους πολιτικούς όρους». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει να επιλέξει μεταξύ υποψηφιοτήτων που έχουν τεθεί από άλλα κόμματα και θα υποβάλει και θα συζητήσει πολιτικές προτάσεις.

«Ψηλοί» πυλώνες
Στην ουσία, όπως η «Σημερινή» πληροφορείται, το πολιτικό πλαίσιο που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Π.Γ., όσον αφορά τον διάλογο, εδράζεται σε δύο πυλώνες, το Κυπριακό και την οικονομία. Θα πρέπει, δηλαδή, η «ξεκάθαρη πολιτική επιλογή» να συμπεριλαμβάνει υιοθέτηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και βούληση για συνέχισή της αφενός, και αφετέρου υποστήριξη των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Καθίσταται, συνεπώς, σαφές πως τα περιθώρια συνεννόησης στη βάση αυτής της λογικής είναι εξαιρετικά μικρά, καθώς κανένα άλλο κόμμα δεν συμφωνεί με τη γραμμή ΔΗΣΥ και στα δύο αυτά ζητήματα. Συνεπώς, ο διάλογος στη βάση των εν λόγω πολιτικών παραμέτρων δύσκολα θα τελεσφορήσει και, ως εκ τούτου, πρώτη επιλογή φαίνεται να παραμένει αυτή της καθόδου και υποστήριξης του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος. Σημειώνεται, πάντως, πως χθες βράδυ καθορίστηκε για σήμερα συνάντηση μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Προδρόμου, επειδή εκκρεμεί και ο τελικός καθορισμός της διαδικασίας εκλογής, το Πολιτικό Γραφείο έχει αποφασίσει ότι θα συνέλθει ξανά αύριο στις 13:00 για την τελική του απόφαση. «Το Πολιτικό Γραφείο θα συνεδριάσει ξανά την Πέμπτη, λαμβάνοντας υπ' όψιν και πιθανές εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν αυτές τις μέρες στον πολιτικό διάλογο».

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το Π.Γ. έχει αποφασίσει ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία «από τοπικό, περιφερειακό και επαρχιακό επίπεδο μέχρι και το παγκύπριο επίπεδο, χρησιμοποιώντας και όλα τα αναλυτικά εργαλεία και τα όποια επιστημονικά εργαλεία, έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια συνολική αποτίμηση και «να ακούσουμε, να καταλάβουμε τις τάσεις της κοινωνίας, όλες τις τάσεις».

Τους έκατσε στις καρέκλες ο Λιλλήκας
Το τοπίο, πάντως, παραμένει ευρύτερα θολό γύρω από το ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί άτυπη Σύσκεψη των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Βουλή, για να συζητηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου του νομοθετικού σώματος για την επόμενη πενταετία. Τη σύσκεψη, όπως ανακοινώθηκε από τη Συμμαχία Πολιτών, ζήτησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας, με επιστολή προς τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά.

Στη σχετική ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρεται ότι θα ήταν καταστροφικό, για το κύρος της Βουλής, η πρώτη συνεδρία του Σώματος της Ολομέλειας να καταλήξει σε αντιδικίες ως προς τη διαδικασία. «Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις έχουν πλέον την υποχρέωση να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποκατασταθεί το κύρος και η εικόνα του Κοινοβουλίου στα μάτια της κοινωνίας», τονίζεται.

«Ξένοι» στο ίδιο τραπέζι
Το μεγάλο ερώτημα που είναι αναπάντητο είναι αν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα η σημερινή άτυπη σύσκεψη. Η Συμμαχία Πολιτών μπορεί να λέει ότι «η άτυπη Σύσκεψη θα έχει στόχο να καταλήξουμε όλοι σε μια συμφωνημένη διαδικασία, έτσι ώστε η Ολομέλεια της Πέμπτης και η εκλογή του Προέδρου του Σώματος να κυλήσουν ομαλά και με τρόπο που να τιμά το Κοινοβούλιο», ωστόσο τα κόμματα θα καθίσουν στο τραπέζι με κόκκινες γραμμές. Μάλιστα η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει σύγχυση ή και διαφορετικές απόψεις ως προς το ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την εκλογή του Προέδρου, προσθέτοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ποικίλλει.

Οριστική απόφαση απόψε
Την ίδια ώρα, ο ενδιάμεσος χώρος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει υποψήφιο είτε του ΔΗΣΥ είτε του ΑΚΕΛ. Μπορεί να αλλάξει το συγκεκριμένο δεδομένο; Οι Οικολόγοι ακόμη και χθες τόνιζαν ότι τους ενδιαφέρει η εξεύρεση κοινού υποψηφίου από τον χώρο των κομμάτων, πέραν των δυο μεγάλων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Οι Οικολόγοι παραμένουν στην ίδια θέση και οι προϋποθέσεις που θέτουν είναι: Πρώτον, ότι θα υπάρξει δεσμευτική συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισης της προεδρίας της Βουλής και την κοινή στάση των συνεργαζόμενων κομμάτων. Δεύτερον, ότι θα αποφασιστεί από κοινού ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος και δεν θα επιβληθεί από τις εκ των προτέρων αποφάσεις ενός ή δύο κομμάτων.

Η υποψηφιότητα Περδίκη παραμένει ενεργή στο τραπέζι, καθώς οι Οικολόγοι λένε ότι εμμένουν στην πρότασή τους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με βάση τα δεδομένα που είχαν υπ' όψιν τους την Τρίτη 24/5. Ωστόσο όλα παραμένουν ανοικτά καθώς, με βάση τις εξελίξεις που θα έχουμε στη σύνοδο των κοινοβουλευτικών κομμάτων το απόγευμα, η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις για τον χειρισμό του θέματος, ζυγίζοντας όλα τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει.

Θα συζητήσουν Περδίκης - Σιζόπουλος
Τρεις ώρες πριν από την καθοριστική συνάντηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί, στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών συνάντηση, ανάμεσα στον Γιώργο Περδίκη και τον Μαρίνο Σιζόπουλο, μετά από αίτημα του δευτέρου.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και αντιπροσωπίες των δύο κομμάτων. Την ίδια ώρα, η ΕΔΕΚ προτάσσει τα θετικά στοιχεία που διαθέτει ο Πρόεδρός της, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προάγει με σωστό τρόπο τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων για πιο εύρυθμη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του Κοινοβουλίου σε πλαίσιο συναίνεσης, και έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να διαχωρίζει κατά τρόπον αξιόπιστο τον πολιτειακό θεσμικό του ρόλο από τον κομματικό.

Τόσο η ΕΔΕΚ όσο και ο κ. Σιζόπουλος προσωπικά τήρησαν με σχολαστικότητα και με θρησκευτική ευλάβεια όλες τις συνεργασίες στις οποίες είχαν εμπλοκή, σημειώνουν περαιτέρω. Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής, αναφέρουν, θα συμφωνήσει ακόμη ότι ο κ. Σιζόπουλος μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής και, όπως όλοι οι υπόλοιποι, θα κριθεί από τα αποτελέσματα της προσφοράς του.

Το κόμμα την ίδια ώρα απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρασκηνίου πίσω από το ζήτημα της Προεδρίας της Βουλής. Σε ανάλογο κλίμα έχει κινηθεί το ΔΗΚΟ, το οποίο, μάλιστα, επίσημα έχει προκρίνει την υποψηφιότητα Σιζόπουλου και δείχνει να παραμένει σταθερό στην άποψή του, ενώ το Κίνημα Αλληλεγγύη εμμένει στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Συλλούρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα