Προειδοποιεί για υποβάθμιση την Τουρκία ο οίκος Moody's

Με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, προειδοποιεί την Τουρκία ο διεθνής οίκος Moody's Investors Service.

Ο οίκος έθεσε την αξιολόγηση της Τουρκίας Baa3 “σε αναθεώρηση για υποβάθμιση”, λόγω της ανάγκης να αξιολογήσει τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο που θα έχει το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και στους πολιτικούς θεσμούς με δεδομένες τις υφιστάμενες προκλήσεις σε αυτούς τους τομείς.

Παρά την αποτυχία του πραξικοπήματος, οι Moody`s θεωρούν το περιστατικό αυτό μια αντανάκλαση των ευρύτερων

πολιτικών προκλήσεων που υπάρχουν στη χώρα, καθώς οι πιστωτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να αυξάνονται.

Αυτοί οι κίνδυνοι και η πιο αργή από την αναμενόμενη πρόοδο της χώρας στην προώθηση σημαντικών προγραμματισμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο τόσο της αδύναμης ανάπτυξης όσο και των εξωτερικών συγκρούσεων, είχαν περιληφθεί προηγουμένως από τους Moody`s στις αρνητικές προοπτικές.

Συνεπώς, κατά την άποψη των Moody's, παρά το ότι το πραξικόπημα απέτυχε, το γεγονός από μόνο του είναι πιθανό να επιδεινώσει τις προκλήσεις σε αυτούς τους τομείς.

Η προοπτική της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων ήταν ο βασικός λόγος για την αναβάθμιση της Τουρκίας σε επενδυτική βαθμίδα το 2013, σημειώνουν οι Moody`s.

Ωστόσο, από τότε, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις ήταν περιορισμένη, και ο αργός ρυθμός ήταν αποτέλεσμα κυρίως των συνεχών εκλογών και του ενδιαφέροντος της τουρκικής Κυβέρνησης να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να εισαγάγει μια νέα μορφή διακυβέρνησης.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα