Προειδοποιούν για υποχωρήσεις

ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΔΗΣΥ συνεχίζουν να στηρίζουν την υφιστάμενη διαδικασία επίλυσης παρά τα προβλήματα
Την κάθετη διαφωνία του ΔΗΚΟ για αλλαγή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και την ανάληψη γεφυρωτικού ρόλου από τον ΟΗΕ εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος προς τον Έιντε

Δίωρη συνάντηση είχε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Νικόλας Παπαδόπουλος με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στον οποίο έθεσε τις ξεκάθαρες θέσεις του κόμματός του για τη διαδικασία στο Κυπριακό και την κάθετη διαφωνία του με ορισμένα ζητήματα, όπως το θέμα της ενδεχόμενης αλλαγής του ρόλου του στις συνομιλίες.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι καλό θα ήταν τα ΗΕ να ακούνε όλες τις πλευρές στο Κυπριακό, για να μην απογοητευθούν όπως το 2004. «Κατ' αρχάς, είχαμε την ευκαιρία να του μεταφέρουμε την απογοήτευσή μας, γιατί η προηγούμενη φορά που μας επισκέφθηκε, για να συζητήσουμε για το Κυπριακό, ήταν πριν από δύο χρόνια.

Η σημερινή συμβουλή μας προς τον κ. Έιντε και τους υπόλοιπους λειτουργούς των Ηνωμένων Εθνών είναι να ακούν όλες τις πλευρές στο Κυπριακό, για να μην απογοητευθούν όπως απογοητεύθηκαν το 2004, γιατί δεν θέλουμε, απευχόμαστε, να καταλήξουμε σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, όπου θα αναγκαστούμε να πούμε ΟΧΙ», ανέφερε.

«Να αποφύγουμε τις πιέσεις»
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η επιδίωξη όλων πρέπει να είναι μια λύση του Κυπριακού, στην οποία όλοι θα μπορούμε να πούμε ΝΑΙ και χωρίς να ακούγεται η φωνή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ε/κ δεν θα έχουμε αυτήν την κατάληξη.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε στη συζήτηση την κάθετη διαφωνία στην εισήγηση να αλλάξει η διαδικασία, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί ότι θα ήταν σωστό να αναλάβει έναν ρόλο ο κ. Έιντε, όπου θα καταθέτει γεφυρωτικές προτάσεις.

«Δεν πρέπει να φύγουμε από την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία που είχαμε μέχρι σήμερα, γιατί σε τέτοια περίπτωση κινδυνεύουμε να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση ως ελληνοκυπριακή πλευρά, ως η αδύναμη πλευρά, να αυξηθούν οι πιέσεις πάνω μας αν κληθούμε να απορρίψουμε προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ανησυχία για την πακετοποίηση
Είπε, επίσης, πως μετέφερε στον κ. Έιντε την ανησυχία του κόμματος για την προτεινόμενη πακετοποίηση των κεφαλαίων του Κυπριακού. «Οπως βλέπουμε τα πράγματα, με αυτήν τη μέθοδο, απλώς θα πετύχει για ακόμη μια φορά η Τουρκία αυτό που θέλει, να μη συζητάμε την ασφάλεια, την κατάργηση των εγγυήσεων, την απόσυρση των στρατευμάτων, αλλά για ακόμη μια φορά θα συζητάμε διακυβέρνηση και μόνο διακυβέρνηση», σημείωσε.

Οι «κόκκινες γραμμές»
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μετέφερε την ξεκάθαρη θέση στον κ. Έιντε πως ο κυπριακός Ελληνισμός δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία, τα βέτο, την αριθμητική ισότητα, τις τέσσερεις ελευθερίες των Τούρκων, τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας «και πολλές άλλες παράλογες και απαράδεκτες πρόνοιες που αυτήν τη στιγμή συζητούνται ή και προωθούνται στις διαπραγματεύσεις και όποιος τον διαβεβαιώνει για το αντίθετο, απλώς παραπλανά και τον παραπληροφορεί».

Ερωτηθείς αν έλαβε ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις από τον κ. Έιντε για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του κόμματος και ειδικά στο θέμα της επιδιαιτησίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν είναι τόσο βέβαιος τι θέλουν οι ηγέτες «γιατί ο κ. Ακιντζί λέει ακριβώς τα αντίθετα». Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τον ΠτΔ να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και κάκισε τον Πρόεδρο, γιατί δεν το έπραξε, ενώ το κόμμα το είχε ζητήσει.

Στήριξη Αναστασιάδη ζητά ο ΔΗΣΥ
Με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τα υπόλοιπα κόμματα εξέφρασαν τις δικές τους εκτιμήσεις για το μέλλον της διαδικασίας. Αρχικά, το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ σημείωσε πως η πραγματοποίηση λυσιτελών διαπραγματεύσεων με σκοπό τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο αποτελεί την πάγια επιδίωξη του Κόμματος.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Πρόδρομου Προδρόμου, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να σταθούν στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας, στηρίζοντας τις προσπάθειές του για λύση.

«Προσβλέπουμε ότι στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και ότι θα συζητηθούν όλα τα επίμαχα θέματα με σκοπό να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Για τον σκοπό αυτό, θα απαιτηθούν οι καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών χωρίς να αλλάζει οτιδήποτε ως προς τον ρόλο που μπορούν να παίξουν», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

ΑΚΕΛ: Να προσηλωθούν στη λύση
Μήνυμα προς τους δύο ηγέτες να προσέλθουν στον διάλογο προσηλωμένοι στις αρχές λύσης του Κυπριακού και με την απαραίτητη πολιτική βούληση και θέληση να ξεπεραστούν τα εμπόδια έστειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο γεύματος που παρέθεσε στους συμμετέχοντες της συνάντησης των κομμάτων της Σύγχρονης Αριστεράς που φιλοξενείται στην Κύπρο, όπου και τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως η λύση θα πρέπει απαραίτητα να οδηγεί σε ενωμένο κράτος, το οποίο θα έχει μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, όπου «θα υπάρχει πολιτική κι όχι βέβαια η αριθμητική ισότητα».

Ελπίδα μας, λοιπόν, συνέχισε, είναι ο κ. Ακιντζί αλλά και τα τ/κ πολιτικά κόμματα να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση και να συμβάλουν, έτσι ώστε να καταφέρουμε στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου να καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία να γίνεται αποδεκτή από τις πλειοψηφίες και στην ε/κ και τ/κ κοινότητα.

Οπισθοχώρηση βλέπει η ΕΔΕΚ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε πως αυτά που θα συζητηθούν στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στην ουσία αποτελούν οπισθοδρόμηση και παρεκτροπή από την πορεία που είχε ήδη δρομολογηθεί.

«Δεν είναι νοητό, την ώρα που υποτίθεται ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ο διάλογος για τα θέματα του εδαφικού, της αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων και της ασφάλειας, να συζητούμε διαδικαστικά ζητήματα για μια άλλη πορεία», είπε, προσθέτοντας πως αυτή η κατάληξη δίνει για ακόμα μια φορά την ευκαιρία στην Τουρκία να υπεκφεύγει των ευθυνών της, να κωλυσιεργεί και να επιβραδύνεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οικολόγοι: Δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος
Με τη σειρά του, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις συνεχιζόμενες υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τη σταθερά προκλητική στάση του Ακιντζί και της Τουρκίας, δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.

«Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι έφτασε η ώρα να μπει τέλος στην τακτική υποχώρησης και να δημιουργηθεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα φέρει αποτελέσματα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Υποχωρήσεις αναμένει η Αλληλεγγύη
Το Κίνημα Αλληλεγγύη επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα δήλωσε μετά τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως αναμένει σύντομα από τον Ακιντζί να επιβεβαιώσει ότι ο Αναστασιάδης έχει συγκατανεύσει σε επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ. «Το μόνο που θα πετύχει είναι είτε λύση καθαρά τουρκικών προδιαγραφών, είτε αδιέξοδο», αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου του Κόμματος.

ΕΛΑΜ: Συνάντηση κοινοταρχών
Για συνάντηση «δύο κοινοταρχών» έκανε λόγο το ΕΛΑΜ, σημειώνοντας πως από τη μια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση και από την άλλη ο «συγκαταβατικός» ηγέτης της κατοχής, όπως χαρακτηρίζει τον Ακιντζί, συνεχίζει τις απειλές.

«Το ΕΛΑΜ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την κρίση που προκλήθηκε, για να προβάλουμε διεθνώς τη μη λειτουργικότητα της επιχειρούμενης «λύσης» ομοσπονδίας. Πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων μια ιστορική ευκαιρία για επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα